論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

態度ok但毫無 common sense 的工人你地會用嗎?

我個新工人差不多來了一個月,仲係矇矇下。佢有中東4年加台灣1年經驗,agent又說她在菲律賓讀過助產士又有揍 new born 經驗,所以我才選了她。

1) 落雨收衫、開冷氣要關窗、關冷氣要開窗足足教了我兩星期。

2) 好似尋晚落到咁大雨,佢將自己巳洗的衣服掠了出街,我問她點解唔收返入屋,之後佢將自己隻手伸出窗然後同我講都無落雨我話你睇下條街塊地濕成咁,點會無落雨?佢跟住笑口勢勢返入自己房

大宅

Re: 態度ok但毫無 common sense 的工人你地會用嗎?

Longman,
嘩! 同我果個簡直天生一對

民房

Re: 態度ok但毫無 common sense 的工人你地會用嗎?

如果係我,可以自己成日睇住(自己夠耐性的話,可以慢慢教),個小朋友又已經大(小學以上),我會繼續用,但我唔會俾佢湊new born。

大宅

MM99

你個工人係印 or 賓?來了幾耐?

你會繼續比機會佢嗎?

大宅

亞十 寫道:
如果係我,可以自己成日睇住(自己夠耐性的話,可以慢慢教),個小朋友又已經大(小學以上),我會繼續用,但我唔會俾佢湊new born。

我要返工的,如果我無肚入邊個bb我唸我都會繼續用佢,畢竟佢都算聽話,但至慘我有個 new born 要佢揍,佢真係比唔到信心我 :-(

大宅

stupid係無得醫的. 但如果你睇得出佢係有用心去做及服從,都可以teach佢. 太精就唔好啦. 我個太精, 日日提心吊膽咁仲慘 如果佢成日都唔記得. 你可以大大隻咁mark底係張paper, 貼在雪柜上, 叫佢日日都要睇, 唔記得做又帶佢去睇......日覆日可以ok o架啦.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

Longman,

呢一點完全同我個工人一樣, 佢要見到好大好大兩先知要收衫, 小小兩佢就話冇落兩, 而佢晚晚會晒佢d底底出窗, 佢見落兩都掛出去, 我就問佢點解掛囉, 佢話樓上有窗台可以摭到喎, 我咪話有風d雨會周圍飛, 佢都唔理我照掛出去, 跟住我咪落令, 你d衫要掛隨你, 但我地d衫有小小雨你一定要收返黎, 我話d雨有幾dirty你唔知架咩﹖噓﹗真係對牛彈琴.

[quote]
Longman 寫道:

2) 好似尋晚落到咁大雨,佢將自己巳洗的衣服掠了出街,我問她點解唔收返入屋,之後佢將自己隻手伸出窗然後同我講都無落雨我話你睇下條街塊地濕成咁,點會無落雨?佢跟住笑口勢勢返入自己房

伯爵府

妳個工人係欠未黑面,如果唔係,都無得留低lor。

有沒有老人家可以多d來睇睇個工人?
又或者bb出世頭1-2個月請陪月幫下眼,妳又坐月坐得好d?
再唔係搵屋苑內有沒有人肯湊bb?日抖俾人地湊,放工接回家?

個工人咁無sense,點有potential湊得店兩個呢?真係令人好擔心,佢做左幾耐?

有無打算裝cam?有bb既裝定好d。

別墅

嘩, 你重諗住俾佢揍new born, 好危喎.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

del

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我之前個保鑣賓同你個一模一樣.....雖然亞囡4歲我都係因為佢超乖唔黒面我先keep 咗佢2個月至

但若果佢地無common sense真係好危......

1.亞囡用脷lai診所玻璃門 佢唔覺有問題

2. 朝早冇落雨..中午就算個天黑哂都唔會帶遮..結果等校車時我地係全場bunbun中唯一冇遮亞囡要dup雨(但佢都唔發現又唔識即刻上樓攞遮.....)

3.我叫佢煮麵比囡做午餐忘了分付食乜餸...佢唔會問...所以亞囡嗰日食齋雞湯麵(好彩仲識加雞湯,但蛋都冇隻
)

4. 入冷氣房你叫佢幫亞囡加衣...出咗去熱c都唔會識幫亞囡
除衫.....

5...已不能盡錄.......

呢啲人咁"清純"咁"簡單"諗野唔轉彎揍new born我就會好驚....揍bb好多時都要執生架!除非你願意做佢assistant或秘書囉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Longman,
1. 台灣1年經驗...........台灣 1 個 contract 系 3 年,佢系吾完約 wor。
2. 落雨收衫、開冷氣要關窗、關冷氣要開窗足足教了我兩星期 <<<<< 好似尋晚落到咁大雨,佢將自己已洗的衣服掠了出街,我問她點解唔收返入屋,之後佢將自己隻手伸出窗然後同我講都無落雨我話你睇下條街塊地濕成咁,點會無落雨?佢跟住笑口勢勢返入自己房

男爵府

依家距離10月仲有3個月, 請海外的未必夠時間, 因為怕申請途中遲左, 而你又生左的話, 頭一個月都唔會有時間去教新工人, 但你工人的表現真令人擔憂, 如果你可以容忍到試下再教下, 可能有轉機

不過, 蠢 + 冇記性 + 無common sense 的真係好難教, 因為係工人的力能問題, 我試過用呢d個人, 真係教到嘔血都做唔到你的要求, 做左一年炒左, 因為我的EQ到左極限了

大宅

longman,
我個賓用左年幾, 好同意stupid 呢樣野真係無得醫, 初頭都諗住比d 時間等佢習慣下, 慢慢教, 但真係忍無可忍呢:

