自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

薯圈 發表於 21-8-12 21:37
理科,但佢physics只有2, 所以入唔到城大同理大,好失望呀!

理科,但點解會派到恆大?有咩岩讀?人地主要讀商科喎我印象。我估係jupas選科選校時你地選錯。同埋如果想讀理科,20分浸大science JS2510都穩入啦。

水晶宮

happy+ 發表於 21-8-12 23:04
係呀!其實A1,A2搏下中大科大純理科都有D機會。

中大未必得,科大有d機因為位多。但year 1差唔多所有大學都係讀晒phy, chem, bio, maths, m1, ICT 之後year 2再分細科讀, 睇佢想專注邊科。正如夠分但冇理科底而塞入去讀,或者冇商科底塞去商學院讀,會好吃力,眼見year 1都唔少人quit u。

水晶宮

薯圈 發表於 21-8-12 23:07
就係博左入唔到

可能數學,phy本身分唔算高,佢地係理科x 2, 所以best 5低過你仔都入到8大就係咁既原因。例如數學有5, x2後人地變10. 如果拎3,x2後得6. 最後結果已經大不同。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-13 00:31
Jupas有恆大Sssdp科目呀

係喎,事隔幾年,已經唔記得有d係sssdp科選擇 其實恆大都唔差如果讀商科,只係中左果科岩唔岩自己讀。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-13 00:37
我有猴住佢data science

Data sci, 係咪即係ICT+maths之類既分科?我估係大數據既analysis. 反而讀數學系,或者maths & stat。否則冇底都幾難捱過4年。

水晶宮

bhamcy 發表於 21-8-13 08:03

原來而家讀咁多科?我以前讀hku chem,yr 1 只需take bio和c ...

有d大學一早分細科,有d一科叫science, 但大部份year 1要先讀晒,反而我覺得咁幾好,多一年時間比自己睇清楚想要想讀既野。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-13 08:22
係果味
將來工作亦係我仔適合嘅

咁如果呢個方向岩自己既,依家係數學科下功夫,特別係M1/2,由yr 1時教授已經都話生活係圍繞住數學,離不開的

水晶宮

chocolatebean 發表於 21-8-14 22:16
我仔夠分入恆大, 但我地選左 ASSO 想入返8大

我聽一個ASSO上 DEGREE 既同事講, CV 冇 MENTION 自己讀過ASS ...

唔會唔知,因為見工都要比dse成績,同埋就算駁到上year 3, 個大學period 冇理由寫4年掛。所以唔少讀完兩年asso, 係寧願由year 1讀起。

水晶宮

pooh仔 發表於 21-8-14 02:41
咦...可以咁轉U ga

請問而家派入BU BA, 但心儀HKU BA, 流程喺如何?

Year 1成績一定要有president honor roll, 即係cgpa兩個sem最少要有3.4以上先好去apply.

水晶宮

chocolatebean 發表於 21-8-14 23:03
IC

我都係聽個妹妹仔同事講, 佢冇話比HR知, CV冇寫, 冇人問佢, 只係知佢某U畢業讀咩科

少數公司掛。就算cv學你咁寫,去到見工人地張form period 係要填fm 同to. 反而我覺得冇需要刻意唔寫,asso上咪asso上。亦唔好以為HR唔知,特別係大公司,到人地開口問時就已經印象唔多好。大公司都會請fresh grad 由asso駁腳的。成績係被考慮既其中一因素,面試表現同態度先係最主要。

水晶宮

naicha 發表於 21-8-13 10:01
但請人HR唔係要做晒written test同用英文對答過咩? 會screen過晒喎
我都請唔少副學士TOP UP城大的, 也有請 ...

其實講最醒目,我覺得係poly學生。 3大有請過,有個女仔以為自己好把閉,點知做一排已經唔敢再意氣風發。另一個3大爛gpa畢業,成日唔係做野,夠膽死開會比鬼佬睇到恰眼訓。asso上既都有請過,有d係唔差,勤力肯做態度又好。

水晶宮

pooh仔 發表於 21-8-15 00:37
謝謝你Kittymummy
咁轉到U,是由year1讀起?

通常係
BU其實唔差,我女都讀緊,今年年尾已畢業。我女year1時我都叫佢試下轉u, 佢話唔轉。同類課程比較過其他u,其實唔會程度比其他低。今年fresh grad 既就業率見圖。慶幸我女3年都有intern做,今年間公司話比佢開學後每星期返一日,邊做邊等佢畢業。

wcpcelia    發表於 21-8-16 16:41

首頁

尾頁

跳至