親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假想同家人及小朋友(初中、高小都有)去這兩地方玩。啱小朋友去嗎?全程不駕車,搭交通公具,可以嗎?

別墅

前幾年帶著初小的孩去去荷盧比, 兩星期, 全部公共交通工具, 完全無問題

大宅

2024勳章

回覆 MYWY 的帖子

我上個星期去咗冰島, 順路又去埋荷蘭比利時盧森堡.

荷蘭Amsterdam市區唔啱小朋友, 很多人抽大麻. 而Brussels市區人太多, 所以如果你去荷蘭比利時, 建議不要在市區留太長, 如果在Amsterdam避開Amsterdam nine straatjes的紅燈區.

比利時我去咗Ghent, Bruges, Mechelen 這3個小城市, 較舒服.
會建議你5月第1個星期去Keukenhof 花園 看鬱金香, 去Kasteel De Haar看古堡.

大宅

Sylvan 發表於 24-3-10 00:46
前幾年帶著初小的孩去去荷盧比, 兩星期, 全部公共交通工具, 完全無問題

謝謝你的回覆
去到荷蘭會唔會有好多人吸食大麻到high 咗?或者出現啲好難同小朋友解釋嘅場面?因為當地社會風氣比較開放,有啲擔心呢一方面。(唔會主動去紅燈區同入大麻咖啡室)

大宅

dougiewoodie 發表於 24-3-10 11:53
回覆 MYWY 的帖子

我上個星期去咗冰島, 順路又去埋荷蘭比利時盧森堡.

謝謝你的建議。如果避開紅燈區同大麻咖啡室,主打博物館同其他城市,係咪就唔會咁易遇到吸毒及黃色嘅事物,例如唔會週街有人high 咗或者妓女出沒?

大宅

2024勳章

MYWY 發表於 24-3-10 12:40
謝謝你的建議。如果避開紅燈區同大麻咖啡室,主打博物館同其他城市,係咪就唔會咁易遇到吸毒及黃色嘅事物 ...

Amsterdam 或其他荷蘭大城市, 唔會週街有人high 咗, 但市中心瀰漫著大麻烟的味道 (雖然公眾地方抽大麻是違法).
唔會有妓女周街招生意, 但是要避開Amsterdam 的De Wallen區, 這個區的一鳳樓很多是用落地玻璃窗, 街外也可以望到她們在招生意.

另外, 你也可以減少在Amsterdam 時間, 例如, Hague 是一個較古樸的荷蘭大城市, 在1830年之前, 荷蘭比利時還沒有分裂時, Hague是荷蘭的首都, 我在Hague 住過5日.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

MYWY 發表於 24-3-8 07:48
暑假想同家人及小朋友(初中、高小都有)去這兩地方玩。啱小朋友去嗎?全程不駕車,搭交通公具,可以嗎?
...

搭公交冇問題。

荷蘭開放只係Amsterdam一部份,唔去紅燈區冇問題,唐人街果邊雜d,雖然唔會有人週周街吸毒或企街,但有d外地人企響條街度聚集傾計,基本上大家河水不犯井水,條街又多人,冇乜野既..... 不過黃昏時(夏天約9點幾個天黑齊)去番大街行會好d。

去荷,比大小城巿既博物館,遊船河,巿內遊,去主題公園冇問題。參觀 Anne Frank House,梵高博物館等要一早網上訂飛,現場冇飛賣,所以想去就要留意官網。

記住小心小偷。

疫情前有jm post 過行程,值得參考。

別墅

回覆 MYWY 的帖子

我早年自己一個已經去過紅燈區, 唔需要再去睇。
帶小朋友去, 當然唔會行O個D地方, 只不過得一條街, 要避開唔去太容易

至於大麻, 其實要在大麻CAFE裡面食, 我地無入過呢D CAFE, 可能有人O係街食大麻, 但我未食過, 唔知聞起黎咩味。亦可能條街太多野睇, 我留意唔到有奇怪O既野...
對我小朋友來說, 佢印象中的荷蘭=著條+芝士醬/沙律醬 以及羊角村
其實歐洲旅行比想像中安全, 我小朋友自4歲開始, 年年去歐洲旅行, 去過英國、荷盧比、波蘭、捷克、克羅地亞、波斯尼亞、德國、 法國、瑞士、馬爾他, 都無咩事發生過; 反而在香港, 兩個月內我同老公都俾人偷銀包。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