2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:12朝所講的清只係量無咁多或變成啡紅色,大

原帖由 penny998 於 15-02-03 發表
12朝所講的清只係量無咁多或變成啡紅色,大至上真係有好多日流架!
其實產婦m巾比普通夜用有d唔同是佢中間闊 ...
我都唔想麻煩屋企人,產後會著網褲嗎?
又唔想c6洗底底,但上網睇即棄底底唔夠衛生,因為製造物料問題

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-2-3 09:27 我意

原帖由 beauty_shanshan 於 15-02-04 發表
乜開刀會少D惡露㗎?!我第一胎咩都唔識,請多指教!
Thank you
我上網啲人話醫生開刀會清左好多血架

大宅

貓仔包 發表於 15-2-4 12:48
我都唔想麻煩屋企人,產後會著網褲嗎?
又唔想c6洗底底,但上網睇即棄底底唔夠衛生,因為製造物料問題
咦, 即棄底底我有買喎, 網褲及即棄底底第一胎都有用, 我唸在屈記萬寧買個D質量會好D掛, 而且你個個月KEEP住墊住M巾, 隔一隔都好D嘅, 不過要提提大家, 即棄底底真係要有咁大條買咁大條呀! 因為你生完個肚及龍"等"點都有一排會跟住你, 我個時初著完網褲轉著即棄時, 條即棄都差D比我撐難(無記錯已經是買XL碼了)
今胎我著完網褲後會拎D大肚底底嚟著, 著完就掉左佢, 如無意外下都唔洗家人幫手洗底底嘅!

大宅

引用:Quote:貓仔包 發表於 15-2-4 12:48 我都唔

原帖由 penny998 於 15-02-04 發表
咦, 即棄底底我有買喎, 網褲及即棄底底第一胎都有用, 我唸在屈記萬寧買個D質量會好D掛, 而且你個個月KEEP住 ...
非常有參考價值,頭一個月又餵奶又換片,又唔可以掂生水,網褲好有用

大宅

有朋友提我~
響屋企雪櫃放一兩盒"波仔"一見血,穿水,即刻叮一個黎食~
走佬袋擺一堆energy bar~入院陣痛最少幾粒鐘,得閒食下先有力生

大宅

引用:有朋友提我~響屋企雪櫃放一兩盒\"波仔\"一見

原帖由 mcesther 於 15-02-04 發表
有朋友提我~
響屋企雪櫃放一兩盒"波仔"一見血,穿水,即刻叮一個黎食~
走佬袋擺一堆energy bar~入院陣痛最少 ...
有埋果汁仲好哈

大宅

回覆:執好走佬袋未呀?

咩唔係應該即刻沖涼洗頭嗎?生完有排無得洗呀!

大宅

penny998 發表於 15-2-4 13:12
咦, 即棄底底我有買喎, 網褲及即棄底底第一胎都有用, 我唸在屈記萬寧買個D質量會好D掛, 而且你個個月KEEP住 ...
我之前係超市見過, 有分純棉同唔係純棉, 我買左一PACK 了, 好似有5-6 條, 夠用嗎 ?
我本身肥, 買左XXXL SIZE. 哈哈~

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-2-4 13:12 咦,

原帖由 beauty_shanshan 於 15-02-05 發表
我之前係超市見過, 有分純棉同唔係純棉, 我買左一PACK 了, 好似有5-6 條, 夠用嗎 ?
我本身肥, 買左XXXL SIZ ...
我買左3 pack 15條,6條網褲,另外買左包m巾又送左條即7條,因為上胎我開刀的,我記得頭2日未落得床都是灘在床上,用醫院扣帶個d m巾,到落得床後就用網褲,家中仲有幾條孕婦底底用晒網褲後穿完掉左佢,應該都崖得到滿月嘅,再唔係都好後期囉,至多沖完涼用薑女洗洗佢,叫老公過一過水囉

大宅

penny998 發表於 15-2-5 09:47
我買左3 pack 15條,6條網褲,另外買左包m巾又送左條即7條,因為上胎我開刀的,我記得頭2日未落得床都是灘 ...
咁我都要買多2 PACK 先得啦, 多謝分享.
我都係開刀呀, 希望係醫院個陣休息多D, 返到屋企可以落到床無問題啦.
想問咁你點處理開刀個傷口呀 ?
沖涼/ 洗頭個陣點避開唔整濕佢呀 ?
同埋幾耐先埋到口呀 ?
THANK YOU~

大宅

畀面勳章

EDD: 324
QE
仲未執, 打算去護協買孕婦套裝!
平平安安.....順順利利!

