自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

LL1999 發表於 17-6-2 11:02
好似話馬生其實想要既係順豐既大數據

所以其實用藉口想順豐就範 (話淘寶想要資料比客知道發貨情況)
因為順豐有自己飛機, 比起國內其他都係用車快好多, 所以就算唔係落香港, 國內到國內都好多淘寶件係用順豐,特別係貴同重個D.
順豐都知馬雲想吞埋佢地喇...一合作就會俾佢地食住, 死都唔彩佢, 依家咪俾佢地封殺囉.

香港業務又半放棄, 衝出國際又衝唔出, 國內又俾阿里巴巴封殺, 佢都應該好頭痕

pansy888hk    發表於 17-6-3 16:36

子爵府

Yukyuk 發表於 17-6-2 11:31
如果唔係趕住用,都幾好!

集運冇sf咁大塵!
我都係用佢地~OK既

子爵府

^曾小姐^ 發表於 17-6-2 11:42
淘寶未試過用順丰,乜都唔俾運咁制,我用私集乜都得,仲要平佢一半,今發明至,點解要用順丰呢,加上佢d職員好寸
...
落唔到香港啫..香港算得咩. 國內先係大生意.

子爵府

lambxx 發表於 17-6-2 13:12
順豐既業務超出你想像.....首先順豐已經衝出左國際好耐啦....台灣,新架坡,韓國,東非,美國好多都有順豐既業 ...

國咩際呀。。雷聲大雨點小。。

自己都無機,要租人地d飛機用,唔係都唔會想谷大國內d生意,cut hk local件既佣,攪到d人走哂。

子爵府

平平常常 發表於 17-6-2 13:37
我也有用新世代,最近確認收貨後無得係淘寶評價,有點異常。我會搵定後備集運商,以防萬一。
...
我連上返淘寶確認收貨都做唔到

子爵府

licarol 發表於 17-6-2 13:50
我一向都係用佢,我覺得幾好有貨到就通知去攞,唔洗係屋企等!而家都唔知搵邊間
...
依家好多間私集都有APP, 無APP 都可以係佢地個官網度SET, 貨件到左自取點就會WHATSAPP /SMS 你架..
我都係某D貨同急用先用SF

子爵府

lambxx 發表於 17-6-2 13:58
你上一個PO 話佢有飛機,呢個REPLY 又話佢冇飛機????究竟有定冇姐....???飛機順豐係有...不過老實講一定唔夠 ...
佢係有國內飛機咋...所以北京上海個D 可以隔日就到香港囉.
但佢無國際機, 做國際件咪要用其他公司D 飛機 .

佢做國際唔夠人做, 因為其他大公司, 如UPS/DHL/FEDEX 呢D 公司戶口係有DISCOUNT, 佢跟本唔夠人平. 我地公司都有用順豐,但只係國內.

做大陸線個D咪仲係度囉, 佢地佣金有加, 做LOCAL 既就CUT. 如果佢大陸件多既仲多左人工添. 不過我識得既有好路數都走哂喇, 仲同你係順豐挨咩.

子爵府

christmas2288 發表於 17-6-2 18:18
冇國際線好正常, 順豐地盤到現在為止都係國內, 飛一飛國際線, 唔好講遠, 叫佢飛黎香港都夠死, 香港機場收費 ...

yes, 所以佢主力都係國內,國際件都係涉及下,當提升下先已啫

首頁

尾頁

跳至