自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

參加東京5日團,因為同2個小朋友,亞媽同老公共5人,主要是迪士尼,Hello Kitty Land,富士急,所以個團都有幾個小朋友,大女5yrs,細仔2-1/2yrs, 全團32人, 5 日都冇問題,都有傾有講

鬧我老公個pair男女(約20幾歲)係同另一個5人家庭一組共7人,爸爸,媽媽同一個4-1/2 yrs 女,外婆同一個6yrs表姐,我個女同佢朋友個女同表姐仲成日一齊玩

回程搭日航, pair 男女坐我老公前面(window side-2座位),我同亞媽同個女坐隔離3座位,因為亞仔買了Thomas火車,所以拉了食飯塊板落黎(即前座後面個塊板), 一路玩一路好開心講野,因為是6:00pm機,我地已不停叫佢唔好咁嘈同唔好玩要訓覺,但其實佢都開始眼訓,我地諗住由佢玩到攰就會訓, 如果唔俾佢玩,佢會即時發脾氣同大哭,到時情況仲難控制

起飛冇幾耐開始派水, 我同亞媽亞女去toilet,因為空姐派水時比較難出入, 去完返坐位,個女仔亦起身去toilet,跟住個男就坐入面,個女仔去完toilet,就坐近走廊位.我都唔覺有咩問題,冇耐我個仔食飛機餐就訓,約7:15pm

到落機攞行李,我老公先同我講,個男趁我地去toilet,即企起身指住我老公講"你有冇攪錯,你點教個仔架,叫佢靜d唔好嘈住人",我老公都唔想同佢嘈,只係講唔好意思,唔想攪大件事

其實我老公好嬲, 個仔只得2 1/2yrs,佢識聽人講野就好,況且佢已經冇哭,你地第時都會有小朋友,睇下你點教, 同你地相處咗都有5日,都叫做識,你可唔可以用d好小小既語氣, 如哥哥姐姐要訓,小朋友唔好咁嘈,使唔使講d咁既說話,大家都係旅行求開心,唔係求氣

[ 本文章最後由 Debbie媽 於 07-12-25 10:04 編輯 ]

禁止訪問

侯爵府

BK Milk勳章

依家d 廿幾歲既香港人係咁, 等佢地做父母時咪俾自己仔女治佢地囉
原文章由 Debbie媽 於 07-12-25 09:59 發表
參加東京5日團,因為同2個小朋友,亞媽同老公共5人,主要是迪士尼,Hello Kitty Land,富士急,所以個團都有幾個小朋友,大女5yrs,細仔2-1/2yrs, 全團32人, 5 日都冇問題,都有傾有講

鬧我老公個pair男女(約20幾歲)係同另一 ...

水晶宮

有時小朋友咁細個1-2yr 有d嘈真的要體諒下, 因他們不懂事鬧喊仲死, (除非大個啦) 做大人小小胸襟都無, 佢地自己都做個小朋友啦, 難保第日佢地又唔會生咩? 唉 !

原文章由 heiheikwok 於 07-12-25 10:39 發表
依家d 廿幾歲既香港人係咁, 等佢地做父母時咪俾自己仔女治佢地囉

自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 heiheikwok 於 07-12-25 10:39 發表

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得果個男仔都幾有問題喎...佢自己都係同小朋友一齊去玩啦..唔通佢家果2個唔會嘈咩??

得果2歲幾人仔都要鬧?你話如果7,8歲就話姐..under 3歲既..都重係bb丫...咁大個人都同bb計

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

原文章由 suilangmui 於 07-12-25 12:42 發表
係我就鬧返佢: "你唔俾人嘈得咪自己包起架機lor, 但係你又包唔起呀!”:tongue:

都係果句,唔想攪大件事,旅行求開心,唔係求氣,有人明白咪得囉

伯爵府

原文章由 Debbie媽 於 07-12-25 09:59 發表

鬧我老公個pair男女(約20幾歲)係同另一 ...

聽完個故事.....坦白講,even我自己都有個兩歲囡囡,不過小孩嘅喧嘩聲真係幾擾人,都難怪果對男女唔高興,不過....佢地又真係唔駛出聲鬧人jer,話晒大家團友,一起去旅行大家想開心jer,而且只係個2歲幾小朋友,真係控制唔到架嗎,況且迫喺架機到,如果可以閃開,都閃開左唔想嘈到人啦...ops:" />

算啦~~世上有唔同人,佢地唔識包容人,咁妳包容佢地啦

[ 本文章最後由 米水 於 07-12-25 14:18 編輯 ]

男爵府

個男仔癲架?又或者佢將來都冇小朋友,所以唔知究竟小朋友係乜?自己都成年人啦!仲同個2歲半的小朋友計較,相信佢精神有問題,你唔使咁嬲!

