自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

pooh仔 發表於 21-7-18 19:31
有點睇唔明,如block 1 首選phy, 次選? ,冇理由咁快跳派VA ga?

主科才叫必修科! 其餘是稱為選修科!

但佢個仔想入大學讀Engineering ,
要求應有强的Physics及Math底.現在原校升就冇得讀Phy及M2.

樓主:
你兒子Phy, Math成績是否很好?
如不太好成績, 應否為興趣堅持去讀,
冒險DSE可能炒?

轉校預左跌band(或直資)才肯收你入熱門科
大家唔知你住邊區,
俾唔倒意見報那間

Econ+BASF如高分可報大學商科, 佢有冇信心同興趣?

翡翠宮

kylie10 發表於 21-7-18 22:08
回覆 Jasmine-4711 的帖子

謝謝Jasmine…中三男孩話大一定吾係大個囝好識諗(阿媽心目中都是這樣吧),可是 ...

我住東區, 顯理及劉永生都係band 2頭, 你個仔已在band 2 頭中學讀, 成績唔好又想修理科(男仔搶手科)只可插band2尾, 師資、學習氣氛、校風都和band 2 頭很不同.你要考慮清楚, 轉了校冇得翻轉頭, 未必有位剩.

細路的興趣係重要, 但有冇能力讀得好更重要, 否則浪費3年, DSE仍可能炒.
中四課程難過中三(皮毛而已)很多.我有個男親戚, 學校俾佢中四讀理科. 但一年後, 因太低分, 要留班及轉讀文科.另一個係朋友個仔, 由中四理科轉去VTC. 兩個都浪費了一年.
年青人追求夢想(dream job: engineering)可能未試過唔心息, 但如一年後成績跟唔上, 就要面對現實.

如你講出你校網, jm 先可以提議該區或附近區band 2尾中學

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 22:42
既然唔 like Bafs. 問老師轉 ICT 啦,正常 ICT 冇咁易滿,而且你嘅選修完全冇理科墊底, ICT 就有用過 Baf ...

未來世界都係AI世界,ICT係男仔搶手科

block 1派VA,唔知佢選科表填錯排位
或級名次低到只剩VA有位

翡翠宮

Chowying 發表於 21-7-18 22:48
我有偷睇今年升中四同學份選 科表,比我哋當年重豐富 , 純參考吓

...

間間校不同套餐, 撞堂唔揀得架

eg.我仔個間中學如揀ICT,
只可拼Phy 或VA或中史

翡翠宮

木土土 發表於 21-7-18 23:44
中學讀既ICT,對將來入大學讀電腦/畢業後入職相關行業幫助不大
ICT 在DSE咁多年,都算較難考得好成績既科 ...

可否分享, 這些數字在那個網址,
謝謝

首頁

尾頁

跳至