自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有次邀請朋友們來打邊爐,那幾個識了成十年的朋友,但第一次邀請他們上來。
我感覺幾麻煩。
第一,買料我去買,我洗。好正常,因是我屋企。但當他們搭巴士去到樓下車站時,他們打俾我,叫我落去接。
當時我洗緊幾斤貝殼。巴士站離我住那座約行十分金,得一條直路。我聽電話後教他們點來,他們就說一定要我接,仲說「你唔係唸住唔接我地,我地識上來下話?」
我當時心有點不高興,唔會Google map 咩?

第二,上到來,我屋企乜醬料都有,就是沒麻醬,就說我點解唔買?

第三,見到個清湯底就話我沒買雞湯。其實我本人一向打邊爐喜歡清水打。有時候會放少少配料咁。當日我下了些瑤柱和雜菇做湯底。

跟住我同他們說,可以現在下樓買,因我還有很多食物未處理完,所以叫他們可自行下樓購買。點知他們話「呢度你地頭,唔係應該你一早買左架咩?」說完一輪後,告訴他們點去,終於有人肯去買,我繼續做野。
他們很煩的是,去超市的路約行8分鐘,他們覺得遠。

第四,大家食得飽,喝得滿足,有人去開大仲呵到我個廁所痴住啲大便,竟然毫無意識幫我清潔!叫他自己清潔翻,一味傻笑,仲想快啲走咁款!我當然交翻俾他自己搞掂啦!直情想鏟他!

經過呢次,我唔會再邀請他們來了。都係出街食算罢啦!

車仔人    發表於 15-4-27 15:45

珍珠宮

引用:咁既朋友真係唔得喎,咁佢地有冇甲番錢呀個

原帖由 fanny3315 於 15-04-27 發表
咁既朋友真係唔得喎,咁佢地有冇甲番錢呀
個人覺得最好就出錢出力,唔出錢既就一定要出力囉,仲要咁 ...
錢有夾的。洗食物同洗碗我自己負責沒問題,因是我家。

珍珠宮

引用:下次唔好請佢地不過我自己如果朋友第一次黎

原帖由 yukitsoi 於 15-04-27 發表
下次唔好請佢地

不過我自己如果朋友第一次黎, 我會接
我就是知不是人人喜歡清水,所以下了瑤柱同雜菇。

珍珠宮

引用:佢哋真係你朋友嗎?

原帖由 conniemar 於 15-04-27 發表
佢哋真係你朋友嗎?
係啊,平時很好朋友的,係有啲奄尖。

珍珠宮

引用:佢地咁樣,+好難有下次了

原帖由 wcpcelia 於 15-04-27 發表
佢地咁樣, 好難有下次了
不會有。

yiu_mimi    發表於 15-4-27 11:10
wcpcelia    發表於 15-4-27 09:11

珍珠宮

引用:Quote:YEOMORGAN+發表於+15-4-27+08:51+錢

話又唔係咁講,明知你一個人要整咁多人既野,點講都要有多1-2個人幫手,我去人地屋企都會幫下手,反正坐係度都 ...
我叫他們不用的,呢啲我沒所謂。 只係唔好要求太完美。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+YEOMORGAN+於+15-04-27+發表

原帖由 redhot 於 15-04-27 發表
我都試過一次,自己做餐死,大家就算唔欣賞都唔好嫌三嫌四啦,問既時候就冇意見,到你做咗又嫌,以後咪搞! ...
係,,我發覺好多人都咁,做多了沒人理,做少了被人彈

珍珠宮

引用:樓主,你果D乜朋友黎架?一年唔見1次架?講

原帖由 sasa0208 於 15-04-27 發表
樓主,你果D乜朋友黎架?一年唔見1次架?

講真,我同D朋友,都知邊個welcome人黎去, ...
其實當日,我好難得屋企沒其他屋企人,所以叫他們入來囉。但他們話齋「來陪我喔」,而且我住得離他們較遠,車費都貴。

珍珠宮

引用:Quote:YEOMORGAN+發表於+15-4-27+09:00+我

咁係佢地期望過高下次唔好用清水,整少少薑蒜起鑊爆爆佢加少少丸炒下先加水調味已經好正
...
其實當天時間比較緊,所以我先用瑤柱雜菇,快啊。

珍珠宮

引用:我覺得人哋第一次次黎,去接下,都好正常。

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-04-27 發表
我覺得人哋第一次次黎,去接下,都好正常。

湯底方面,清湯又真係有點btw,如果事前問過佢哋話ok,事 ...
其實那天我沒時間,如果我有,應該會做得好些。那天因一些事,我要下午六點才有時間去整野。但我都浸了瑤柱凖備。

珍珠宮

引用:我朋友唔多,+請上我屋企既係真正好姐妹,+唔

原帖由 超級特務 於 15-04-27 發表
我朋友唔多, 請上我屋企既係真正好姐妹, 唔會計較出錢出力, 只想大家開心盡興。而我朋友又好知 ...
出力是我自願的。是我叫他們不用出的。但他們就是有點奄尖吧。所以出去食好

首頁

尾頁

跳至