想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 16:36
食物方面我都逼自己每日盡量有豆漿、雞、魚、蛋、奇異果

我月尾抽卵了,加食Q10其他supplement應該幫補吾 ...

.

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 16:36
食物方面我都逼自己每日盡量有豆漿、雞、魚、蛋、奇異果

我月尾抽卵了,加食Q10其他supplement應該幫補吾 ...

你都食得好健康(emoji)(emoji)依家可以加埋葉酸同D3呀,放胎都有幫助㗎

預祝你有好消息

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 16:56
你都食得好健康(emoji)(emoji)依家可以加埋葉酸同D3呀,放胎都有幫助㗎

預祝你有好消息

我個肌醇入面有埋葉酸,請問D3係咩?

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 17:02
我個肌醇入面有埋葉酸,請問D3係咩?

Vitamin D3,曬太陽都吸收到㗎

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 17:03
Vitamin D3,曬太陽都吸收到㗎

對懷孕有咩好

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 16:04
都係做IVF,香港抽過3次卵,深圳抽過1次,所以今次先想試台灣。我已經超高齡,今次應該會係最後一次。

有 ...
想請教下你香港同深圳既體驗

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 17:07
對懷孕有咩好

話幫助卵靚啲同著床

另外想問下,打針期間係咪要喺香港揾醫生mon住卵泡再講返比王醫師知去決定針藥同幾時打夜針?

想請問下你喺香港揾邊個醫生?

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 17:09
話幫助卵靚啲同著床

另外想問下,打針期間係咪要喺香港揾醫生mon住卵泡再講返比王醫師知去決定針藥同幾時 ...

我仲等緊開針
其實第一次初診已經拎埋啲針藥番香港
佢會講定m到第幾日開針,打幾多日針
之後就m後第10-11覆診,睇卵泡

洋房

回覆 Mmmoniee 的帖子

到達Day5 的囊胚,質素在BB或以上便可以先做切片,然後冷凍囊胚。等到Day8 胚胎師confirm 所有囊胚結果後,便會按照我地之後講好左,派2粒最好囊胚的切片既去檢驗,睇下有冇異常,其他切片也會先進行冷凍,有需要再提取去檢驗。
不過,中間男人既精子質素都好重要,所以都要俾埋supplements 俾佢食~

咁你係咪準備係呢個月經cycle 開始療程啊?
希望你都順順利利啦!

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 17:09

深圳好方便,同一棟building可以做晒所有野,包括抽卵、放胎、照宮腔鏡、照陰超、見生殖科、免疫科、男科、婦科醫生等等,又可以睇埋中醫、針灸、艾炙,抽血化驗大部分都即日出報告,1樓拎完報告可以即刻去見醫生,省時方便。

但係私隱度差啲,例如照陰超,其他客人只係隔住度簾喺出面等,職員會隨時進出打開度簾,或者有客唔清楚未入得就走咗入去,見有人照緊先出返嚟,照緊嗰個就四腳朝天ing…… 見醫生嗰陣又未必會關門,其他客人喺外邊會聽到晒對話。大陸人比我哋冇咁怕尷尬,佢哋覺得大家都係女人冇乜所謂,打針嗰陣唔會one by one入房,大家掀起條裙或者拉低條褲打緊針或者等打針或者打完針按壓緊。其實我後尾都適應左叫自己唔好諗咁多,反正個個都係咁就冇乜嘢,佢哋咁流水式的確係好有效率,不過依個係幾年前嘅經驗,依家唔清楚有冇改善。

至於點解我唔返去再做係因為我覺得啲藥唔啱我,抽卵可以揀國外藥,即係好常見嘅Gonal- F,但係放胎冇國外藥揀,當年不停話我內膜唔夠厚,所以放幾次胎照埋宮腔鏡、加重藥量又打咗好多針去幫助內膜增厚同塞偉哥,內膜都去唔到8mm,但我之後喺香港做,完全冇依個問題,所以我只係”估”大陸啲藥唔啱我。

