婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

未結婚之前 ,我已搬入去同佢仔同佢地一家住 ,果陣佢話我仔應該配呀邊個 你配下邊個!有次行山 我約左一班女性朋友 咁岩佢仔又放假 佢又話 做咩唔同我仔行山 ,你根本就唔想同佢行,面對這些說話 我已經唔開心 但寄人離下 我只好忍 !但我地諗住結婚,但因為疫情一拖再拖 ,係我地煩緊婚宴時,佢又加把口 話其實結唔結婚都無所謂都住埋一齊啦 仲話金器比唔比都無所謂,同埋都知埋一齊生小朋友都無問題 ,我心諗:你緊要想一個錢都唔使拎 我無名無份同你仔生仔啦 結唔結都無所謂 咁阿99你做咩結婚呀?咪因為你想落黎香港炸!佢咁講野我真係好嬲都我都選擇隱佢 !我心諗 你自己都有個女 你係咪可以接受到佢個女都好似佢所講咁呀!到結完婚生左bb 佢係好開心 好想我返佢家坐月 我打死都唔去 因為佢煮野好難食 我返左阿媽到坐月 有一日佢黎探孫 我老公都係到 佢竟然當住我媽同我面前話佢個仔瘦左呀!我媽聽完當然唔開心 又係咁講個孫好似佢個仔咁靚仔 似佢個仔眼大鼻高 成日係孫面前講 我聽完都想嘔 那裡來的自信呀 好似全世界得佢個仔最靚仔咁 !到我坐完月 帶埋bb返去佢家 bb 一喊 佢成日抱 同佢抱唔好抱佢 佢唔聽 又要搶住餵奶 我扮聽唔到 佢唔識餵又要爭住餵 果次bb訓左 佢仲繼續餵 我睇唔過眼 我搶返黎 仲話我係咪佢飽得濟唔飽 我同佢講 :99格左5個鐘啦 無飲奶啦 !佢即刻收聲 唔識湊又要爭住湊 !我同我老公講左 同埋99知我唔鐘意佢黎抱孫 因為佢愈幫愈忙 佢成日係我房彈出彈入我真心覺得佢好煩 !到最近 我地一家食飯 佢話個孫瘦左 ,)我即刻爆左 ,我好大聲話 係阿婆唔識湊 湊到個孫愈來愈瘦呀 !佢當場收聲 !我即刻返左房 我老公見唔對路 !叫佢媽收聲 唔好再講埋九唔搭8既野 !我嬲既係佢無資格話孫瘦左 因為佢無湊過 婆婆咁辛苦 湊 佢係到話個孫瘦 今次比我聽到都咁大反應 如果兩家人食飯 佢咁講 人地聽到 人地都覺得佢會怪緊阿婆湊得唔好 !我之從生完之後我真係好憎佢 以前我咩都隱 隱左6年 !年年生日 佢地三仔那 都會一齊過生日 佢地一家從來唔會同我過生日 我爆埋我老公 佢地竟然話唔知我生日 6年 佢地一齊過住生日 我年年出席 仲買埋蛋糕 有一年 希望佢地記得我生日 我自己買蛋糕同佢地一齊慶祝自己生日 結果下一年佢地都無搞 我真係好唔開心 佢阿媽仲講 麻麻 爸爸 姑姐同乖孫一齊過生日 淨係唔講我 !我真係受夠 !唔係因為經濟問題 我都唔想住係到 到生完我情緒變化仲大 先將咁多年受既氣爆佢 !99同我老公講 :估唔到我咁大反應 佢講野唔岩聽 我可以即刻出聲停止佢!我心諗:佢點同個仔講都得啦 到時我真係出聲 你又唔鐘意嫁啦99 !我老公仲要幫住佢阿媽 話佢媽講野唔經大腦 成日都講野錯 佢無機心的 但成日係我面前講埋咁既野有冇心 大家心照 佢係仔同我面前又講一套 有冇心同經唔經大腦 佢咁大個人點會分唔到呀!真係好憎佢 好想走 !