侯爵府

比我就會話:你阿媽都好識教仔喎,教得咁好eq咁好品o既:lol :lol

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友係鍾意嘈架啦,佢咁都計較,正一小氣鬼,又冇品!!!!!
みんなで一緒に笑う

水晶宮

熱血金章

六點幾之喎, 唔嘈得嫁咩?!?!
邊個話過飛機唔可以玩同講野嫁,
再姐, 你個 b又唔係喊, 有幾嘈啦,
呢 d 咁 ge 後生打壞, 真係.....................唉

民房

因為亞仔買了Thomas火車,所以拉了食飯塊板落黎(即前座後面個塊板),一路玩一路好開心講野,因為是6:00pm機,我地已不停叫佢唔好咁嘈同唔好玩要訓覺,但其實佢都開始眼訓,我地諗住由佢玩到攰就會訓,如果唔俾佢玩,佢會即時發脾氣同大哭,到時情況仲難控制

I think that the problem here is that you haven’t yet cometo grips with the reality that whateverspaceyou happen to find yourself inatany particular moment is notyour living room.
When you’re in public, you have to comport yourself appropriately.

Your husband was right to apologize to theother couple but wrong to whine to you later about the guy’s complaint.

You know your children better than anyone else.
If you knowthat they haven’t yet learned how tobehave inpublic and that you can’t control them whennecessary, then why take them on atrip and subjectothers to their misbehavior?
That’s extremely inconsiderate.

And no, letting them run riot in the hope that they’ll tirethemselves out and fall asleep is not anacceptable strategy.

It sounds as though you and your husband need the Super Nanny to pay a visit.

[ 本文章最後由 pinky_mom 於 07-12-26 18:58 編輯 ]

水晶宮

基本上依家d香港人係唔識得咩叫做禮貌,莫講話識唔識得得體d好好地同人表達意見/不滿...一句講哂:"自私囉!"

我試過有次同個仔一朝早九點幾去睇海底奇兵2(响戲院睇,早場貪無乜人嘛),嗰間戲院細細,有我兩母子,隔離嗰行就有堆後生仔女,佢地前面就有個廿幾卅歲既男人,...

咁好啦,開場喇,咁套戲係英語版,咁我仔又係細細聲同我咬耳仔問我d劇情,跟住無耐,嗰個廿幾卅歲既男人就懶係好有品咁走埋黎用成log英文鬧我地叫我地收聲唔好嘈,嘈住佢睇戲,咁好啦,我個仔都知咩狀況,同我互相對望左一眼之後,我仔都識做吾再講任何野專心睇,點知去到中段嗰個懶係有品味既男人後面嗰班後生仔女就因為d劇情好笑而大笑,跟手全個戲院d人都係睇得好開心响樹笑,個男人就癲喇!xyz ee un un左一輪就自己好嬲好不滿咁離開左~!

事後我同老公講番呢件事,我老公都忍唔住話:"佢當左自己去睇天鵝湖呀!佢咁需要咁靜一粒聲都吾可以聽到既,叫佢自己買碟番屋企煲碟啦!" 笑c我..

所以都無謂咁嬲喇...呢個世上咩脾氣既人都有,都幾欣賞你老公,俾條咁既茂利鬧唔識教仔都可以忍得住火!勁!!!

複式洋房

原文章由 pinky_mom 於 07-12-26 18:51 發表

I think that the problem here is that you haven’t yet cometo grips with the reality that whateverspaceyou happen to find yourself inatany particular moment is notyour living room.
When you ...

pinky-mom,
我唔同意妳所講話如果小朋友未懂得自律/媽媽未能control佢,就咪帶佢出街(大意係咁,如果同原文有出入,請指正)
第一,小朋友就係小朋友,根本無一個咁細小朋友係可以完全受控的
第二,做得唔好,跟住大人再教返正確禮儀,係一個學習過程.妳唔帶佢地出外面,咁佢永遠都係自我中心,佢又點學到要照顧其他人的感受呢

我覺得樓主個老公做得對,佢有同對方say sorry,因為雖然自己覺自己個小朋友未係好嘈,不過嘈唔嘈真係因人而異.只不過,個男人又唔駛一野就咁惡死,佢可以先客氣d同人講,咪話係同團相處左几日呀,就算唔識得的,都唔駛咁淚氣gei.而家d人又真係好惡死,有時人地雖然唔"口岩",不過要睇下情況,可能人地無心,又或者無留意到先做成人地唔方便者,好聲好氣同人單聲,睇下對方識唔識做先再話人囉.

男爵府

畀面勳章

原文章由 米水 於 07-12-25 14:17 發表

聽完個故事.....坦白講,even我自己都有個兩歲囡囡,不過小孩嘅喧嘩聲真係幾擾人,都難怪果對男女唔高興,不過....佢地又真係唔駛出聲鬧人jer,話晒大家團友,一起去旅行大家想開心jer,而且只係個2歲幾小朋友,真係控制唔 ...

講得好岩, 2 歲幾小朋友, 真係好難聽教, 佢地只會 cry 同大叫, 佢地都未識控制點樣唔會擾人,....所以有時都幾怕帶佢地出街....
所以周圍d人佢地唔識包容人,咁我咪包容佢地羅.....

子爵府

2011至尊種植勳章

樓主老公好好人..
如果係我..我實鬧番佢地..
佢地都有細路..佢地啲細路一出聲..我會做番同樣既野..
面係人地俾..架係自己丟的..

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

2歲幾真係控制唔到架wor! 再唔係咪唔俾佢玩等佢大喊睇下到時點囉! d人無生過小朋友係唔會知, 成日意為佢地係公仔, 任你點舞, 到時自己做左人父母就知喇!:tongue:

首頁

尾頁

跳至