自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人知學校文員多唔多野做? 會唔會好得閒好HEA?
會唔會冇野做架?

有冇人做過可以分享下?

我好怕冇野做的工, 真係好怕好恐懼。

我想做D可以KEEP住有野做的文職。

若果之後我想申請做老人院既文員, 唔知佢地會否當學校文員做經驗? 會否考慮呢?
[PS: 因為呢2,3年需要時間和儲錢進修學野]

大宅

回覆:有冇人知學校文員多唔多野做

即係咪書記

如果係應該無一刻得閒

水晶宮

你做緊嗎? 我有興趣, 想知番工時間, 會唔會早番早放?

珍珠宮

玩具勳章

引用:你做緊嗎?+我有興趣,+想知番工時間,+會唔會

原帖由 chocolatebean 於 14-07-27 發表
你做緊嗎? 我有興趣, 想知番工時間, 會唔會早番早放?
9-5準時收工。唔算多野做。唔使ot.唔使拎野番屋企做

水晶宮

chingnc 發表於 14-7-27 01:44
9-5準時收工。唔算多野做。唔使ot.唔使拎野番屋企做
我見仔仔女女學校D 文員8時前已坐定定, 不過, 唔知佢地下班時間

wing324  睇人點安排  發表於 14-7-27 01:52
wing324  間間唔同返放,睇人點   發表於 14-7-27 01:52

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

間間學校唔同要求(中小學) ,睇下佢分咩比你做
不過就1定要聽電話,去醫療室照顧下d學生,幫手影下印,係前台做下接待呢d就必須做既

講要做既野就有好多,例如:
收錢數錢,點算物資,訂購各類物品,負責活動,負責考試,招聘事宜等等。。。。。。。。。

要忙個陣可以好忙,忙完又可以得閒hea下

不過緊記,放假1定唔係跟學生放架囉,暑假都要返工架

wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-7-27 08:53

水晶宮

OK! 好似好簡單既工作. 番工見到小朋友就好開心. 不過, 唔多見學校請人, 有都係好遠.

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:間間學校唔同要求(中小學) ,睇下佢分咩比

原帖由 wing324 於 14-07-27 發表
間間學校唔同要求(中小學) ,睇下佢分咩比你做
不過就1定要聽電話,去醫療室照顧下d學生,幫手影下印,係前 ...
以上所講,係以小學為主
工種有分幾種,不過最普通學校文員
都係幫手打下文件,聽電話,接待,打雜做呢d多

伯爵府

引用:OK! 好似好簡單既工作. 番工見到小朋友就好

原帖由 chocolatebean 於 14-07-27 發表
OK! 好似好簡單既工作. 番工見到小朋友就好開心. 不過, 唔多見學校請人, 有都係好遠. ...
如果你想入小朋友讀緊個間做,應該難d
如果係你做緊,之後小朋友入去讀就易

子爵府

忙唔忙都係睇多唔多書記同事,而佢地又會唔會a字膊。

一般寫會議紀錄,測驗考試忙印卷,朝朝要睇哂點名簿邊個無返,有病又要通知家長呀,出下通告印下通告,overall其實都唔太忙,收工多數準時

水晶宮

而家學校有冇請秘書架? 我見有D有, 有D又冇. 仔仔個間位秘書小姐超得閒, 成日行行企企. 我見到都流晒口水.

伯爵府

引用:忙唔忙都係睇多唔多書記同事,而佢地又會唔

原帖由 LIME_BABY 於 14-07-27 發表
忙唔忙都係睇多唔多書記同事,而佢地又會唔會a字膊。

一般寫會議紀錄,測驗考試忙印卷,朝朝要睇哂點名簿 ...
我都幾唔中意做出席,特別係要退飯又過左時間個d

伯爵府

引用:而家學校有冇請秘書架

而家學校有冇請秘書架? 我見有D有, 有D又冇. 仔仔個間位秘書小姐超得閒, 成日行行企企. 我見到都流晒口水. ...
學校好少用秘書呢個名,通常係行政xx個d

水晶宮

你係咪做緊? 真好, 好想搵份番9-5, SAT OFF 既工. 其實, 8-5都OK! 最緊要早少少放.

伯爵府

引用:你係咪做緊

你係咪做緊? 真好, 好想搵份番9-5, SAT OFF 既工. 其實, 8-5都OK! 最緊要早少少放. ...
已經冇做lu
之前第1間返係9-6,5.5day, 不過有親家長會都要ot(輪流) , 因為夜晚舉行
之後返第間試過返7:30-6:00(某原因所以返咁既時間)
最正係返8-4:30,之後又返過7:30-4:00

有d學校會每人唔同時間咁返,有d就set死同1時間返,都係睇安排啦

水晶宮

wing324 發表於 14-7-27 02:30
已經冇做lu
之前第1間返係9-6,5.5day, 不過有親家長會都要ot(輪流) , 因為夜晚舉行
之後返第間試過 ...
7:30-6 仲長過番 OFFICE.

最好都係430 走得. 仔女番學我番工既時間最好, 又可番屋企主飯.

大宅

引用:+本帖最後由+bird.ribbon+於+14-7-27+01:39

原帖由 bird.ribbon 於 14-07-27 發表

有冇人知學校文員多唔多野做? 會唔會好得閒好HEA?
我之前做學校文員,一時時忙,小息放學返學咪忙囉,其他時間都有文件做架,但學生唔返就得閒d.返8放4..
我個人認為半功讀最好揾呢d功。
我之前個職位叫教學助理坐office

大宅

認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章

好睇校務處同老師點分行政工作,如加上工友唔生銹,想hea都一難。
官校就一般好d。

珍珠宮

勁多嘢做。
因為書記同長工通常蝦啲新人,畀大量影印釘裝打字啲文員做。

珍珠宮

引用:好睇校務處同老師點分行政工作,如加上工友

原帖由 兩個夠晒數 於 14-07-27 發表
好睇校務處同老師點分行政工作,如加上工友唔生銹,想hea都一難。
官校就一般好d。
官校都嘛嘛哋,因為階級觀念好重,書記,辦公室助理,文書助理,二級工人,大部份已經係屬公務員,如果入去做合約文員,佢哋畀最繁悶最刻板嘅嘢文員做,同埋當佢係外人

首頁

尾頁

跳至