跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi 你地好﹐

我地住上慷block D﹐係fulltime mom﹐而家天氣甘熱﹐你地會行落去定take green van呢? 因為如我地take green van都係要行﹐但真係好鬼熱﹐又唔可以日日坐taxi。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我都係住上康block D喎,你係D1定D2呀~我都係FULL TIME mami
我搭綠VAN呀~要行去車站都冇計啦~如果唔搭車,我咩住bb行落去仲辛苦呀~

大宅

我唔知係D1定D2呢﹐我係住unit 02架﹐我地剛係外地返黎﹐搬黎幾個月咋﹐你呢? 我個女三歲幾喇﹐所以我有時唔係好熱就行落去﹐真係頂唔住就坐綠van﹐如去太古城就多數坐taxi﹐$15唔洗行呀嘛 你有無帶BB去留下公園玩呀?

原文章由 queenie80 於 07-7-7 22:28 發表
我都係住上康block D喎,你係D1定D2呀~我都係FULL TIME mami
我搭綠VAN呀~要行去車站都冇計啦~如果唔搭車,我咩住bb行落去仲辛苦呀~

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我係住04呀,我大女2歲幾,細女11個月
我都有帶個女去樓下公園,不過多數係室內o個個公園囉,仲有成日同佢去惠康......你又有冇帶囡囡落去呀?
係呢,你囡囡讀緊k1??邊間呀~?
原文章由 bbfamily 於 07-7-8 00:31 發表
我唔知係D1定D2呢﹐我係住unit 02架﹐我地剛係外地返黎﹐搬黎幾個月咋﹐你呢? 我個女三歲幾喇﹐所以我有時唔係好熱就行落去﹐真係頂唔住就坐綠van﹐如去太古城就多數坐taxi﹐$15唔洗行呀嘛 你有無帶BB去留下 ...

大宅

有呀﹐我差唔多日日都會去惠康買野﹐如去Jusco就多數叫佢送貨。呢排就少左落公園﹐因為之前就係甘落雨﹐呢幾日就好熱﹐所以多數黃昏或晚上等埋daddy返黎先會去公園﹐室內o個個公園我亞女有時會去呀﹐多數係lunch之前帶佢去玩下等佢開胃d囉。

佢九月先讀K1, 我同佢報左對面果間﹐因為我地五月先返黎﹐都無時間再搵﹐甘見間kindergarten都幾乾淨﹐d教師同校長又好nice﹐最緊要我個女鐘意﹐應該都會幾好玩

原文章由 queenie80 於 07-7-8 21:22 發表
我係住04呀,我大女2歲幾,細女11個月
我都有帶個女去樓下公園,不過多數係室內o個個公園囉,仲有成日同佢去惠康......你又有冇帶囡囡落去呀?
係呢,你囡囡讀緊k1??邊間呀~?

子爵府

搵日約埋一齊去公園玩丫~我個大女好鍾意同d大過佢o既姐姐玩架~!!
原文章由 bbfamily 於 07-7-8 22:44 發表
有呀﹐我差唔多日日都會去惠康買野﹐如去Jusco就多數叫佢送貨。呢排就少左落公園﹐因為之前就係甘落雨﹐呢幾日就好熱﹐所以多數黃昏或晚上等埋daddy返黎先會去公園﹐室內o個個公園我亞女有時會去呀﹐多數係lunc ...

民房

Hi all,

I am also living in Kornhill, Block A! :-P

子爵府

hi,

how old is your baby??
原文章由 vonr 於 07-7-11 14:06 發表
Hi all,

I am also living in Kornhill, Block A! :-P

大宅

Hi Queenie, 我返黎啦﹐我地去左Disneyland三日兩夜﹐好熱好熱呀﹗﹗不過難得我老公可以請到假﹐亞女又未開學﹐所以就去見識下HK個Disneyland囉。真係好熱﹐我同亞女塊臉都紅晒

好呀﹐搵日我一齊去公園呀﹐因為我個女好少小朋友既朋友﹐我都想去識多d小朋友﹐我好擔心佢返學唔識應。

:lol:

原文章由 queenie80 於 07-7-9 23:41 發表
搵日約埋一齊去公園玩丫~我個大女好鍾意同d大過佢o既姐姐玩架~!!

大宅

係呢﹐你地有無join kornhill個俱樂部呀? 如果除左打tennis同swimming外﹐仲有d咩架? 因為我地唔識swimming﹐又唔好打tennis

原文章由 vonr 於 07-7-11 14:06 發表
Hi all,

民房

bbfamily: I've joined the club, there is gym and BBQ place also. But usually, we will just go for swimming. It's a nice place to go during summer! My children like this activity very much. Where did you come from?

Queenie80: My daughter is 3.5 years and my son is 15 months. I am also a full-time mom. :-P

原文章由 bbfamily 於 07-7-11 22:26 發表
係呢﹐你地有無join kornhill個俱樂部呀? 如果除左打tennis同swimming外﹐仲有d咩架? 因為我地唔識swimming﹐又唔好打tennis

子爵府

我冇join俱樂部呀,不過都有去過下游水,有d朋友帶過我地去囉~

bbfamily:disneyland好玩嗎?囡囡玩得好開心啦~舊年我囡囡2歲生日o個陣我都同佢去左一次,佢依家都成日提住要去呀~!!

