想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有三個月34了,開工造人已經一年九個月,自然bingo 一次,但冇心跳,已經過了一年了。小X後再試了半年都未有聲氣,再返醫生度check, AMH 4.3, 超級灰,醫生都講要快D攪,依家食緊第四cycle 排卵藥。再唔得就做IUI .

但自己份工超大壓力,日日返十二、三個鐘,晚飯都冇同老公食。如果辭職不幹,安心造人又唔夠$駛。睇醫生一個月都4-5千,仲要比二邊家用,假如做IVF 真係一鋪清袋,仲要唔係一定得。其實老公意願生仔唔係必須,所以佢只肯做一次IUI, 如果唔得佢真係未必肯再做。

我自己當然想生,但quit 咗之後再搵返真係有D驚,一來中高層post 不容易搵,quit 咗唔中我仲死,雖然娘家有講過如果我唔做,可以唔比家用。但自己始終唔想,如果你係我,會點諗? 辭職專心搏一鋪,定一路做,繼續漫無止境的等bingo?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:生仔,返工養家,點㨂

辭職就真係太搏,始終都要養家
若果係我會繼續嘗試
兒女緣都好講天意同緣份,應該會有安排
如果真係辭職,雖然無左工作壓力,但壓力同樣來自生活,到時有困難仲邊照顧到bb

大宅

回覆:Usagicat 的帖子

一定要一日返咁多個鍾?可以轉 position ,可能少錢d,但起碼有 income ,又可以多一d時間休息同 dodo

禁止訪問

禁止訪問

引用:仲有三個月34了,開工造人已經一年九個月,

大宅

同你一樣,年尾34,試左年幾,一次都冇成功,FSH高,今個cycle試第一次iui!希望一次成功啦!

大宅

以你既case千其唔好辭職呀,一來你老公唔一定要生仔,二來你辭職又唔夠錢洗,三來iui機會率唔係好高。

其實你可否轉份無咁長時間工既工呀,又或者你有無唸過直接ivf呢?

你想辭職又有無同你老公傾過,佢支持你嗎?

大宅

比我會keep住份工,直接ivf,就算ivf係一鋪清袋,你繼續返工就可以揾返D錢

大宅

其實你娘家都話可以唔駛比家用都得, 比我會辭職, 因為太長時間, 我寧願揾啲PART-TIME做. 幫補吓算,最多咪慳啲, 除非淨靠你老公個份係完全唔掂啦, 咁就冇計, 你諗吓就算你生咗, 你都想多啲時間陪阿B啦, 依家係同老公食飯時間都冇, 我就比較鍾意煮定飯等老公返嚟, 我都冇乜錢, 但我寧願駛少啲!

禁止訪問

大宅

我都會辭職 搵份無咁大壓力嘅工做 起碼夠睇醫生調理身體
因為完全唔做野都一樣好大壓力 又會怕唔夠錢駛
但你唔辭又會成日諗辭好定唔辭好 又覺得份工攪到壓力大 變左惡性循環 成日都好唔開心
錢係搵唔完架 一日未死一日都可以搵方法賺錢
但生bb呢樣野 時機都係好重要嘅因素 加油呀

禁止訪問

大宅

回覆:ColourWolf 的帖子

有諗過𨍭工,仲想連工種都轉埋,我都唔想咁長時間,放咗工返到屋企老公都訓著。仲邊有心情做人。但我做採購,仲要四圍飛。可能工作同生仔對我來講只有二揀一。

別墅

俾我都會轉工, 轉份可以有私人生活的工, 我幾年前都做左呢個決定, RESIGN 但當時公司留我,明白我太辛苦, 於是俾我轉部門, 結果我可以晌同一間公司但番工時好好多. 我個女依家3歲.

別墅

仲有補充, 生左出黎仲要教, 要花時間晌子女身上, 如果份工太忙, 就算生左, 其實都會再出現另一個問題...

大宅

回覆:carryman 的帖子

有同老公傾過,佢話我搞定娘家就可以。始終娘家的家用我覺得老公冇責任。如果我做到年底,攞埋bonus and double pay, 舊$可以頂一陣。

辭職係一個大決定,JM 講得啱,冇工作壓力,但取而代之係生活壓力

別墅

回覆 Usagicat 的帖子

大有大洗,細有細洗,我自己就因為健康問題打算放完病假休息幾個月或者半年先搵工作,又可能搵PT做下無咁悶.
同埋唔想咁大工作壓力,唔想做典型香港都市人, 我每個月睇中醫都用唔少錢呀,總之唔想再為工作而攪到身體出左問題.

有生活壓力可以遲下慢慢解決,但有健康壓力有時有錢買唔到的, 如果另一半支持自己的話,就放下一些物質野,好好休息, 我之前都因為執著唔肯放棄人工.

現在睇開左, 希望自己有健康身體做返自己想做東西.

大宅

我都係咁話, 針冇兩頭利, 我都寧願放低物質享受, 連你老公都咁講, 而你阿媽都話可以唔駛比, 如果真係冇咗你份人工會好唔掂, 咁就冇辦法啦!

hongchan    發表於 14-8-18 18:06

別墅

回覆:starlight123 的帖子

我都差不多就34了,今年5月終於放下工作,比自己休息,希望有機會生返個羊B。以前工作有時都好大壓力同繁忙,所以老公支持下選擇離開職場一下,不過有得必有失,睇你覺得咩緊要d。現在等待bingo中,不過呢種生活有時都有d悶。

starlight123    發表於 14-8-19 11:45

大宅

回覆:starlight123 的帖子

今日返醫生度覆診,如果4th cycle 排卵藥唔中,下個月就開始IUI. 本來諗住呢個月做IUI, 但老闆本來要我下星期飛,依家又話要延後. 我真係忟加嬲,你要我handover 手上的工作比另一組,但另一組嘅人可以成日請病假,handover postpone again and again. 我就永遠冇放工。

今日醫生講, IUI 得15-20%成功,IVF 有40%...佢話可以試三次IUI先,但有必要試三次嗎? 我諗如果1st IUI FAIL 下次直接做IVF 好了. 應該咁樣做嗎?迷茫中

雖然排咗公家症,但二年多後先到我,我等到嗎?

首頁

尾頁

跳至