自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:分享下一家幾口,買開咩餸,幾錢到?我不嬲

原帖由 貧窮媽媽 於 15-03-26 發表
分享下一家幾口,買開咩餸,幾錢到?我不嬲都係一個月5千蚊家用,1千交保險,4千買餸同日用品,近排發覺大 ...
我都係慳家媽,不過我有返工

分享下,我每次買餸煮飯前都會計下,確保一餐午餐 / 晚餐唔會超過$50 / $60 (唔計油鹽糖米同湯水,我少煲湯)

早餐有時煎pancake, 一盒$30 pancake 粉可以分四次食,或者一袋$8袋裝餐包都可以食飽一家人 (早餐)

少買少食零食,唔健康又貴

日用品就無咩心得,我習慣一個星期最多洗三機衫,慳啲水同洗衣液,一機淺色,一機深色,一機床單 / bb 衫同毛巾

公爵府

回覆:有冇慳家媽媽?

煮飯我少食蒸魚 (因為貴同埋我本人唔鍾意食),亦少食牛 (真係貴) ,多數煮2~3餸

蒸肉餅,蒸水蛋,炒冬菇豬肉絲 (可鋪豆腐面),薯仔炆雞翼 ,雞批肉 (用急凍雞扒拆肉, 滑同唔貴) 炒瓜,都係我常煮嘅唔貴嘅餸

另外一味多數係清炒 / 烚菜,健康又平

公爵府

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 15-03-26 發表我

原帖由 咖央 於 15-03-26 發表
但買油,米,等雜貨貴。
我又唔去759買。
其實油都唔係好貴啫,落輕手啲,同埋用煎焗代替炸

米就真係貴,不過我為咗慳,放棄我覺得較好食嘅金鳳,食金象

公爵府

引用:Quote:原帖由 nightingale 於 15-03-26 發

原帖由 咖央 於 15-03-26 發表
我都係食金象油,我以前買芥花子油,因為c6以前整雞蛋仔成日用好多。而家佢無整,我買橄欖油,91蚊支,一支 ...
我無用橄欖油4呀,因為燃點低,唔係太適合煎炒

公爵府

引用:Quote:原帖由 nightingale 於 15-03-26 發

原帖由 pooh仔 於 15-03-27 發表
你冇小朋友 or 你小朋友未讀返學? 1星期一機衫? 我有時1日開3機. 淨喺洗校服1機. 平日衫就必定1日1機. ...
我小朋友未返學,一星期洗三機衫

我兩大人一兩歲b (食好少嘢), 所以係可以$50/一餐,例如:

菜一斤$14 + 雞扒肉$20 炒翠肉瓜$8

不過我少煲湯 / 滾湯

首頁

尾頁

跳至