自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔阿氏保加
佢有佢嘅固執同堅持
但都會聽取意見改善
細時社交能力差,經過調教同訓練之後
大大下而家好多朋友,會成日約同學去街
社交能力提升咗好多,識得睇人眉頭眼額,
基本上同一個普通年青人已經冇分別
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

anna59 發表於 24-4-9 09:38
可能佢系輕微, 所以改善到
不過, 結婚生仔就吾好, 吾好累人

累唔累人呢樣嘢唔係我同你講
最緊要對方接受,因為相處嘅係佢哋
有啲正正常常乜症都冇嘅男人,如果嫖賭飲蕩吹吸毒,爛賭咪一樣係累人累物,甚至乎好多結婚前冇嘢係結婚後先至慢慢浮現呢啲行為,咁呢啲又點計?
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

罐頭湯 發表於 24-4-9 09:46
有Asperger既人其實有才能,並非話有呢個問題就做唔到主管(管理層)。相反,呢類人做事好公證,個人好坦 ...

無錯 我仔就係呢類人
佢響學校幾個學會都係做leader
老師們都好鍾意佢

翡翠宮

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:50
响學校可以,出去社會都可以嗎?
唔識討好老闆,唔識擦鞋,都可以?

咁出去工作有好多老闆都係鍾意啲人實事求是,未必個個老闆都鍾意擦鞋仔,反而會覺得擦鞋仔博上位虛偽更加有防備之心

翡翠宮

liverpool2023 發表於 24-4-9 10:12
我仔都係亞氏,佢會怕望人,但佢識同人相處,大家覺得佢係無乜殺傷力嗰啲人,我會擔心佢唔知响社會點工作 ...

佢細時都係同人溝通唔望人 唔主動同怕羞
我要成日引導佢同佢講,同人講嘢要望住人哋呢個係禮貌同尊重,你要得到同學同老師嘅肯定你就必須要改善呢個問題。

鼓勵佢多啲表達自己心中要求,學習上有唔明白勇於去問老師唔使怕羞,同佢講就係有唔識先要問唔係啲咩醜事 。同爭取自己應得嘅嘢
例如考試,試卷計少左分

做阿媽係要成日講,好似好煩咁聽到佢都厭晒話得㗎喇我明㗎啦咁慢慢就真係見到佢有進步同改善

翡翠宮

anna59 發表於 24-4-9 10:20
到時未離婚囉
依家好多人都不婚不育

就算真係離婚咪離婚
呢d都係佢同對方嘅協議之下進行,
唔係我哋掌握之中

我從來唔會對一啲未發生嘅事去擔憂
亦唔覺得阿氏人會累人 你想得太灰

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-9 11:13
算把啦,講親亞氏有啲人本身就有偏見,戴有色眼鏡一竹篙打一船人。
有啲人 格衰脾氣臭仲難相處過亞氏啦, ...

Exactly

翡翠宮

BLouie 發表於 24-4-9 12:01
其實好多人冇睇醫生並吾代表冇問題,就算冇問題都吾能夠代表吾會離婚,離婚吾係單方面有問題,一凹一凸緣 ...

無錯

翡翠宮

YolandaTam 發表於 24-4-9 11:59
越嚟越好,佢係最適合我嘅人:
我最憎人呃我,佢講嘢好直,唔太識呃人。
我好怕估人諗乜,佢講嘢唔識轉彎 ...

翡翠宮

一隻鴨鴨 發表於 24-4-9 13:06
有訓練會改善

始終經營人際關係學問。

人際關係確係人生一門大學問
相信正常人如我都唔可以做到對人面面俱圓
晌我親戚朋友眼中我係一個大好人
但處理關係當中都有情緒 壓力 反而學識去控制情緒對我黎講更加難

因我都算係一個情緒起伏大既人
所有喜怒哀樂上哂面 有時得罪人都唔知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