2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

happymamaTY 發表於 12-10-10 23:49
Hihi, 我都係養和媽媽,我今個星期去養和檢查,有冇jm都係呀?
我係睇出面掛單既醫生.

男爵府

引用:Quote:原帖由+begoodtome+於+12-10-12+發表

原帖由 koichipat 於 12-10-12 發表
我見養和張小冊子有話提供講座咋,唔知呢?
養和既講座好似係收錢㗎

男爵府

引用:Quote:原帖由+happymamaTY+於+12-10-14+發

原帖由 koichipat 於 12-10-15 發表
唔該曬,你醫生費係幾多呀?
佢係睇駐院醫生。可能無拆開條數

男爵府

kariibee 發表於 12-10-18 21:53
我未決定到呀,e生話遲d先,陪月都十級鼓勵我順產
我覺得唔駛咁快決定順產定開刀, 遲D睇下BB發育既情況先決定.

男爵府

引用:想問下大家有冇登記埋公立醫院呀?我怕萬一

原帖由 happymamaTY 於 12-10-19 發表
想問下大家有冇登記埋公立醫院呀?我怕萬一早產,就一定要係政府生,所以登記埋廣華,今個月尾做Oscar, 你 ...
我都有睇政府,都怕會早產又或者突然要用急政室。我已經喺東區醫院做左oscar.

男爵府

引用:Quote:Sansam+發表於+12-10-19+18:30+我都

原帖由 happymamaTY 於 12-10-20 發表
唔駛空肚. 先度頸皮,再抽血。

男爵府

引用:Quote:Sansam+發表於+12-10-20+07:21+唔駛

原帖由 happymamaTY 於 12-10-20 發表
Thanks for your info!!!
你知道結果未呀?BB一切正常?
度頸皮就即時知,我BB頸皮就1.5mm, 無問題。驗血唔會即時知。若果無問題,醫院唔會打電話俾你。

男爵府

引用:咁大家知唔知其實養和有無產前講座,同到時

原帖由 Fiyung 於 12-10-26 發表
咁大家知唔知其實養和有無產前講座,同到時入院有咩提供,自己又要預備D咩?

...
1200蚊6堂

男爵府

引用:回覆+Fiyung+的帖子 hi+請問怎樣可以睇私

原帖由 黃桃小白 於 12-10-29 發表
回覆 Fiyung 的帖子

hi 請問怎樣可以睇私家+公立產檢呀/ 我book的住院醫生,可以給他講平時產檢不去私家做 ...
去政府醫院生既媽媽都會去私家做產檢,因為政府做得唔密,又無超聲波。不過有d test(e.g. 唐氏),喺政府做完可以唔駛係私家做多次,俾返record 私家就ok. 當然,要睇下你個醫生ok 唔ok.
去私家醫院生既媽媽同時去政府醫院登記同產檢,都係買個保險,萬一有d咩事要用政府醫院或者早產,政府醫院都會有record.
若果妳想兩邊同時睇,你可以拎醫生俾你既懷孕證明、住址證明、身份證去你所屬區分既政府醫院登記,姑娘會幫你排期。我自己都係打算養和生,私家同東區兩邊睇。

男爵府

引用:回覆+Sansam+的帖子 hihi...+我都book+左

原帖由 van2man 於 12-10-29 發表
回覆 Sansam 的帖子

hihi... 我都book 左養和生, 但未俾錢. 12 -15 wk 俾, rite?
我12週就俾左錢。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+12-10-29+發表我12

原帖由 koichipat 於 12-10-29 發表
我星期四先足十二週,你地點坐車去養和架?打的?
我住得比較近,唔駛打的。若果你從銅鑼灣入,有電車、van、巴士、of course, 的士。

男爵府

引用:我今日21w啦,3號去做結構。我一直都無去政

原帖由 miuho813 於 12-12-31 發表
我今日21w啦,3號去做結構。我一直都無去政府醫院登記呀,依家會唔會太遲呀?同埋邊到會有多d講座上呢?? ...
我覺得去政府都係做個備案,一切正常的話,私家產檢會好好多。但若果假期或半夜有d咩唔舒服,過左24周而又有喺政府登記,可以直接去政府婦產科,唔駛先去急症室。又或者早產,早過34週養和唔收,就要去返政府生。

男爵府

回覆:養和 揮手區^_^

佢張list 都無寫要床墊,唔知要唔要自己帶

男爵府

引用:我無呢個list+ge...

原帖由 van2man 於 13-01-29 發表
我無呢個list ge...
個List 喺我上次去養和交按金時上產科拎㗎

男爵府

引用:我上星期打過去養和,原來佢係無孕婦包包俾

原帖由 b10005 於 13-02-18 發表
我上星期打過去養和,原來佢係無孕婦包包俾架,即係孕婦衞生巾、即棄內褲、床墊等都要自己買去架喎,佢只係 ...
佢有張list

男爵府

b10005 發表於 13-2-18 17:58
其實係咪一定要報架呢? 我諗住生完啲護士應該會教我啩,而且陪月都應該會識啩,所以我無報呀! ...
東區都有一個TALK 係講餵人奶, 你可以去上.

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-02-18+發表佢有

原帖由 koichipat 於 13-02-19 發表
你個表係問診所定醫院拎架?睇下荷花展有冇平
醫院拎呀

男爵府

引用:Quote:Sansam+發表於+13-2-18+21:29+東區都

原帖由 b10005 於 13-02-20 發表
我都諗住去上吓,新一期東區講座由今個星期六開始,不過我同老公都覺得呢啲講座好似有啲流..... 唔知有無JM ...
我都有聽過,若果咩都唔識,去聽下都有d用

男爵府

引用:Quote:Sansam+發表於+13-2-20+20:50+我都有

原帖由 b10005 於 13-02-20 發表
你會去聽嗎?
我已經聽左3堂。

首頁

尾頁

跳至