自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

事原,今早我到一銀行用部仔入票,當時銀行裡面無乜人,三個出納員喺度(king 計),其中1個係實習生,佢叫我埋去,幫我處埋我入票事宜,佢哋三個人繼續(king 計),跟住無內個實習生用間尺同原子筆喺我個本部仔處係咁劃,張我啲出入紀錄全部劃哂,我即時問 : 仲乜劃我本部仔,妳問過我味? 佢答我打錯啲嘢要改番,我當時好興,越講越大声,後尾有個女士行出嚟,話幫我換咗個部仔,我當時好興,問點解唔問人就可以除便劃人啲嘢架,嗰個女士好大声咁同我講,唔換部味幫你喺第二頁打印番, 跟住詐詐諦行番入去,個實習生張我本部仔交比另1個有份(king 計)嘅出納員整,點知無內佢又重複再在我部仔後幾頁用間尺同原子筆係咁劃我啲出入紀錄,我當時問仲劃? 跟佢有個可能高層啲嘅女士走出嚟,話唔好意思,佢可能緊張,所以又入錯嘢,我當時講 : 妳三個同事喺度(king 計),唔關我事,但若果唔可以一心二用,就唔好King 住啦,最後出嚟嗰位女士,就話我會訓示佢哋架喇,唔好意思,由于我趕住上堂,我只攞番我部銀行部同一張沖數紙走,請問大家我是否要投訴lee間銀行?

p.s. 早幾年前同一銀行(分行),出納員層經用改錯白油改我部銀行部,我投訴倒總行,那分行經埋打電話比我,叫我唔好投訴那出納員,比個機會佢,係佢(經埋)帶出納員出身嘅,講咗好內,我爸爸又叫我算數,所以無再追究。

alik  以前簿同部相通  發表於 14-5-2 19:20
kumary  係簿仔唔係部仔呀,睇死人咩,簿都唔識寫/打  發表於 14-5-2 18:20
[size=small]Jesswm

公爵府

好媽媽勳章

回覆:有事請教各位JM,我是否要投訴

其實有咩問題?
佢若有補誌番正確的進支紀錄就可以了。
你應該冇受影響架, 唔會多咗或少咗錢卦?
但對方比你咁投訴, 就前程似咁。

得饒人處且饒人, 你能寬宏對人, 你都會得到別人的包容。

yumui61    發表於 14-5-2 18:34
jesswm  我明白,但佢哋啲態度,除咗第四個嗰位女士好啲  發表於 14-5-2 18:05

侯爵府

好媽媽勳章

紅簿仔可以用手改既咩邊間銀行?

jesswm  東X  發表於 14-5-2 17:56

珍珠宮

唔會投訴, 怕人地會無左份工

jesswm  但我好唔開心  發表於 14-5-2 18:06

伯爵府

回覆:jesswm 的帖子

我個人認為,要投訴。如你所講當時情況,他做唔到(一心二用)就唔應該聊天。

jesswm    發表於 14-5-2 17:56

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

明白樓主,點解咁嬲...

正常銀行如果真係有少少步驟錯左,
或者有野要改動而又影響到客戶(本簿係樓主的),
係應該先同客戶講清楚得到客戶同意先做
(雖然可能佢打錯左,唯一辦法可能只有劃左佢,但都應該要講聲)

初初幫樓主的是實習生,投訴的事我覺得樓主可以比個機會人,
但有份傾計而又第2次打錯呢下又真係會令人著火-_-....

至於後尾走出黎個位女士應該係d高級少少的人,佢個態度反而最有問題

因為比我會覺得唔係換唔換簿,去唔去第二頁打返岩的問題,而係我唔知你地無啦啦做咩劃我本簿的問題.......

有人可能覺得劃下本簿姐,你自己睇有咩問題。不過有d人真係好緊張本紅簿仔,d record有d人係有用的,有好多唔同事都要印簿仔record copy......

jesswm  多謝妳, 就係而家lee 個心情  發表於 14-5-2 17:59

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:有事請教各位JM,我是否要投訴?

照你所講即是一錯再錯喇,係咪?

