嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

徇眾要求,分享一下我選擇奶瓶的心得。

市面上的奶樽設計五花八門,又話似奶頭、又話可減風、又話防入氣、又香蕉形、又乳房形、又日本、又英國......五花八門。綜合眾多朋友經驗,那些特別形狀奶樽全部都無用的,唔好浪費金錢! 最少佢地試完之後我未聽過有人同我講我個特別形狀奶樽好好用,一定要試吓!”

買奶樽第一樣要考慮的又是你會否餵人奶

研究發現母乳中的活細胞(抗體) 會沾黏在玻璃表面上,因此活細胞量在一開始會減少,但是在儲存24 小時後,就不會再沾粘在玻璃表面上,因此使用玻璃奶樽對冰奶/雪奶或許影響不大。如果泵出來短時間內飲就有問題。抗體少了,對足月及健康的嬰兒來說,沒甚影響。但對早產嬰兒來說,母乳的抗體能幫助他們快速生長及抵抗疾病,故此為了不影響早產嬰兒的生長狀況,就不用要玻璃奶瓶餵人奶。

奶瓶材料

玻璃:

其實除了不宜餵人奶外,玻璃奶瓶暫未聽聞有有害物質,可加熱消毒(烚奶瓶)及長期使用。如果你一心唔餵人奶,又或者打算生幾個,想個奶瓶可以亞哥家姐用完再俾細佬妹用,咁玻璃奶瓶不失為一個好選擇,因為任何物料的膠奶瓶最長只可用9個月,而玻璃就沒有使用期問題。不過,玻璃奶瓶較重,而且又會打破,不太適宜用於初生嬰兒。而且玻璃奶較易傳熱,所以使用時可能要配上膠套,較為麻煩。

塑膠:

其實使用膠奶瓶主要問題是可能含致癌物「雙酚A」(Bisphenol A,簡稱BPA)。研究報告指,老鼠實驗顯示BPA可影響生殖系統,屬可能致癌物質,甚至可致肥胖、過度活躍症、免疫系統失調、兒童性早熟,但國際間仍未有就產品中的BPA含量訂立共識標準。所以買膠奶瓶最重要是不含BPA

不是所有膠奶樽也會含雙酚A的。家長若希望購買膠奶樽,可要先好好了解它們的材質特性。以下是常見的塑膠奶瓶材質-

PC
長久以來PC製成的奶瓶在市面到處都可見,但是現在已經證實,PC製成的奶瓶含有雙酚A,而且PC材質在一般常溫下就會釋出雙酚A,雙酚A只需十億分之一ppb的量,就會對人體產生不良影響,絕對不可以使用。

PP
PP
奶瓶耐熱度約120度,比起以下幾種材質耐熱度算較低的,也不適合用煮沸法消毒,所以建議儘量裝冷涼的東西為佳,少用來裝熱的東西。

PA
PA
材質耐熱度約180度,材質耐磨,比較耐摔。

PES
廣泛使用於醫療器材的聚酯材質。與PA一樣材質耐熱度約180度,可使用煮沸、高壓蒸氣器等消毒。

PPSU

耐熱度約180度,比PES更耐高溫也更耐摔,耐磨損程度高,價錢則較昂貴。 PESPPSU是目前較常見的奶瓶材質,至目前為止沒有被驗出含有有毒物質,是除了玻璃奶瓶外可考慮的材質。

你在市面會看PP奶瓶比PPSU奶瓶平很多,例如Pigeon PP奶瓶三十多元,但PPSU要七十元,但其實這些奶瓶都不能長期多次用高溫消毒,PP奶瓶要約三個月換一次,PPSU可以九個月換一次(視乎你有多少個替換)。所以貴買平用,PPSU奶瓶還是較化算。

我自己就用PPSU加玻璃奶瓶,我想會環保一點吧!