大宅

係呀﹐亞女玩得好開心﹐果三日都無訓午覺﹐但我見佢個樣已經好累﹐不過可能係個環境太刺激﹐佢個樣就好似果d飲醉酒﹐好high好high甘既樣但又仲要玩唔肯走。

我地係美國返黎﹐以前多數去加州既Disneyland, 今次去HK呢個﹐真係覺得比較細同少d野玩。不過亞女鐘意﹐我地又想係HK住返一排﹐所以我諗遲d可能會買佢既年票﹐真係抵好多﹐好多restaurants都有20%off。

甘你地有無帶小朋友去海洋公園呢? 我十幾年無去過﹐想帶亞女去睇熊貓

仲有我想問下你地平時係屋企有無開冷氣? 我地差不多24小時開﹐今個月電費好貴呀﹗成$1,8XX:-( 你地幾錢呀? 所以我地諗住呢個weekend都要去Jusco買風扇

原文章由 queenie80 於 07-7-12 22:39 發表
我冇join俱樂部呀,不過都有去過下游水,有d朋友帶過我地去囉~

bbfamily:disneyland好玩嗎?囡囡玩得好開心啦~舊年我囡囡2歲生日o個陣我都同佢去左一次,佢依家都成日提住要去呀~!!

子爵府

我都想買年票呀~不過我地都唔係o係成日去,交通又遠d呢...你會買邊種annual ticket呀?

我都想去海洋公園呀~不過帶佢個細,好麻煩呀~又多野拎,都係等佢大少少先去喇~

我冇24小時開冷氣呀~剩係黃昏先開始開咋~今個月好似係$1100左右啦~

原文章由 bbfamily 於 07-7-13 12:56 發表
係呀﹐亞女玩得好開心﹐果三日都無訓午覺﹐但我見佢個樣已經好累﹐不過可能係個環境太刺激﹐佢個樣就好似果d飲醉酒﹐好high好high甘既樣但又仲要玩唔肯走。

我地係美國返黎﹐以前多數去加州既Disneyland ...

大宅

畀面勳章

Hi everyone,
I'm staying in Block E! My baby is 5 weeks old now, and I am still on maternity leave, and I am at home most of the time because I am the only one taking care of my bb. Do you take care of your children by yourself, or do you hire a helper? I am trying to hire a helper to take care of my bb when I go back to work.

民房

mintymints: congratulations to your new born! For me, since I have 2 children, I have hired a helper. When do you get back to work?

bbfamily and queenie80: We bought the annual pass (the cheaper one - can only go on weekdays) for Disnelyland. Previously, we also bought the annual pass for Oceanpark (the gold one) but it expired already. May buy again when Autumn comes. Both places are very nice for the whole family go.

bb family, I think you can exchange to the annual pass if you still keep the Disneyly one-day tickets within a short period of time (3months?? not sure) This was what my friend did in last November.

大宅

Hi,

係呀﹐去Disneyland真係好遠﹐taxi費都三百幾。我未知買邊種好﹐其實最平果隻應該最抵﹐不過我個女就黎開學﹐我老公又要請假先去度﹐但如買weekend既ticket我地就怕會太迫人。所以都係睇我個女開學後情況點先。海洋公園我就好想買年票﹐不過我諗都要去一次先決定:lol:

我無請fulltime既helper﹐因為我自己都已經係fulltime ﹐不過之前請過一間清潔公司既part-time helper﹐間公司叫"奇X", 六十幾蚊一個鐘﹐不過d態度好差﹐而且又唔係好乾淨﹐所以用左佢幾次已經無再用﹐你地有無鐘點好介紹比我呀?

原文章由 queenie80 於 07-7-13 14:23 發表
我都想買年票呀~不過我地都唔係o係成日去,交通又遠d呢...你會買邊種annual ticket呀?

我都想去海洋公園呀~不過帶佢個細,好麻煩呀~又多野拎,都係等佢大少少先去喇~

我冇24小時開冷氣呀~剩係黃昏先開始開咋 ...

別墅

We live in Block F. My boy is 20 months! I am a working ma ma.

大宅

畀面勳章

vonr: I am supposed to go back to work in mid-August, but I will take 1-2 weeks of extra leave, maybe until end of August. I will surely miss my bb, I don't know if I can leave her to go back to work :cry:

We have decided to hire a full time helper to take care of the bb. I don't trust a stranger, but no choice, I don't agree with my mother in law's ways of taking care of my bb, so after many discussions with my hubby, we agreed that the solution (for now) is to get a helper.

One question: the maid agent told us that we have to provide some winter clothes to the helper. Is that true?

民房

原文章由 vonr 於 07-7-11 22:36 發表
bbfamily: I've joined the club, there is gym and BBQ place also. But usually, we will just go for swimming. It's a nice place to go during summer! My children like this activity very much. Where ...

Hi, my child likes swimming too and I would like to join the club.
Do you know how deep and length of the swimming pool near block H? Are there a lot of people on Sat & Sun?

Thanks.

首頁

尾頁

跳至