咁你離開時有沒看清楚進支各項清𥇦與否?

jesswm  無呀,趕住上堂,要慢慢計番  發表於 14-5-2 18:00
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

除非自己有損失/傷害
如果唔係投訴呢家嘢
根本係損人不利己

樓主投訴係無錯
但係有一日自己犯錯
會唔會希望人哋俾機會自己?

jesswm  同一間銀行, 事格幾年兩以劃我本部  發表於 14-5-2 18:09
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

BK Milk勳章

回覆:有事請教各位JM,我是否要投訴?

其實我覺得張簿仔好小事,做錯嘢係人都有,更可況佢係新人,我又覺得唔使投訴嘅,經理都話會訓示佢地傾計,我會同個個人了解下佢錯d乜,如果係入多左錢俾我就唔好改喇,哈哈

子爵府

出納員? 聽都未聽過。
乜人黎架?
香港邊間銀行用紙筆寫簿仔架?

大陸銀行要返上大陸投訴喎~~~

siuyi  http://zh.wikipedia.org/zh/%E5%87%BA%E7%B4%8D%E5%93%A1  發表於 14-5-4 16:07
jesswm  Teller 先arm  發表於 14-5-2 18:11

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係唔係建行啦?

jesswm  東X  發表於 14-5-2 18:01
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我就會如實同經理講, 但就只係想銀行正視員工的工作態度, 唔係話要投訴, 先唔講可唔可以一心二用了, 我諗每個人工作時點都會有傾計或者分心的時候, 或者一路上網bk, 但正常做法, 佢有咩做錯入錯數都應該先同客人講, 之後先去做改正, 而唔係自己改左, 到個客人問先慢慢同客解釋.

jesswm    發表於 14-5-2 18:02

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

我驚投訴咗係個實習生食晒.

jesswm  我本部銀行部花倒七彩  發表於 14-5-2 18:03

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

1010mum 發表於 14-5-2 17:50
出納員? 聽都未聽過。
乜人黎架?
香港邊間銀行用紙筆寫簿仔架?
出納員係好耐以前叫法, 等如收銀咁既職位.
跟樓主咁講, 應該係teller入錯數, 跟住就人手改本簿仔.

jesswm    發表於 14-5-2 18:22

男爵府

畀面勳章

若果無損失,就唔好投訴喇。
因為事件中有個實習,一投訴就會令佢食哂食貓,無咗份工。
當做善事,幫吓佢,佢個機會佢改善。

jesswm  當我申請張visa, 我過去三個月啲transtation 無哂  發表於 14-5-2 18:16

水晶宮

好耐之前做過東×
係有機會打錯簿
因要人手輸入行數

如打錯會影响之後唔對位,所以要要打多次,劃左打錯位果啲

我當時都係劃左去再搵super簽番名
無比客話過喎

jesswm  咁点解唔同我講先呢, 第二個又係咁照劃無出声  發表於 14-5-2 18:20
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

伯爵府

條數冇錯就算啦.劃花晒你指佢地打橫劃咗d錯既?本薄仔又唔係要黎display,錯咗俾人劃走我接受喎.錯完又錯我會問聲點解lor,

jesswm  佢話緊張  發表於 14-5-2 18:23

伯爵府

條數冇錯就算啦.劃花晒你指佢地打橫劃咗d錯既?本薄仔又唔係要黎display,錯咗俾人劃走我接受喎.錯完又錯我會問聲點解lor,

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

我諗樓主都唔係介意本薄花嘅, 不過就介意佢哋點解唔同樓主講聲先嘅啫. 我用獅子銀行都有試過咁, 但係佢哋就會先同我講打錯咗, 問我介唔介意佢哋喺上面劃咗佢, 咁樣, 客人都覺得comfortable 啲. 我諗樓主係咁覺得.

樓主, 唔好勞氣啦, 當做善事俾個實習生啦. 至於過往三個月record, 你而家可以要求銀行先 run 返俾你先, 否則, 過得耐咗, 連佢哋啲record都冇埋架啦. 我之前在銀行做過一年, 知道可以 run 返出來, 但太耐佢哋就可以write off 咗record.

開心啲. 忘記此事啦.

jesswm  多謝你, 我明白啦  發表於 14-5-3 12:31

男爵府

畀面勳章

jesswm 當我申請張visa, 我過去三個月啲transtation 無哂 發表於 2014-05-02 18:16:54

或者你試吓要求免費print番過去三個月的月結單俾你。

jesswm  我星期一打去問,多謝唔該哂!  發表於 14-5-3 12:32

首頁

尾頁

跳至