大宅

beauty_shanshan 發表於 15-2-5 10:42
咁我都要買多2 PACK 先得啦, 多謝分享.
我都係開刀呀, 希望係醫院個陣休息多D, 返到屋企可以落到床無問題啦 ...
公院好似有個指引是開刀36小時就要產婦嘗試落地(我唔知而家有無改, 我7年前生第一胎姑娘是咁講的), 開頭落地的確像小兒麻痺咁, 腰都企唔直, 到見到醫生, 問左醫生可否用腰封, 醫生話可以, 有個腰封COOL COOL個肚, 感覺像多了層皮有了保護, 上落床舒服好多了, 我就開始自己餵翻BB, 抱BB試食人奶及補奶粉換片等等..., 大至上到你返屋企時, 上落床及湊B都無咩問題了

如果你就私院, 就盡量叫護士做啦! 第日都有排你照顧啦! 多休息是好的!
至於沖涼洗頭, 因為開刀是需要拆線的, 我記得要拆左線後, 護士睇傷口, 話沖得才可以沖, 個度都成8日10日了, 你要有心理準備, 之前都只能沬身咋!

大宅

penny998 發表於 15-2-5 12:37
公院好似有個指引是開刀36小時就要產婦嘗試落地(我唔知而家有無改, 我7年前生第一胎姑娘是咁講的), 開頭落 ...
答得好詳細呀, 多謝你既分享.
我book 左係私家開刀, 希望傷口可以埋得靚 d 啦.
不過你提到既肚cool 係咩黎架?
係未姐係"束腰帶" ?

我想餵人奶, 人地話bb一出世就要俾佢飲, 可以快d 上奶.
但係如果開完刀, 地都未落到, 咁點餵呢?

我仲以為會用溶線tim, 無諗過要返去醫院拆線.
拆線個陣會好痛嗎 ?
thank you.

大宅

beauty_shanshan 發表於 15-2-5 15:30
答得好詳細呀, 多謝你既分享.
我book 左係私家開刀, 希望傷口可以埋得靚 d 啦.
不過你提到既肚cool 係咩黎 ...
係呀! 即是束腰帶, 百貨公司及孕婦用品地方會有得買個D呢!

36小時其實都唔係好長, 岩岩生完其實都未有奶啦! 如果你未能落地, 你可以試下問姑娘可否推過嚟瞓係度餵, 如果你有奶嘅, 瞓係度一樣餵到架, 到時姑娘會教你應該點做架嘞! 又或者佢會同你講可以落地才餵會更好呢!

子宮入面個條會自己溶線, 面個條是要拆的, 不過我都是7年前的事了, 唔知而家科技有無進步到連面個條都唔洗拆呢?
我以前在政府開刀, 拆線是約姑娘去自己家拆的, 自己唔洗出街架, 比些小錢之麻, 都幾好架, 不過私家的話就可能無咁嘅服務了, 所以有時政府野都衰唔晒嘅!

大宅

penny998 發表於 15-2-5 15:50
係呀! 即是束腰帶, 百貨公司及孕婦用品地方會有得買個D呢!
束腰帶<- 呢個我買左了. ^^ thanks, 到時帶埋去醫院用.

你個陣點解公院肯幫你開刀咁好既?
我好多朋友係公院生, 佢地都話痛到痴線都無得開刀架.
我因為知道 bb 大隻, 怕順產會有危險, 所以先一條心去私院開刀咋.

我下次產檢個陣問下醫生, 睇下拆線既安排先. ^^
謝謝你既解答呀.

仲有一個月度就生, 好緊張, 好似咩都唔識咁.
多謝你既分享呢.
同埋人地話開刀唔可以補住, 咁係生完only 可以食粥 ? 連雞飯都唔可以食呀 ?
同埋可唔可以飲炒米茶? 紅棗水又飲唔飲得呢?
thanks.

