親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因好幾年已冇去日本, 請各位旅遊達人指教下我下個月~ 東京6天遊行程, (實5日)謝謝各位~

1) 唔知由邊度行起, 住新宿區
2) 係米買 3 天JR pass 會抵D, 因想去下輕井澤OUTLET (聽同事話好多野買)
2) 輕井澤係米可以玩到一日架? OUTLET有邊D牌子買? 同埋個度仲有咩地方好去/吃?
3)築地邊間魚生好吃?定係去佢地個度魚市場買左到FOOD COURT食好D?
4)退稅手續方便嗎?

大宅

開心吸收勳章

有關日本東京既退稅手續我都想知呀!!!!

大宅

留名, 我都幾年無去, 想update下

大宅

回覆:東京6天遊行程

留毛

男爵府

有達賜教嗎??????

大宅

泥緊6月尾都會去東京, 係有8300yen jr pass 去輕井澤地區, 不過我去一日覺得唔抵, 所以會改去河口湖行下.

築地出名有間叫壽司大, 但話要排5,6個鐘...太恐怖了.. 但附近都有好多不同餐廳 & 小食店

上年去名古屋, 買野係直接係商場 / 鋪頭退稅, 不用都機場再排隊.

paddingbear    發表於 15-5-14 00:07

大宅

回覆:kellyyuen1219 的帖子

退稅間間唔同。

百貨公司多數係一次過係顧客服務部做,有啲會用個透明袋入晒啲退税貨品,有啲又無喎!高島屋有退稅手續費。

藥房就有一部收銀機專門做退稅,比錢時已經係退稅後價。

paddingbear    發表於 15-5-14 00:08

男爵府

個人覺得, 輕井澤只玩一日唔足夠,
淨係踩單車遊覽名勝都用咗半日,
交通費都算幾貴, 齋去OUTLET 好似唔多化算,
搵民宿住返晚啦, HAHA

築地試過食天婦羅拉麵, 又試過排3個鐘壽司大,
壽司大真係好正, 值唔值得排咁耐就見仁見智。

男爵府

回覆 BoNLuI 的帖子

謝謝你既意見, 但我已BOOK了酒店, 所以唔可以住輕井澤個邊, 因我聽同事講個度OUTLET好多野買, 值得去!!! 想問下除了OUTLET SHOPPING下之外, 輕井澤附近仲有冇地方可值得行下, 吃下呢?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

上網看outlet shop list 先決定
只為左outlet 去,車費不平

paddingbear    發表於 15-5-14 19:36

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:個人覺得,+輕井澤只玩一日唔足夠,淨係踩單

原帖由 BoNLuI 於 15-05-13 發表
個人覺得, 輕井澤只玩一日唔足夠,
淨係踩單車遊覽名勝都用咗半日,
交通費都算幾貴, 齋去OUTLET 好似唔多化 ...
紅葉銀杏季,玩3日2夜

男爵府

1928mickey 發表於 15-5-14 06:56
紅葉銀杏季,玩3日2夜

男爵府

paddingbear 發表於 15-5-14 00:12

謝謝你既意見, 但我已BOOK了酒店, 所以唔可以住輕井澤個邊, 因我聽同事講個度OUTLET好 ...

遠少少有白絲瀑布、中輕井澤嘅高原教堂、石之教堂,
但時間關係,恐難成行。
建議可以早少少出發,租單車遊輕井澤,
中午去舊銀座行吓街、食吓嘢,
然後至去OUTLET 衝刺

paddingbear    發表於 15-5-14 13:45

男爵府

想請問一聲, 因我早上6點幾會到成田機場, 如果去完新宿酒店放下行李, 再去築地會唔會好遲呀? 因好多年冇去, 唔知D車程幾耐? 謝謝賜教!!

男爵府

paddingbear 發表於 15-5-14 19:39

想請問一聲, 因我早上6點幾會到成田機場, 如果去完新宿酒店放下行李, 再去築地會唔會 ...
新宿去築地20多分鐘啫, 唔會遲...
不過啱啱落機, 無謂排隊了, 見到啱就入去食啦

paddingbear    發表於 15-5-14 23:38

大宅

開心吸收勳章

回覆 oliviapylo 的帖子

Thanks for information^^

子爵府

築地出名果2間「壽司大」、「大和」。出名要排幾個鐘,之前上網睇有人話排6個鐘, 再好食都唔會排

paddingbear    發表於 15-5-19 13:55

首頁

尾頁

跳至