在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

1) 比左辭職信先搵工?? 一個月有沒有可能搵倒工??
2) 搵左份工先比辭職信??
(注意: 有些公司未必可以等一個月)

你們會如何選擇??

3) 宜家4月搵工,會唔會唔容易??

send cv出去, 有些公司約面試, 但一聽倒要等一個月,沒有下文......

請比意見, thks

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆:你們會如何選擇

2, 同而家公司傾下放埋d al, 再傾埋可唔可以早少少走

珍珠宮

chungsfamily 發表於 14-3-25 22:30
2, 同而家公司傾下放埋d al, 再傾埋可唔可以早少少走

你指我現在份公司??早走?? 我已沒有大假,我未比信喎,但唔比,只見出面工作, 人家唔得我,
我1516...比唔比信好??
如一個月內搵倒工作, 我咪......

男爵府

如收入好重要, 揾到先辭工好D

如有老公養, 唔等錢駛, 當然辭咗工慢慢, 仲可以休息吓呢.

侯爵府

回覆:ru_663th 的帖子

一個月搵唔搵到工就好睇彩數,我係冇上進心既媽媽,但求做文員準時放工,28/2老細通知做埋3月就唔做,我都係10/3左右係bk搵工,send左一份resume就好快約見工同請左……

大宅

你做咩性質工作 ??
其實好多未知之數, 不用過份煩惱,
可先試水溫, 唔辭工照聲工,
如果有d老細真係okay, 一個月其實唔算得係咩,
睇返佢幾急住要人, 50/50.

如唔擔心經濟問題, 而有決心轉工, 亦可考慮resign左先,
然後努力搵, 一定會找到的,.. 要有信心.同決心.

仲有, 到真係有offer先煩惱都未遲, 宣家煩惱, 言之過早.
加油 !!! good luck!!!

珍珠宮

CLK66 發表於 14-3-26 07:46
如收入好重要, 揾到先辭工好D

如有老公養, 唔等錢駛, 當然辭咗工慢慢, 仲可以休息吓呢. ...

收入好重要但唔辭工,成日請假沒有錢,而且見工時, 人地未必等我嫁 (我見左幾份答案一樣)
沒有人養

珍珠宮

ming1020 發表於 14-3-26 09:03
一個月搵唔搵到工就好睇彩數,我係冇上進心既媽媽,但求做文員準時放工,28/2老細通知做埋3月就唔做,我都 ...

我都覺自己越心急搵,未必啱心水....
bk搵工?? 有咩?? 好唔好?? 介紹下
你見工?? 恭喜哂

珍珠宮

kenniscg 發表於 14-3-26 09:23
你做咩性質工作 ??
其實好多未知之數, 不用過份煩惱,
可先試水溫, 唔辭工照聲工,
接待客戶工作...
我好煩惱是....唔想留起呢間公司, 人情冷暖感覺
但我考慮生活經濟問題,想轉工,
心情1516比唔比信好?? 已send cv出街,已見少量面試(wait消息)
我差不多一年啦

大宅

你要有心理準備起碼找一個月左右, 現在的公司收到Application二至三日才打來, 叫你二至三日後上去in, first in之後, 一個星期左右又打來叫你二至三日後上去second in, 就算真係請你, 前後都要兩三個星期....

我都唔明現在的公司洗唔洗咁慢... 請人仲嚴過選一生一世的老公...

珍珠宮

JanetB 發表於 14-3-26 13:32
你要有心理準備起碼找一個月左右, 現在的公司收到Application二至三日才打來, 叫你二至三日後上去in, first ...

我都覺,多左公司要second in,洗唔洗呀??
我有心理準備要搵成個月, 而且4月份紅色很多,
我只擔心是已見公司, 如請我, 而我又未比信現在公司, 咁未想走都唔得???
你有冇好方法教我?thks

大宅

ru_663th 發表於 14-3-26 13:41
我都覺,多左公司要second in,洗唔洗呀??
我有心理準備要搵成個月, 而且4月份紅色很多,
我只擔心是已見公司 ...
我建議做住找, 我現在是已resign來找, 找工的期間心理壓力很大, 我發夢都想住找工的事(是真的) , 而且完全不敢洗錢, 因不知何時有工.
無錯, 有工在身是難找少少, 但我現在間間公司又問:"做咩唔搵喥先走呀?" 吹脹!!!
到有公司請你時你仲可選賠錢走
還有, 現在公司做得不開心, 都要改變一下自己的心態, 間間公司都有好有不好, 這樣自己才會舒服點.

珍珠宮

JanetB 發表於 14-3-26 13:55
我建議做住找, 我現在是已resign來找, 找工的期間心理壓力很大, 我發夢都想住找工的事(是真的) , 而且完全 ...
我都有想過這點, 如果搵一日等一日,心理壓力很大,又要慳住d錢洗,食慳用慳....可能你好些,有家人/老公養家, 我沒有咁好彩!!
我知道,我唔開心工作,日日好似去左孤島生活咁, 沒有人理,沒有交流!!
但我暫時忍氣吞聲, 如搵倒一定離開

mmiimmoo  Hi 我同你一樣,返工好似去咗孤島咁,冇乜同事肯同我傾計,交流,返工真係好冇無引  發表於 14-3-28 09:00

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:你們會如何選擇??

我要3個月通知

9成要辭咗先搵,唔會有公司肯等咁耐

但我又怕搵唔到,仲未夠勇氣遞信

jc2009  你是否管理階層?  發表於 14-3-27 12:41

珍珠宮

kiki.kiki 發表於 14-3-26 23:58
我要3個月通知

9成要辭咗先搵,唔會有公司肯等咁耐
3個月咁耐?? 你間公司好大間??我見好多工....唔等得咁耐,最多等2星期
你覺得我辭左先搵....容易d???

瑪瑙宮

ru_663th 發表於 14-3-26 21:36
我都有想過這點, 如果搵一日等一日,心理壓力很大,又要慳住d錢洗,食慳用慳....可能你好些,有家人/老公養家, ...

您好似話同上一份工同事夾唔到, 所以搵呢份新工, 現重複呢個情況, 人際關係响職場好緊要喎.

子爵府

一向都係1
要請假去IN 好煩, 係OFFICE又要閃出去講電話,同事都會估到

大宅

回覆:ru_663th 的帖子

我都希望老公養埋我.
總之沒有工做原來不同我之前想的咁輕鬆,仲壓力很大,昨晚又發夢關於找工...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

1) 比左辭職信先搵工?? ---> 都好架, 順便放下大假
一個月有沒有可能搵倒工??---> 要有心理準備唔可能囉
2) 搵左份工先比辭職信?? ---> 一般文職, 真係唔會等你一個月
(注意: 有些公司未必可以等一個月)

你們會如何選擇??

3) 宜家4月搵工,會唔會唔容易?? --->都無話一定嘅, 有朋友沙士時都搵到好工

send cv出去, 有些公司約面試, 但一聽倒要等一個月,沒有下文......

請比意見, thks
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

我會搵到新工先辭職, 如真係要提早返新工, 我會計扣大假+補錢早走...

首頁

尾頁

跳至