時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

osmants 發表於 20-3-22 18:27
大陸如果唔接 美國 日本 歐盟 ... 訂單, 只做非洲丐幫國家生意 ...

一年之後, 14億人會餓死剩幾多 ?

請問你做過貿易嗎? 凈係印度對中國產品嘅需求都好大,如貴D印度某大本地牌子手機,平至過節玩個支水槍,單印度已經離不開中國產品了。
冇中國,我怕美國連Led燈都吾够。Walmart價錢double倒啦。

子爵府

osmants 發表於 20-3-22 18:45
你去 Walmart 睇下 Made in China 佔幾多 % ?

Walmart 唔買 Made in China, 可以買 Mexico, 毛里裘斯, 孟 ...

住過兩次美國 6+6個月, Florida, 每星期去一次walmart 入貨。

補充:美國當地產嘅奶類,蛋,維他命真係好平,維他名原材料同葯物化學成份好多來自中國,係美國合成。

子爵府

osmants 發表於 20-3-22 19:10
我通常去 Tesco 入貨, 不過係 Vancouver.

Made in China = 成本平 ... 80年代吧

計食品類,衣物類當然中國吾平啦,但好多產品係中國先做到平又ok quality. 如牛仔褲嘅布,牛仔褲個粒鈕。Led燈珠。口罩嘅原料熔噴布。印度嘅廠都等緊中國嘅原料啊。

子爵府

osmants 發表於 20-3-22 19:28
所以世界都是互補不足, 家家有求, 你有這個優勢, 我有這個優勢.

無需妄自匪薄, 亦不需要認屎認屁, 以為全 ...

認xxx NO.1吾係中國lor.

子爵府

mizuho 發表於 20-3-22 19:31
呢樣都真,現在全世界都非常依靠中國嘅製造業。所以加關稅影響最大都係美國嘅平民百姓。口罩生產更加依賴 ...

Well said, 住過印度,老實講印度要發展似中國而家咁約20年啦,我睇到舊陣時中國嘅影子。如果可以解決種性階級問題的話更快D。

首頁

尾頁

跳至