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主舊post, 你仲未搬呀?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

Ws1234 發表於 23-1-30 22:14
未結婚之前 ,我已搬入去同佢仔同佢地一家住 ,果陣佢話我仔應該配呀邊個 你配下邊個!有次行山 我約左一班 ...

明白你心情,但睇你段字真係有啲辛苦,如果用標點符號會好過隔開,標點符號有佢既用處架。
其實搬唔到出黎住,生bb前真係要諗清楚,依家一家三口仲要同99住,問題只會越黎越大

珍珠宮

公道d講
1.生日問題應該係爆你老公
2.你老公唔係幫住你呀媽,只係你地又無能力搬走,佢只係作調解姐

侯爵府

或者係你99忍緊你。

複式洋房

回覆 mcs74 的帖子

我都有同我老公講 但佢態度聽完就算 😞佢媽又話搬咩搬 裝修完間屋 係諗住你地一齊住 😩

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

係嫁!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唉, 冇錢要寄人籬下, 一直都要忍99, 做乜仲要生B咁傻吖.

maggie.tang    發表於 23-1-31 16:48

水晶宮

睇第一句 "未結婚之前,我已搬入去"
就知一開波已經錯晒。。。

水晶宮

回覆樓主:

其實你同99住,都冇接受互相融入對方的生活,再加個BB,可想而知間屋幾濟逼,你又吾俾餵奶,又話佢乜都吾識,佢更加冇做嫲嫲被尊重的感覺,同一班陌生一齊住,矛盾自然更多,既然暫時冇辦法搬出去住,就要容忍和學識尊重長輩。至於生日冇人同你慶祝,最應該怪罪的是你老公。

男爵府

回覆樓主:

睇情況你老公未有能力搬,爆完重一齊住咪只有面左左,嬲傷身都只有自己,你99講兩句扮唔知,你c6都只有打完場

侯爵府

Ws1234 發表於 23-1-31 07:41
回覆 kwhkwh 的帖子

係嫁!
請真, 你爆佢有乜意義?
爆完繼續面左?
你先生繼續媽寶, 閒事不理。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同住真係唔敢生
問題只會越黎越多

男爵府

牛年勳章

回覆 Yee_ng 的帖子

係呀,你之後日子又要睇你99面色,
我可以話你知,
當去到你99都大爆發,
好想打你。
或者大聲叫你搬走。佢有權利既。
果個係佢屋企。
你又可以點做呢?
依家慢慢睇定啲租盤拉。

珍珠宮

Chloe199401 發表於 23-2-3 19:09
回覆 Yee_ng 的帖子

係呀,你之後日子又要睇你99面色,
想打人咁大件事?

男爵府

牛年勳章

回覆 crazypaper 的帖子

係因為我見過

珍珠宮

Chloe199401 發表於 23-2-3 22:16
回覆 crazypaper 的帖子

係因為我見過
咁恐怖,一定搬開,永不相見

大宅

回覆 Ws1234 的帖子

BB 出世之後,真係會有好多嘢以前忍到,依家忍唔到。 但係個度真係佢屋企,佢地頭喎,以後萬一成日嘈/ 面阻阻,你蝕晒章!

試吓搵啲方法比自己抖啖氣。

可唔可以試吓,一星期忍佢五日,帶埋BB星期六、日返娘家? 記得笑住講、開心講。老公放假就黎娘家睇B

男爵府

牛年勳章

我bb比較曳,唔識聽指令。
出街會跑得好快,無咩安全意識。
馬路都會照衝果種。
我用bb車推出街。安全問題。
都比人話我睇個bb都睇唔掂,
你睇得掂就唔洗用車仔拉。
用車仔推出街同無出街有咩分別呢。
就係因為你能力有問題囉。
又話車仔推住我有更多時間玩電話,
方便自己,唔識教小朋友。
佢自己帶我小朋友出街都用車仔。
鬧我既人對小朋友都係無咩耐性,
更唔會幫手湊,
玩下就可以。
真係咩都有人講。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

無同你慶祝生日 , 唔通你老公都忘記你生日? 男家既人唔同你慶祝都算, 連你老公也忘記就過份了

首頁

尾頁

跳至