大宅

beauty_shanshan 發表於 15-2-5 16:00
束腰帶
因為我個女賴死唔出來, 開到4度就停左係度, 最終要開刀, 而開刀傷口開得唔太好, 所以今胎都要開刀生! 我大女都是大碼, 出世8.4磅
岩岩生完第一餐只可飲粥水, 唔知第二定第三餐才可吃希粥, 之後別杰D粥, 之後食爛飯咁囉!雞唔係唔食得, 不過要醫生話可以食固體時才食得囉! 炒米茶係飲得架, 開刀生的話, 12朝前就飲普通得炒米茶(即是落果皮, "南早", 炒米煲個D), 12朝後可添加一D藥材, 大至上都是睇你惡露去成點啦! 但你記緊20朝前都盡量唔好食薑, 所有餸菜湯水都用果皮代替, 因為薑"次激"傷口, 會埋得唔好, 又會影響惡露, 果皮一樣有驅風補身作用, 唔洗驚驅唔到風!
點解我好似識咁多呢, 唔係因為我之前有經驗, 我第一胎唔係話補得唔好, 但是因為媽媽唔太識點樣開刀坐月, 唔係咩都唔敢做, 就是有D野會照翻順產咁樣做, 例如早左食薑及出院後就飲魚湯, 無野嘅, 只係傷口有疤痕唔太靚, 同埋驅風唔太好, 個人比較多風囉! 所以我今胎晨早買左本剖腹生產食譜的書回家慢慢睇, 解開左我好多迷團, 又會話你知薑醋雞酒幾時食好, 大補時最好去一去濕, 教定你去濕湯水及去濕炒米茶, 要食蔘茸補品前一點飲定, 幫助吸收補品, 我覺得幾十蚊本真是抵比佢賺, 總好過估估下, 而家新式的坐月書唔似以前的死古古, 每個湯每個餸都會解釋比你幾時食點解食, 咩情況下唔好食, 真係學識好多野架, 有時間就買本睇下啦! 不過如果你有陪月嘅就唔洗煩呢D啦! 疊埋心水等陪月攪吧!

禁止訪問

引用:Quote:beauty_shanshan 發表於 15-2-5 16:0

大宅

引用:Quote:原帖由 penny998 於 15-02-05 發表因

原帖由 yanyintang 於 15-02-05 發表
多謝你分享,我上胎係順產,今胎要開刀,真係唔知其實要做啲咩

可唔可以分享埋本書叫咩名呀?謝謝
我買左開心入廚系列~剖腹生產食譜,其實仲有好多其他作者出品的書,不過我打完書釘後覺得呢本解釋得幾清楚,d野都算岩我食,我buy佢講法所以買佢,唯一有疑惑是本書叫個半月後才好食薑醋,有另一本書話3星期後可以,為免老人家ee俄俄,我會滿月就食,如果你有疑惑就買本睇下啦!費時有誤會麻!

大宅

penny998 發表於 15-2-5 17:02
因為我個女賴死唔出來, 開到4度就停左係度, 最終要開刀, 而開刀傷口開得唔太好, 所以今胎都要開刀生! 我大 ...
你真係好勁呀.
多謝你既意見呀, 我會搵個本書買架啦, 好過估估下麻.
我都怕左奶奶話生完就煲野俾我補身, 到時飲又唔係, 唔飲又唔係.
有本書睇下無咁多 argue 好過.
我bb31w 就已經有5磅了, 而家33w唔知幾重呢, 不過我估都唔會輕了. ^^
而家只係希望佢唔好早產, 乖乖留係個肚度等開刀先出黎就好了.

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-2-5 17:02 因為

原帖由 beauty_shanshan 於 15-02-05 發表
你真係好勁呀.
多謝你既意見呀, 我會搵個本書買架啦, 好過估估下麻.
我都怕左奶奶話生完就煲野俾我補身, 到 ...
咁有d補身湯水又不防飲嘅! 我鍾意有書睇,佢會教咩湯水燉品幾時飲好,有某d燉品湯水太早飲唔得架! 我地因為開刀關係,影響左血氣,太早飲身體未ready, 飲左都會 size gas,最起碼佢所介紹的湯水燉品佢會解釋點解要飲麻,例如12朝前唔大補得飲咩湯水,餵人奶飲咩湯水,係咁流汗飲咩湯水,有d生完會高血壓,佢又會教個湯水for佢飲,無高血壓就唔洗飲啦!我記得我生完手腳係咁出汗架,係虛嘅表現!
我記得個時我99同我媽都有好多意見,呢個又話要食薑,個個又話飲雞湯,但大家都好唔肯定又唔知幾時食好,99就死都要拎d梅菜要我媽蒸肉餅我食,我就死都話唔食,因為上網睇話要盡量走鹽,但講極佢都唔明,仲要用鹽焗幾隻雞拎嚟比我,d雞又無包牛油紙,d鹽是直接黐住d雞皮,d雞咸到苦,今次有本書係度,大大本書寫住要盡量走鹽,可以大安指意唔洗食咸到苦的雞,真是太好了。

首頁

尾頁

跳至