論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我孩子22個月,發現開始大脾氣。我同老公一向好細微的東西都會教小孩,如禮貌,脾氣,但我呢個星期放假,留意到以下事情:
1) 唔鍾意就掃開啲嘢,工人由得佢
2) 唔鍾意就大聲講no,工人亦沒反應
3) 阿仔一唔鍾意就瞓地下,工人立刻妥協
4) 從來唔帶阿仔去廁所,唔俾佢自己學食飯

我想問,是不是個個工人都係咁?我其實一直好明確同工人講,佢一定要幫手令小孩學自理,不是甚麼都幫孩子做,我亦表明,孩子必須要對人有禮,不shouting, 要說thank you, sorry...我同老公都好著重身教,自己對工人或所有人都有禮的。

但工人如此寵容孩子,令孩子無禮,又好多“痴” 佢, 每次我們教孩子時,他立刻哭著要工人,工人就沾沾自喜,究竟是否每個工人都如此?是我要求太多?

別墅

回覆:工人多數寵孩子?

我會放手畀姐姐教囝去廁所,姐姐會氹他去,由7月起,我同姐姐講,因為冬天尿濕會好凍,我話我地唔想迫囝,你最多時間照顧他希望你每隔1-2 小時曰問下他要不要尿尿,帶他到廁所,唱歌及鼓勵他,另外,我買了兩3本發聲書,有圖,有音樂,有關上廁所的,畀姐姐同佢講故事及唱歌,每日食飯時都有問姐姐進度,開始時囝抗拒去廁所,我地買了兩款BB廁板及BB坐廁,可以畀囝揀。如果星期六/ 日,敎導既責任落番我到,但方法係連貫。進度不理想時,我會同姐姐講,慢慢來,可以攞一兩樣玩具氹囝。我的目標定到天氣轉冷為止,即仲有兩個月。這個慢慢看到進步,囝知道大家都上廁所,而且他生理上可以忍尿,所以都ok。大便都係睇心情,但我知姐姐有去做。姐姐知道我地信任她,她也愛我囝,也想他好,所以好合作。

別墅

有關1-3), 小孩有脾氣,因為開始建立自己個性及想表達及想別人認同。有些瞓地及no 大叫的發洩,通常係想要的野得不到而發生,我地先分析是有關什麼,如果係因為危險及污糟,我地會叫姐姐一定不可以就囝,要say \'no\' to him; or \'mama say no, good boy. 如果果是扭去玩不換片/ 食飯,就叫姐姐 say \'later we will go,we eat/ change diaper 1st, okay. Good boy! 如果囝不就範,要快速轉移去其他事,say \'did u see what outside? It is bird flying?\' Please/ thank you/ sorry/ bye bye/ I love u. 我地自己都日日講,不雖要刻意教。但我見姐姐會say \'Big boy please, we go to change diapers?\' Etc. 以上不知對你有無幫助。

大宅

回覆:kyramom 的帖子

我個仔三歲半,從2 歲起有姐姐秋,之前印姐好縱佢下,但都會會罰佢企。我仔有皇子病,新菲來到,每日一打,always say no. You go away. Dont look at me. Why not?食飯要人餵,或者玩飯同pur 口水,呢兩日玩all 尿落地下同玩具度。姐姐吾敢打佢,只有忍。我見到必打必鬧,但佢越打越奀皮,仲滅斷我條沙滕,我都好頭痕。

大宅

有時d工人專登遷就曬小孩,等個細嘅好痴自己,咁咪冇咗佢唔得囉!

子爵府

佢地唔係寵,只係懶得理,又唔係佢個仔,唔係個個有心機教。唔好旨意佢會幫你執仔。我只會講我大方向比佢知,佢做得到就做,做唔到我自己返黎教。以前有個工人真係由得我個仔點,不過我個仔肯聽我教,所以都唔算太放肆。

