時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇完你覺得有何睇法?
新鮮出爐教材是元朗某補習社,見到我就好嬲,學校更加唔會知

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

tester5 發表於 19-9-14 23:10
唔贊成取消通識,因通識課程好廣濶。政治只佔當中好小部分,唔應該把現在市民爭取既訴求,歸究通識科。香 ...

喺唔相信而家老師教學質素,個人思想!

伯爵府

110704 發表於 19-9-15 08:36
本來我都以為通識係咁教,但親自翻開通識教材後,才明白個問題,你試下買本2手通識「現代中國」看看(通識 ...

是否指這版?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

Amy1974 發表於 19-9-15 08:46
多得管教育班無腦高官,成日講 STEM,無數學基礎,物理知識,仲講乜發展科技?

理性去睇,通識內容中,係 ...

「通識科嘅元素,應該滲透入其他學科之中。比如教人如何分析問題,收集、整理、分析數據,編寫報告,係可以融入其他學科。無論係大學,定係工作,呢啲技巧係好有用,甚至可以講係必須嘅決勝條件。」

(emoji)(emoji)完全認同

伯爵府

bbc2018 發表於 19-9-15 09:03
8月尾還有唔少黃師出來遊行,支持黑衣暴徒,佢啲思想好可怕!

開課後,還有黄師叫學生掩眼唱校歌,掩眼影 ...

對,不是這次搞到咁大鑊, 都唔知學校老師以至校長是非黑白觀是這樣,還公然咀咒全家人是這麼惡毒行徑,學校團體還仍包庇!

試問10多歲青少年佢哋心智未成熟看後又會如何? 噢... 原來老師都咁講,就自然會跟隨.

正所謂學壞容易學好難.

伯爵府

bbc2018 發表於 19-9-15 10:51
開學後,所見的更擔憂!

只是隻眼,都可以给班黃師繼續向學生洗腦,佢啲究竟是沒有獨立思考能力,還是别 ...

這個真喺離晒大譜
又話要有獨立思考,喺件事都未厘清真相前老師居然帶領全班學生,老師仲要笑晒咁. 幸好仲有兩位冇跟隨,如不....

我真喺對現在老師真喺冇信心,遲些仲有一大班教大畢業,好難唔令家長擔憂

伯爵府

sammysammy 發表於 19-9-15 12:47
支持取消,如果取消唔到,都要監管教課書

但唔排除老師另加工作紙之類.
正如宣小,小學一定有課本,但以小學常識課程計應冇工作紙內相關課題,明顯是學校/老師自己加插.

首頁

尾頁

跳至