母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家個B 4個幾月, 係全奶粉B, 之前因為BB肚屙入院, 醫生建議我試下餵番人奶, 我係好想好想比母乳BB飲, 但係因為已經停咗好耐, 雖然我未收奶, 但奶量小得可憐, 我想請問母乳媽媽, 有咩方向可以增加番D 奶, 同埋有冇媽媽有哩個經驗, 停咗好耐都再可以餵番人奶呢? BB 已經唔肯埋身啜, 我都唔知點好
PS: 當初未生之前我係好堅持餵人奶, 但因為新手媽媽咩都唔識, BB出世後因為食唔夠搞到要照黃, 即時令我驚到停晒人奶谷佢食奶粉退黃, 慢慢開始越來越小奶.

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

CC26 發表於 14-6-6 15:47
我依家個B 4個幾月, 係全奶粉B, 之前因為BB肚屙入院, 醫生建議我試下餵番人奶, 我係好想好想比母乳BB飲, 但 ...
要等下胎了 , 收左

男爵府

回覆 CC26 的帖子

我唸如果你未完全收奶,應該可以再試下。 最好問健康院姑娘或打電話去衛生署母乳熱線,好helpful.
為咗bb,努力加油!

別墅

回覆 Osiana 的帖子

Thanks for your support

侯爵府

回覆:CC26 的帖子

試下日日飲魚湯,例如木瓜魚湯,每日至少泵6-8次

男爵府

回覆 CC26 的帖子

Tel 2961 8868 衛生署母乳熱線

別墅

唔該晒, 我已經打咗去喇

大宅

引用:回覆 Osiana 的帖子唔該晒, 我已經打咗去喇

原帖由 CC26 於 14-06-06 發表

咁姑娘有無點樣教?

大宅

引用:回覆+Osiana+的帖子唔該晒,+我已經打咗去喇

姑娘點建議呀

別墅

回覆 Janjanchu 的帖子

姑娘話都仲可以有機會揼返奶, 不過要長時間D , 一日揼/啜6次左右, D 奶先會上.... 佢話未生過BB既女仔都可以製造到奶, 何況我之前有餵過呢... 不過佢都有話, 其實BB 6個月開始可以食附食品, 可以吸收到其他營養, 不過當然, 如果我想試返食人奶都可以, 但係一定要加埋奶粉比佢先

男爵府

回覆 CC26 的帖子

加油!

男爵府

BK Milk勳章

回覆:停咗人奶幾個月, 仲有冇可能再餵番

努力的話可以的,台灣媽媽有分享,你試下搵啦

大宅

回覆:CC26 的帖子

謝謝分享

大宅

引用:回覆+Janjanchu+的帖子姑娘話都仲可以有機

回覆 Janjanchu 的帖子

姑娘話都仲可以有機會揼返奶, 不過要長時間D , 一日揼/啜6次左右, D 奶先會上.... ...
咁有冇話用手揸定用泵好啲?同埋有冇話最低限度每邊整幾耐?我都想有人奶••••

別墅

回覆 puipui_lui 的帖子

佢話最好比BB 啜, 但因為我BB 開始唔啜所以要揼, 每次15分鐘左右.... 佢話襯BB瞓咗比佢啜佢通常都肯啜既.

大宅

回覆 CC26 的帖子

加油
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

子爵府

回覆:停咗人奶幾個月, 仲有冇可能再餵番

很欣賞你想餵返人奶,但我懷疑醫生對母乳的知識有限。佢知你4個月無餵都叫你餵,當你個zone係水喉一開就有?佢一係對母乳認知不足、一係玩你!

大宅

CC26 發表於 14-6-17 17:16
回覆 puipui_lui 的帖子

佢話最好比BB 啜, 但因為我BB 開始唔啜所以要揼, 每次15分鐘左右.... 佢話襯BB瞓 ...
我都有打左去問, 雖然HOTLINE位姐姐有少許寸咀, 不過佢俾O既建議都overall幾好

佢話要每日泵至少6次, 每次隔4個鐘, 同埋凌晨一定要泵一轉刺激身體造奶...

講真日頭我都仲泵到, 凌晨泵真係... 第二日會冇精神返工

可能要等下胎先得喇.... 你個再度泌乳行動進行成點??

複式洋房

加油啊.. 支持妳... 有冇改進??

別墅

回覆 angelahks 的帖子

要返工又要揼奶真係好辛苦, 我都係簡唔中先揼, 等我問朋友借個奶揼再努力過,
姑娘話, 其實仲有奶GA, 但要好勤力咁佢刺激等佢產生多D奶, 佢話福島地震後有D BB 冇咗MAMA, 由婆婆代替餵人奶, 當然, 婆婆隔咗咁耐先刺激番身體造奶係要好長時間, 但有成功例子; 而另一個姑娘就話未生過既女人都造到奶.... 聽到哩2個例子令我好鼓舞, 我相信我得GA, 但要時間.

其他想再次餵番母乳既MAMA 都要加油, 雖然我仲未有成果, 但我會繼續試.....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