論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

有無人請咗個印印返黎咩都唔識, 又唔識聽唔識講點教?

洋房

回覆 貝_貝 的帖子

我以前的情況跟你一樣, A準應該有本中印對照天書給双方溝通, 加上身体語言. 都要時間大家適應.其中有好多誤會.

SuperD    發表於 14-3-28 13:20

大宅

我工人尋晚到, 來到發現真係完全溝通唔到
話就話佢識少少, 但講起上來, 同聽, 完全唔店...
好嘔血下..

侯爵府

agent told me use body language !!!!

伯爵府

2018母親節勳章

Same for me!!!

唯有講慢D,俾時間佢學,日日打電話去揾agent幫手翻譯!

別墅

哈哈....咁ETOILE你間AGENT都好快執得...個個僱主日日打幾次去叫佢地做翻譯 .

樓主我話你知呀 , 新海外一定係咁 , 不過印印學講野算快 , 2-3個月情況會好好多的 , 初時要比多D耐性 , 唔好下下就投訴佢 , 因為印尼同香港文化差好大 , 佢都比左好大勇氣黎香港的 , 離鄉別井借舊錢先黎到 , 同埋初時有唔明嘅地方就打去請教你間AGENT , 佢地一定好樂意去幫你 , 不過唔好日日打去 , 因為AGENT主要係幫我地搵工人 , 攪3-4個月嘅文件 , AGENT交左個工人俾我地 , 實際上佢地嘅工作就完成 , 我地係要靠自己去教好自己想要嘅工人 .

大宅

回覆 SuperD 的帖子

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:SuperD 的帖子

咁打電話用唔到身體語言!

禁止訪問

回覆:印印唔識講點溝通?

大宅

回覆:印印唔識講點溝通

最緊要乖同肯學肯做……溝通三四個月便會好好……用google translate 加上網揾圖片,慢性教卜!

SuperD    發表於 14-3-30 23:18

大宅

引用:哈哈....咁ETOILE你間AGENT都好快執得...個

原帖由 SuperD 於 14-03-28 發表
哈哈....咁ETOILE你間AGENT都好快執得...個個僱主日日打幾次去叫佢地做翻譯 .

樓主我話你知呀 , 新海外一 ...
贊同,有時覺得佢地慘,但其實做僱主都一齊咁慘

白紙一張真係好易噴血身亡,自問我無哩個能力

SuperD  EQ少DD都唔得-.-"  發表於 14-3-30 23:19

子爵府

引用:我工人尋晚到,+來到發現真係完全溝通唔到話

原帖由 kenniscg 於 14-03-28 發表
我工人尋晚到, 來到發現真係完全溝通唔到
話就話佢識少少, 但講起上來, 同聽, 完全唔店...
好嘔血下..:tir ...
佢地有心做,好快就識,無心,識都扮唔識

大宅

好有同感,之前個印做了成10年,因結婚不做,已隔成年才決定再請,新印來了兩星期,三十多歲,12年前在KL做过兩年,真是教到嘔血,
完全不懂广東話,google translate是我近來的至愛,鎖門口鉄習兩星期也不會,做事無分寸,最叻講吾記得, 熨衫只熨剛收的,昨天收的又說吾記得,通往平台的商場穿梭lift, 行了兩星期,都

吾識路,我叫她寫下路線,她才寫,做事超級慢,已經未叫她煮飯買送,
我同agent投訴,懷疑佢智商有問題,本想比多少少時間,但佢嘅表現,可能都不會有太大分別,跟前任的質素天與地

大宅

回覆:貝_貝 的帖子

Google translator. 好有用

大宅

回覆 hkstep0220 的帖子

用Google translate叻女woo..

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

大宅

回覆 ci8 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

大宅

回覆 Wnnieng 的帖子

試下打好關係關心佢多d,問佢家屋企點?父母子女又如何?,如果可以O既買DD衣比佢或佢小朋友....
好多人食軟唔食硬....雞脾打人牙交軟...

子爵府

引用:回覆+Wnnieng+的帖子試下打好關係關心佢多d

原帖由 easka 於 14-03-30 發表
回覆 Wnnieng 的帖子

試下打好關係關心佢多d,問佢家屋企點?父母子女又如何?,如果可以O既買DD衣比佢或佢小 ...
千萬唔好太關心,最終對自己無好處,只會多機會同情,正常唔刻薄就係,唔通你老闆又會關心你家爺仔女咩?

禁止訪問

引用:我工人尋晚到,+來到發現真係完全溝通唔到話

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

ci8 發表於 14-3-30 03:32
佢地有心做,好快就識,無心,識都扮唔識
完全正確, 我件都係冇心做, 普通清潔有幾難, 我就唔信佢自己屋企唔使做, 就係自己屋企求其响學校都有教, 最谷氣就佢自己房自己碗筷抺得好乾淨, 我屋企果D就好求其, 每日(唔係每餐)連碗連碟平均只洗10隻, 都可以成日有餸跡,咖喱跡, 抺完張枱都可以重有成片奶粉, 都唔知乜文化差異會令人連簡單清潔都做唔到, 只可說是識都扮唔識

首頁

尾頁

跳至