自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

flyinsky 發表於 19-9-4 19:24
唔覺得新加坡有咩睇,去完一次都無去

我自己都冇興趣。
不過年長一輩可能鍾意,尤其仔女帶長輩旅行,近近地日本泰國嘅野食可能長輩口味唔啱,好多時見d朋友帶父母去旅行因為食物口味而揀新加坡台灣!

珍珠宮

flyinsky 發表於 19-9-4 20:11
新加坡又熱又貴,聖淘沙幾好但去一次都夠,一樣價錢去日本好好多

我自己冇興趣新加坡時,因為留意到身邊都多人去,但9成係仔女帶長輩行程。長輩一般對新加坡感覺非常良好㗎我爸媽都好鍾意(佢地去新加坡開心過去歐洲,多數西餐佢地唔啱口味)
我問過一個朋友,佢長輩唔坐長途機,但只去沖繩一次之後,次次都台灣新加坡,唔悶咩???佢話沖繩嗰次,兩位長輩早午晚都問有冇中菜餐廳,自此佢情願繼續台灣新加坡

珍珠宮

good_pig 發表於 19-9-4 20:02
我就係覺得太似香港,冇乜旅行feel

我冇去過新加坡,我未去過都feel到悶
不過,我覺得可能長輩要求不同,佢哋多數適合超hea行程,新加坡機場6月整過,佢哋都覺得行吓新機場好開心㗎如果台灣/新加坡比較,長輩多數唔在意價錢,感覺可能新加坡舒服過台灣,老人早瞓,台灣夜市掃街都未必去tim。
加上仔女帶父母,都係為左陪佢地,預左悶卦?父母覺得新加坡ok就夠啦

珍珠宮

flyinsky 發表於 19-9-4 20:38
我都好想去,無大陸人既地方會更受歡迎,台灣都啱hea 遊

九州都勁少大陸人,感覺舒服

珍珠宮

ahusband 發表於 19-9-4 21:04
廿年前一講起星加坡,多數人都會話好悶冇嘢玩,都係聖淘沙,獅頭魚身像,小印度,海南雞拉沙嗰啲嘢。。

而 ...

廿年後,多左好多藥房,多左好多商場但入面都係嗰d連鎖店。

珍珠宮

good_pig 發表於 19-9-4 21:31
我父母同99鐘意花小錢又可以買買買,所以台灣幾好

帶長輩最緊要近近地就真,多數長輩志在hea遊吓,咁就冇必要坐太長機程,大家都冇咁攰。

珍珠宮

muyuenen 發表於 19-9-5 00:59
你有特色, 而家唔來, 出年都會來.

你所有配套都向大陸客傾斜, 就算天下太平, 酒店免費 ... 遊客都唔會來.

外地遊客就唔知啦,不過我自己都近年怕左香港玩!

配套就係for國內人囉,連藥房都似日本藥妝,特色大排檔近乎冇,市區就係邊區都嗰d連鎖食店、商場又係嗰d連鎖店。早2年冇留意係國內假期,入左離島(都鍾意間中帶仔女去行山玩水順便住一晚),成個離島都係國語人,企理d嘅渡假屋過千,同租開嘅agent閒聊,佢話有d國內人租一間渡假屋係多人入住,又可煮食,所以對國內某類遊客租貴d都會覺得抵過酒店!

首頁

尾頁

跳至