Jnam    發表於 14-8-28 22:39

公爵府

引用:有時d工人專登遷就曬小孩,等個細嘅好痴自

原帖由 Creamymami01 於 14-08-28 發表
有時d工人專登遷就曬小孩,等個細嘅好痴自己,咁咪冇咗佢唔得囉!
仲要比好多垃圾零食佢哋,一定受細路歡迎,簡直靠害,細路又不是她的,曳到變費柴也冇所謂,食味精也冇所謂,縱一定易過教小朋友,背住你,點教壞也得、而且工人也未必有良好教育、知識、品格、比晒佢哋湊,咪會易學到臭脾氣、講大話、黑面、冇禮貌等的行為。所以父母不能湊小朋友的代價真的很大,真的很無耐,因有兩個或以上的,也不能分身照顧晒自己的小朋友,除非遇到一個好人品又有sense又盡責的工人。否則,被縱壞的機會都幾大。

大宅

回覆:johim 的帖子

我囝6歲。他常蝦工人,又講大話,是否工人溙都是頑皮d?如果唔係,有什麼方法教好佢?

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

侯爵府

我舊工人唔會,我地一早講明唔可以寵佢。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我細佬同作老婆講得好啱, 姐姐只係過客, 唔好旨意姐姐教你仔女, 要縱好容易, 教好先難
不過公平D講, 僱主又俾咗幾多權姐姐去幫佢教仔? 打當然係唔得, 但連小小責罵或教訓都唔俾姐姐做, 阿仔又點會聽姐姐講? 而且父母對姐姐態度係點令小朋友有樣學樣, 亦都影响到姐姐點去教小朋友

大宅

回覆:kikibabyboy 的帖子

我都想知

大宅

引用:有時d工人專登遷就曬小孩,等個細嘅好痴自

原帖由 Creamymami01 於 14-08-28 發表
係,你甘講我都覺之前個工人可能係甘。

子爵府

引用:我囝6歲。他常蝦工人,又講大話,是否工人

原帖由 kikibabyboy 於 14-08-28 發表
我囝6歲。他常蝦工人,又講大話,是否工人溙都是頑皮d?如果唔係,有什麼方法教好佢?

...
我個仔有時都會咁樣,蝦工人。我會定時問工人個仔有無蝦佢,有就一定要話我知,我要教佢。開始時工人都唔敢講,後尾見我係好認真對待呢個問題,所以都主動話我知佢行為上問題。講大話呢樣野,我個仔就無,因為佢無講大話既機會,我對佢比較體諒,佢未比答案之前我原諒左佢,鼓勵佢認錯同接受懲罰。

小朋友一定會犯錯,一定勞氣,不過要忍耐。

大宅

回覆:Jameskey 的帖子

Thks for your advise, 工人只來了2个月,工人好又善良,囝囝好似想我溙佢,唔知係米想激走佢?佢係我面前好少呢dnaughty 行為,点解佢会咁?

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

別墅

回覆:kyramom 的帖子

因為有時幫個bb做埋快過教佢自己做,
工人都係嫌麻煩

珍珠宮

APPLEKAMKAM 發表於 14-8-29 21:53
因為有時幫個bb做埋快過教佢自己做,
工人都係嫌麻煩
agree,用最短時間搞掂,佢就又可以去玩電話,細路又 like
bb 初初學 ’不’ o野食,食完成面成身成地都係,幾多功夫。快快手餵完唔使煩。唔識自己食係你地o既問題,佢下個月都已經唔知仲o係唔o係度!

珍珠宮

引用:Quote:APPLEKAMKAM 發表於 14-8-29 21:53

原帖由 zitzai 於 14-08-30 發表
agree,用最短時間搞掂,佢就又可以去玩電話,細路又 like
bb 初初學 ’不’ o野食,食完成面成身成地都係 ...
我個工人咪就係咁,我同c6 最終爆左佢,話佢要自己食,唔可以餵

成班同學得我仔一個要人餵

洋房

😨😨

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

工人跟本就係唔想執手尾。叫小朋友自己食飯,食到一地一身都係,又食得慢,工人寧願餵飽佢攪掂,乾手淨腳。

工人乜都就晒你個仔,你個仔一定痴佢,咁佢更加天不怕地不怕。

教仔係自己教,工人肯幫你教係 bonus,又要睇個工人本身性格,我冇叫過工人幫我教仔,因我相信呢啲唔係工人份內做嘅事。

主 賜 平 安

大宅

回覆:小mama 的帖子

係呀,我仔都係甘

首頁

尾頁

跳至