時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔罷工有冇想過個後果,宜家果d確診/懷疑個案個個都講大話嘅,香港人就人人自危,再有多d大陸人沖黎香港醫病,香港點頂,你係住係香港嘅,係咪真心想香港變成第二個武漢,你地有冇了解過佢地罷工嘅流程,佢地都講明唔係要癱瘓香港嘅醫療,究竟成日罵罷工嘅有冇去了解清楚
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

PacoMum 發表於 20-1-27 10:26
醫護責任係醫人,有病人就去醫;消防係救火,有火就去救;警察係捉賊,有賊就要捉,呢啲係專業。要講條件 ...

但消防同警察係學堂都有教,要先顧好自己安全先去做好自己嘅職責,如果宜家醫護連裝備都唔夠,政府大開中門引人黎醫病,香港醫療根本不勝負荷,嚴重影響到醫護人員嘅自身安全,點解做醫護嘅仲要唔發聲
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

KATRINE 發表於 20-1-27 10:33
咁係咪救人要講條件先呢?

救人真係唔好講條件,咁大愛,宜家武漢咁大鑊,醫療一定唔夠,咁叫佢地落哂黎醫law

侯爵府

PacoMum 發表於 20-1-27 10:58
可發聲,但絕不能以罷工要䝱,更不能罷工,政府要做既野要考慮好多因素,不能5時3刻下決定,但相信政府都 ...

可能你對政府仲有信心啦,但由今次可見,香港政府真係慢人幾拍,仲衰過澳門,唉

首頁

尾頁

跳至