1. 落大雨無收衫問佢點解, 佢話濕衫收返來無位擺咪唔收.
2. 杯無洗佢話驚打爛, 燈/冷氣隔塵無抺話太高(但有梯比佢), 老公恤衫反轉左底來iron仲扣埋鈕都可以唔知.
3. 小朋友d 頭飾除左放係自己mattress底(佢放左假我搵極都搵唔到
4. 咁熱天氣湯無放雪櫃話佢駁咀話都無變壞, 話上次都係咁無放都無壞 (I said stop arguing with me)
5. 小朋友返全日學, 佢都可以係supermarket 買d ready made 送(eg. 金針雲耳雞, 蒸肉餅) 做dinner(每日只要佢煮晚餐.) 太多不態盡錄

忍左咁耐, 雖然佢無long face, 每次話佢都笑笑口, 但佢無得留底, 等新工人到就炒.

longman, 我認為湊初生嬰兒真係要小心d.

大宅

好多謝各位意見

我其實掙扎左好耐仲會否繼續用佢,我留佢 only 1 reason 就係佢仲未黑面,但我發覺我的 EQ 每況愈下,看見她毫無 common sense 的表現及迷惘的眼神(佢唔覺佢有問題)我就開始失控鬧佢。

最慘連我兩個女都覺得佢好無知,唔跟佢。搞到我兩個女成鬼日痴住我,唔鍾意同佢玩,甚至乎唔鍾意同佢講野。

我之前同過 agent 投訴過佢, agent 猛話我有問題,話佢無 hk experience 我心急唔比時間 train 佢, 我話佢無 common sense + stupid 我點 train ,你教下我?況且我這裏不是 training centre,一陣 agent 會來我家同個菲姐講清楚,當做她的最後機會喎。

民房

如果要返工,唔好話湊new born,指意晒佢湊個大的都好危險喎

大宅

bird 寫道:
我之前個保鑣賓同你個一模一樣.....雖然亞囡4歲我都係因為佢超乖唔黒面我先keep 咗佢2個月至

但若果佢地無common sense真係好危......

1.亞囡用脷lai診所玻璃門 佢唔覺有問題

2. 朝早冇落雨..中午就算個天黑哂都唔會帶遮..結果等校車時我地係全場bunbun中唯一冇遮亞囡要dup雨(但佢都唔發現又唔識即刻上樓攞遮.....)

3.我叫佢煮麵比囡做午餐忘了分付食乜餸...佢唔會問...所以亞囡嗰日食齋雞湯麵(好彩仲識加雞湯,但蛋都冇隻
)

4. 入冷氣房你叫佢幫亞囡加衣...出咗去熱c都唔會識幫亞囡
除衫.....

5...已不能盡錄.......

呢啲人咁"清純"咁"簡單"諗野唔轉彎揍new born我就會好驚....揍bb好多時都要執生架!除非你願意做佢assistant或秘書囉

你所講的我工人全都犯過,尤其d 小朋友幾時加外套、除外套永遠唔識分。

佢真係"清純"到.....有一天,我打電話回家叫佢係房度取風扇出廳比阿女吹 (講時都巳經知佢醒,串埋比佢聽 fan,然後問佢明唔明我講乜,叫佢講返一次比我聽,點知佢竟然 repeat 為 " mom,你個 friend 一陣會黎,我要 serve tea" 我把鬼火話唔係 friend 係 fan 丫,你有無聽到我頭先點串.....好啦,經過一論講解後終於明白要取風扇出廳,但取完後無開到把風扇,因為我只是叫佢取無叫佢開 .....唉....無話可說

我就係覺得佢咁唔識轉膊點揍 new born,你知揍 new born 有幾多突發事發生至得架,萬一阿b果日唔食奶、無端端喊,佢都不太懂得 handle

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點算呢我個新工人都係咁喎,NO COMMON SENSE, STUPID & 冇記性,我都係諗住比時間佢喎,不過佢仲要加理手腳慢 ,成日都係你急佢唔急.
我諗係中東呢D國家做過都係我唔好請,我呢個都係係呢D國家做過咖

大宅

twins214wy:

agent 話佢係台灣負責照顧一個半身不遂的老人家,後因這位老人家身故,所以做了八個月 被人break contract.

agent 同我講台灣合約為一年制,是三年制嗎?如是,我覺得 agent 呃我

大宅

同我屋企個印一樣禁stupid, 黎左一個月,日日比佢激到紮紮跳! 連我老公都頂唔住, 我係在職媽媽, 根本無時間樣樣跟到足. 等新工人到就炒. 現在只有囡囡同stupid係屋企, 日日都好擔心

MM99 寫道:
longman,
我個賓用左年幾, 好同意stupid 呢樣野真係無得醫, 初頭都諗住比d 時間等佢習慣下, 慢慢教, 但真係忍無可忍呢:

1. 落大雨無收衫問佢點解, 佢話濕衫收返來無位擺咪唔收.
2. 杯無洗佢話驚打爛, 燈/冷氣隔塵無抺話太高(但有梯比佢), 老公恤衫反轉左底來iron仲扣埋鈕都可以唔知.
3. 小朋友d 頭飾除左放係自己mattress底(佢放左假我搵極都搵唔到
4. 咁熱天氣湯無放雪櫃話佢駁咀話都無變壞, 話上次都係咁無放都無壞 (I said stop arguing with me)
5. 小朋友返全日學, 佢都可以係supermarket 買d ready made 送(eg. 金針雲耳雞, 蒸肉餅) 做dinner(每日只要佢煮晚餐.) 太多不態盡錄

忍左咁耐, 雖然佢無long face, 每次話佢都笑笑口, 但佢無得留底, 等新工人到就炒.

longman, 我認為湊初生嬰兒真係要小心d.

首頁

尾頁

跳至