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 17:09

至於香港,我覺得公立技術唔好,抽卵痛到我瞓咗都痛醒幾次,之後仲痛咗好多日,依個情況喺私家包括大陸都冇發生過,而且lab嘅技術可能比較一般,我係唯一一次嘗試全軍覆沒嘅衝擊,當然我自己啲卵嘅質素都有關係嘅。

而私家,只可以講喺香港唔好要求有service,同埋中間有單嘢搞到我差不多洗多咗10萬,個醫生都令到我好唔開心,詳情唔想講,只可以話自己嘅經驗唔好,所以唔會考慮喺香港再做。之前直情放棄諗住唔再做IVF,係最近先想俾多次機會自己,努力埋最後一次,真係唔得就唯有認命,同老公二人世界。

洋房

回覆 Chanlamlala 的帖子

因為我高齡,應該會植一粒。因為萬一兩粒都中,要陀2個,我辛苦之餘可能對BB都唔好。

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 17:27
我仲等緊開針
其實第一次初診已經拎埋啲針藥番香港
佢會講定m到第幾日開針,打幾多日針

咁即係王醫師要返台灣比佢照陰超,唔可以喺香港揾醫生照完比報告佢?

因為check完依次佢大致上會決定到幾時抽卵,仲諗住可以抽卵先再飛過去添

洋房

回覆 pigx3 的帖子

加油啊~我都有個朋友試過香港唔得之後,去左台灣試,岩岩呢個月生左個龍BB~
我都祝你順順利利~

別墅

Yuencli5 發表於 24-5-7 17:47
回覆 Mmmoniee 的帖子

到達Day5 的囊胚,質素在BB或以上便可以先做切片,然後冷凍囊胚。等到Day8 胚胎師co ...

明白~ 我等緊開針~有啲緊張

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 17:50
深圳好方便,同一棟building可以做晒所有野,包括抽卵、放胎、照宮腔鏡、照陰超、見生殖科、免疫科、男科 ...

請問點樣覺得啲藥吾岩自己?
大6個模式都幾搞笑

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 17:50
至於香港,我覺得公立技術唔好,抽卵痛到我瞓咗都痛醒幾次,之後仲痛咗好多日,依個情況喺私家包括大陸都 ...
香港既服務同技術真係好多人都話唔OK,台灣既成功率都好高,祝你黎緊成功

心情都好重要,過去既就吾好諗 向前看

別墅

pigx3 發表於 24-5-7 17:52
咁即係王醫師要返台灣比佢照陰超,唔可以喺香港揾醫生照完比報告佢?

因為check完依次佢大致上會決定到幾 ...
我都有問過可唔可以係香港照完俾佢就抽先番去,佢話吾得,因為每個人既手法都有吾同…
我就直接留幾日係台灣做覆診同抽卵,因為抽卵聽啲mj講係要day13-15做,如果唔係就排走變m
咁我就變相只係飛一次就搞掂,不過王會話覆診可以即日來回,到抽卵前先再飛,但兩次嘅日子相隔唔耐,飛兩次仲貴過留低係台灣一次

別墅

Yuencli5 發表於 24-5-7 18:03
回覆 pigx3 的帖子

加油啊~我都有個朋友試過香港唔得之後,去左台灣試,岩岩呢個月生左個龍BB~

多謝你!

你送去驗嗰2粒囊胚有結果未?祝你3年抱2呀!

別墅

Mmmoniee 發表於 24-5-7 18:15
請問點樣覺得啲藥吾岩自己?
大6個模式都幾搞笑

就係內膜谷極都唔夠厚,所以先估係咪自己對啲藥冇乜反應。我喺香港放胎冇依個問題。不過都有諗過可能當時身體質素會有影響,雖然我感覺身體冇乜變化,但係做IVF失敗真係好多時都揾唔到原因……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