自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yurijm 發表於 23-12-11 17:05
街坊舖、小店一樣有啦
仲唔會講你知添
唔係自己整既,唔好幻想有幾衛生、健康

明白人 其中不可或缺的麵包改良劑,人造牛油,人造奶油,大黃色素。。。。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 23-12-11 18:00
美心d飽食完幾乎等如無食, 中間d空氣多到

自己做包都會有空氣,含水份的粟米,蕃薯,洋蔥,全部含水份的都會在焗整過程中,水氣蒸發了就剩下一個空氣洞。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

Anka 發表於 23-12-11 18:22
每個星期都自己整一次麵包
但係都會喺街買麵包
都好難完全避免

會做麵包後,都甚少甚少吃街的麵包,但一樣會買,母親嫌我做的包不像街賣的,街賣的包很鬆散,好像快霉掉的樣子。

翡翠宮

麵包姐姐 發表於 23-12-11 17:47
都唔係好得幾多!係叫做無禁多防腐劑!連蛋撻d蛋水,都會落添加劑

蛋漿有大黃色素。

翡翠宮

Anka 發表於 23-12-11 19:20
自己做的拎起手重揼揼
但係始終做唔到好似山崎超芳醇咁軟熟
唔知落咗啲乜嘢

我反而鐘意自己做的包,柔靭啲,街做的太霉,街賣的蛋糕就有乳化劑,食落就係霉霉地的口感。

翡翠宮

gallygally 發表於 23-12-11 19:25
但自己整唔係都要落牛油嗎? 都係唔健康喎

可以落椰子油,橄欖油,豬油都可以,我做500克高筋粉先落25克牛油,一片麵包都只有1.25克牛油,問題不大。

翡翠宮

Anka 發表於 23-12-11 20:06
唔係好明”太霉”嘅意思
好多麵包舖的麵包都係輕飄飄

就像纖維全部溶化了,不用咀嚼也能化掉。

翡翠宮

gallygally 發表於 23-12-11 20:26
有諗過買部機自己整, 但係咪好似只可以整方包類型? 想整到好似出面包店d包得唔得?
...

個麵包桶係方型,當然做出來係方包 都有人買麵包機的熱狗模做長型包。

翡翠宮

gallygally 發表於 23-12-11 21:18
原來可以唔落油, 會唔好食嗎?

歐包,貝果都可以無油,當然無咁好食啦,健康同美味自己取捨

翡翠宮

mandy952 發表於 23-12-11 22:49
唔係喎,自己整仲好食過街買,但一定要放雪櫃,如果唔係不出3日就發毛
而家食開自己整嘅包之後,發覺街買 ...

我是說我不吃街賣的麵包,但母親不大愛吃我做的麵包。另外麵包不要放雪柜普通格,會加速老化,要放的話就放在冰格,才能保鮮延緩老化。

翡翠宮

Locar 發表於 23-12-13 00:44
早餐除面包,請問有咩好建議,我都吾想日日食面包

有時麥皮有時煲蕃薯,薯仔,南瓜,山葯,雞蛋。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