使用膠奶樽注意之處

由於我們並不知道奶樽的確實的耐熱度,以及是否會在遇熱的過程中釋放出某些物質,所以建議在購買塑膠製奶樽注後,可用熱水多洗幾次消毒。

此外,用這類膠奶樽開奶時,建議先放冷水再加熱水,最後再把奶粉放入,讓奶樽減少直接碰觸到熱水的機會。

奶瓶大小

120ml 的奶瓶可以買少D240ml的就買多D。因為120ml 的小奶瓶,有機會很快不夠用,我聽過有D BB 三個月已經食240ml, 所以有機會4個多月就用不著小奶瓶。
我自己就五大一小,日日洗。如果買到8至10
個大奶瓶的話就可以隔日洗。

奶瓶形狀

建議用傳統的,奶頭形、香蕉形、乳房形,全部無用,而且奇形怪狀好難儲存,又難帶出街。而且大奶樽要配大烚奶器。

仲可以有一個考慮,如果由老人家開奶,細開口的奶瓶較難倒奶粉 (由於倒奶粉時要凌空,奶匙不能觸及奶瓶,避免沾上水份,所以老人家未必做到),所以可以考慮大開口的奶瓶。不過到時一闊三大,奶粉袋要用大D, 儲存盒又要大D,烚奶器又要大D

奶瓶牌子

只要符合以上要求,其實邊個牌子都一樣。我自己用Pigeon PPSU, so far
無問題幾好用。不過幾多人話Chu Chu奶瓶好用,飲得快喎。我未試過唔知。

sweetiepoon  謝分享  發表於 14-10-5 23:17
123babe  Thanks for sharing !   發表於 14-8-31 18:28
siusiu614    發表於 14-8-28 14:17

男爵府

引用:Quote:原帖由+kyria+於+13-12-29+發表本帖

原帖由 Jasmine1 於 14-01-09 發表
請問係咪一定要買細樽? 一開始用大嘅有冇問題?
無問題,只是有時D人諗住飲少少水唔駛咁大個樽。

男爵府

引用:+本帖最後由+09729loklok+於+14-1-10+11:00

原帖由 09729loklok 於 14-01-10 發表
我媽都係咁,但是麻煩囉。我諗過轉peigon 大口樽,但是要換奶咀,而奶咀貴2倍,覺得唔係好抵。

男爵府

bellegogogo 發表於 14-1-12 17:24
回覆 kyria 的帖子

我想問一下如果諗住餵人奶 買定幾多個樽好?

唔知會否太遲覆,如果真係全人奶,真係唔駛奶樽。如果你係全職媽媽,真係備一兩個餵水就算,但係如果你係在職媽媽諗住餵兩個月,咁你就備足六個,預返工後餵奶粉或就之後餵冰/雪奶。

男爵府

回覆:hyhuibear 的帖子

對我來說Avent最大的好處是大瓶囗,方便老人家開奶。另外它配件多,可以一直加配件變成杯,給孩子用到幾歲。但是它整體價格較高,大部份塑膠配件用3至9個月要換,所以其實用其他牌子的產品答配,整體要花的價錢應該較低。你唔想煩的話,不失為一個可靠的選擇。

男爵府

asmbok 發表於 14-4-18 13:23
請問冰奶/雪奶係掂整?咩時候需要?
雪奶指放入雪櫃4度雪凍的人奶, 可存放48小時。
冰奶指放入冰格雪到變冰的人奶,可存放2個月。

答到你的問題嗎?

男爵府

引用:又想請教下, 咁肥樽瘦樽又有咩分別呢

原帖由 bbmo403 於 14-08-28 發表
又想請教下, 咁肥樽瘦樽又有咩分別呢? thanks!
我自己覺得肥瘦奶樽主要分別是闊窄口,是否容易倒奶粉。另外,有D肥奶樽会配埋杯的配件,例如手柄,飲管等,套奶樽可以用得盡D。但係我就認為無乜必要,因為呢D set通常好貴,例如Avent, 自己買多幾個杯好过啦。

男爵府

引用:又想請教下, 咁肥樽瘦樽又有咩分別呢

原帖由 bbmo403 於 14-08-28 發表
又想請教下, 咁肥樽瘦樽又有咩分別呢? thanks!
仲有闊口奶樽冇咁易配配件,例如水奶樽只可配窄口樽的奶咀。

男爵府

引用:各位媽媽,地震後會揀日本制奶樽嗎?

原帖由 neela7783 於 14-09-11 發表
各位媽媽,地震後會揀日本制奶樽嗎?
會呀。

首頁

尾頁

跳至