自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有兩個前任同學,
都讀緊Ive既Marketing High Dip,
前幾日舊生聚會,
一講起我同另外三位去左讀HR既同學,
就唔知佢做乜「哪裡來」的自信,
話我地點解要咁無大志,
話HR搵唔到錢。。。
仲表現到自己好出路咁,
咩事呀佢﹖係咪踩低人佢會開心D﹖

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Adelaide\'s 的帖子

總有呢d人,理唔到甘多,咩由拒講

大宅

回覆:俾人串無出色

我識親人讀marketing 都無做番marketing

lovehimhim  你識我?  發表於 14-8-8 18:18

子爵府

畀面勳章

唔見得讀i大hd幾有大志

winifredwin  同意,有本事就入大學   發表於 14-8-9 09:40

子爵府

讀marketing其實無問題,只係你朋友太自大者..

公爵府

人哋話冇出色就冇出色咩?呢啲人唔使理啦,聽完咪算囉,唔好擺起心上,把口喺佢度咪由佢講囉,最緊要自己睇得起自己,睇得起別人,唔好睇死人就得喇
未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

水晶宮

不用理會

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

人各有志

行行出狀完

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我做hr, headhunter, 一年有2-3 個月會月入

原帖由 starstar~~ 於 14-08-07 發表
我做hr, headhunter, 一年有2-3 個月會月入6 位數, 我做左2 年多dd, 唔使ot 唔使追數. marketing? 賺幾錢? ...
人各有志,marketing 同hr 各有各好

複式洋房

我睇得出佢份過份自信,佢有一句我好深刻,佢話讀IVE MKT英文要好:「好彩我英文唔差咋,如果唔係,就真係要同你地一齊讀埋HR喇。」

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

把口生喺人地度
人地講咩 我地控制唔到

複式洋房

Adelaide's 發表於 14-8-7 21:35
我睇得出佢份過份自信,佢有一句我好深刻,佢話讀IVE MKT英文要好:「好彩我英文唔差咋,如果唔係,就真係 ...

因為我唔係講野好叻既人,亦唔鍾意你串我一句時我就要應反你,所以我當時只係笑左一笑,話「係咩,無計啦,我又無你咁叻咁聰明呀嘛。MKT我讀唔黎。」但其實當我睇到佢呢份滿懷「大志」同串串貢既樣,我真係好想星巴佢。

大宅

我公司個Head of Sales 講過一句說話,讀咩都好千切唔好讀Marketing, 真係讀咗, 都唔好做Marketing

利申: 我都係讀Marketing,不過又真係唔係做嗰瓣, 每年派花紅,我地公司黎講,連最hea嘅秘書都派好過佢地

禁止訪問

畀面勳章

回覆:Adelaide\'s 的帖子

子爵府

呢d 咁既人除非係真有料,如果唔係一定上唔到位

複式洋房

peggypiggy 發表於 14-8-7 21:40
我公司個Head of Sales 講過一句說話,讀咩都好千切唔好讀Marketing, 真係讀咗, 都唔好做Marketing :quie ...

唔係話咩,我真係唔明,我親戚大我幾年,做個普通秘書仔,得萬頭一個月,都狗眼看人低,而我不嬲係與世無爭既人,我真係寧願行開D當睇唔到佢地。但佢地好鍾意搵人做比較,鍾意踩下人先安樂,而我成日都係「躺著也中槍」。

複式洋房

回覆 smallmami 的帖子

我自問真係NICE過頭,身邊人都咁講。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我做hr, headhunter, 一年有2-3 個月會月入

原帖由 starstar~~ 於 14-08-07 發表
我做hr, headhunter, 一年有2-3 個月會月入6 位數, 我做左2 年多dd, 唔使ot 唔使追數. marketing? 賺幾錢? ...
我家姐都係做hr, 做左好多間大型機構, 對上一份工係銀行hr dept的AM, 但年近四十找工比較難, 想找番同grade的找了好耐都無消息, officer grade就易d

公爵府

老老實實點解i 大可以咁串人
仲要讀緊, 又唔係發左

首頁

尾頁

跳至