自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ring_888 發表於 17-4-29 21:15
係,好難做,我22歲出來做AM, 34歲比公司lay off, 而家轉做輔料
坦白講,製衣已經係夕陽工業,我十年前都響 ...

我公司係做輔料,公司自己有廠,但都好難做,好多人拎溫州樣辦來問價,要溫州價錢,但走歐美質素,有時quota價都quota到類,我報35蚊,佢話佢台灣或溫州拎先係15蚊,老實講,我地成本都成25到28啦。。。

男爵府

ring_888 發表於 17-4-30 11:47
最慘做完development,比間廠dup, 仲要同buyer講話我地貴,佢地可以搵到平野,係搵到呀,係平呀,但係成品 ...

成日遇到。。。做到灰。。。價唔岩你就晨早出聲啦,直頭唔好做development,但實際有行家話返我地知,好多人搵靚廠做辦去lab test同埋出approval sample, 批晒之後就搵溫州廠做貨。。話貨(我地係輔料)都係走越南再加工上衫,冇人理。。。

男爵府

ring_888 發表於 17-4-30 12:46
勁賤呀,所以佢訂辦,我打醒十字分精神

但避免唔到。。。我地知有一兩個行家係咁,我地報好貴價同surchargr,辦期又拖佢,佢都會打辦。。。咁我地在唔蝕俾佢既情況下都要照做。。。唔接單會俾人通行咁唱。。。

男爵府

venicewong 發表於 17-4-30 12:59
甘真係好衰
我地好多時幫你做到SMS d客就冇影
辦錢都想走

生意難做,走個少少辦錢既客人真係唔少,有些扮晒野話唔似original sample,客人唔接受要取消development,所以唔會俾錢,我地初時都唔識點做,後來見多左,報價時會注明,只能盡跟,如起辦後,如覺得不能接受,可即時退回,如到你手又再交左出去,即係接受。。。小額都告過幾次了。。

男爵府

KTKTKT5 發表於 17-5-2 09:08
佢根本就打算做development比其它廠跟住抄!

就係。。。

首頁

尾頁

跳至