自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小兒出生第三日,醫生剛跟我講驗到有蠶豆症。
點算?
我好難過好難過…

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:蠶豆症,點算

遺傳的嗎?

為有小心D啦!

大宅

親子王國15週年勳章

好多人都有,小心依足指示就ok,加油。

子爵府

回覆:貓頭雀 的帖子

無咩得點算,之前睇過書仔話好多男仔都有呢個症,唯有遠離d唔掂得既野,臭丸阿果d都唔得,出院時醫院會派本書仔比你睇邊d唔可以掂,你就要小心留意就得, 小事黎,唔洗咁擔心,坐好月阿

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

引用:小兒出生第三日,醫生剛跟我講驗到有蠶豆症

原帖由 貓頭雀 於 14-07-23 發表
點算?
我好難過好難過…
冇事喎,唔洗擔心,只需注意飲食。我屋企人都有,活咗幾十年都冇事。

男爵府

BK Milk勳章

其實 依個係一個好普遍嘅症
我想講唔好咁擔心
更無需要難過
g6pd其實如同敏感一樣,只要小心飲食同用品就ok
相信媽媽你係隱性遺傳,你都咁難過,咁 如果本身嘅家長又如何自處

請記得 g6pd不是絕症

伯爵府

BK Milk勳章

點算?
我好難過好難過…
我個仔都有,當年好似你咁唔知係咩覺得好無助,但只要睇多啲有關資訊,認識多啲,小心照顧小朋友,避開影響小朋友物質就無問題架啦!

你可以入fb嘅谷,果度好多資訊俾你參考!search \"g6pd bb club\"

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

非常common, no need to worry,小心注意就ok

放下自在

男爵府

我仔都有,無咩大問題,細細個教佢認清咩食品唔食得,避開臭丸就ok

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我細仔都有,起初嚇到喊,今日個仔都8歲,原來自己嚇自己,只要多注意飲食,多了解,佢未一樣健健康康甘成長!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

傻媽媽, 唔需要難過, 只要響生活細節小心就無事, 唔需要太擔心

男爵府

我媽家男仔族, 我同阿仔我嗰輩所有都係 G6PD, 冇咩特別, 只要唔聞樟腦, 睇醫生時 remind 下個醫生, 我照阿仔 (3歲)飲五花茶, 同普通細路冇分別

大宅

唔洗擔心, 我兩個仔都有, 我自己都有, 小心D就得㗎啦!唔洗難過,好好休息吧!

男爵府

唔駛擔心 X n

香港有5%男仔有呢個病,好common

而家唔同30年前,好多學校、中西醫都識handle

日常注意飲食,帶定把扇晌身,避開藥油同臭丸就得

我細佬有G6PD,活咗3x年都冇事;我個仔都遺傳到,今年升K2啦~

學樓上話,去fb search G6PD bb cxxb,果度有好多support比你
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

男爵府

點算?
我好難過好難過…
我個時同你一樣,剛剛生完情緒都未穩定,同我講亞仔有蠶豆症,仲要話係媽媽遺傳,超傷心,又唔清楚呢樣野喎……原因蠶豆症唔係咩嚴重病,只要飲食方面小心d,千萬不要用臭丸,就冇事嫁喇!放心啦,你而家最重要心情開朗,好好坐月

侯爵府

我細女都有,好小事, 無咩問題,細細個教佢認清咩食品唔食得已經ok....no worry

男爵府

其實好小事,我自己都有,不足一提!

侯爵府

點算?
我好難過好難過…
我仔都有,唔好亂甘食野,藥,平時生活無問題喔。唔好甘擔心

大宅

YES< 唔駛擔心, 小心飲食同注意臭丸藥油等物品就可以,每個媽媽最初聽到都好驚, 但之后自己小心啲, 教佢邊啲食得掂得就OK, 放心!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

小心d就得
讀書記得同學校講
其實問題不大,放心

首頁

尾頁

跳至