自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

如題

[size=15.3333330154419px]SORRY, 因我電腦唔知點解, 打打下就出了"糟糕"...黑晒, 打了2次長文字都係咁

[size=15.3333330154419px]我今次唔係店舖問題.
[size=15.3333330154419px]今日下午, 我帶女過北角補習, 其間我要去北角圖書館還書, 之後經原路行回補習班(因我唔熟路, 只原路來, 原路返)

[size=15.3333330154419px]在今日下午, 北角實X 買野, 店舖開了2個收銀, 排隊的人唔多, 我要付$184.8.
[size=15.3333330154419px]我都盡快從散紙包拎出, 1張$100, 3張$20, 2張$10, 1個$2, 2個$1 和 毫子.
[size=15.3333330154419px]之後我出門口時, 聽到一個男人同老婆[size=15.3333330154419px]講, "個死大陸婆用散紙比錢"

[size=15.3333330154419px]又死機,

[size=15.3333330154419px]之後佢用玻璃門向後推, 想整我, 我用腳頂住, 再用腳推/踢個玻璃門, 點知原來佢老婆在隔離玻璃門被我撞到, 我有SAY SORRY, 佢就開始來料啦. 我成3年以上冇同人吵架, 個人好震, 個心係咁跳, 我問"佢唔比人用散紙, 我係香港人, ......."
[size=15.3333330154419px]佢一路話大陸婆, 睇你個樣...., XYZ(粗口)., 佢老婆又加口話"有病",

[size=15.3333330154419px]我話你地帶住2個女在身邊都講粗口, 有冇攪錯呀!

[size=15.3333330154419px]總之個人好嬲, [size=15.3333330154419px]個人好震, 個心係咁跳

伯爵府

唔好嬲住,要睇下你用得有幾散同埋一次用幾多。

gabriela0407  請睇#20  發表於 14-9-13 22:29
conniebebe  agree  發表於 14-9-13 22:07

珍珠宮

回覆:我好嬲, 好唔開心, 請問香港係咪唔比用\"散紙\"!

去超市,萬寧,一定得

gabriela0407  請睇#20  發表於 14-9-13 22:29

水晶宮

回覆:我好嬲, 好唔開心, 請問香港係咪唔比用\"散紙\"!

香港有輔幣條例唷

侯爵府

回覆 gabriela0407 的帖子

咩散子先?

水晶宮

引用:香港有輔幣條例唷

原帖由 豬仔嘜 於 14-09-13 發表
香港有輔幣條例唷
根據香港法例454章第二條《硬幣條例》,一元、兩元及五元面額的硬幣每次使用都不可超過一百元。而五角、兩角及一角面額的輔幣,則每次只可使用兩元。

樓主講下咩事先啦,不過而家好多小店連5毫都唔收

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

公爵府

輔幣條例阻止唔到唔收你散紙的, 因為佢幾時都有權唔做你生意
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

回覆:我好嬲, 好唔開心, 請問香港係咪唔比用"散紙"!

試過茶餐廳五毫唔收,我只係比咗兩個五毫,我冇其他散子,我照比佢,佢唔收就算,我冇理佢

大宅

引用:其實唔收散紙係犯法架我去果個街市只收五毫

原帖由 meimei11 於 14-09-13 發表
其實唔收散紙係犯法架

我去果個街市只收五毫子
之前新聞話唔係犯法架,因為明買明賣,人地唔收只係生意告吹,唔係犯法架你告佢唔入,因為人地唔做你生意

meimei11    發表於 14-9-13 22:14

子爵府

引用:Quote:原帖由+豬仔嘜+於+14-09-13+發表香港

原帖由 豬仔嘜 於 14-09-13 發表
根據香港法例454章第二條《硬幣條例》,一元、兩元及五元面額的硬幣每次使用都不可超過一百元。而五角、兩 ...
我上次買面包$5.5
俾$5+0.2/0.2/0.1
佢話唔收毫子。
最後要我俾$1,找返0.5俾我

大宅

BK Milk勳章

gabriela0407 發表於 14-9-13 22:05
如題
SORRY, 因我電腦唔知點解, 打打下就出了"糟糕"...黑晒, 打了2次長文字都係咁

水晶宮

引用:Quote:原帖由 豬仔嘜 於 14-09-13 發表根據

原帖由 PandaRabbitttt 於 14-09-13 發表
我上次買面包$5.5
佢話唔收毫子。
我會唔買,走人

PandaRabbitttt  我之後無再去買!   發表於 14-9-13 22:26

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點散法先?

大宅

試過有間茶餐廳話唔收散子,我比一佰佢找比我時有2個5豪,我即刻要佢比個1蚊我,你話唔收,但又找比人

大宅

BK Milk勳章

gabriela0407 發表於 14-9-13 22:15
SORRY, 因我電腦唔知點解, 打打下就出了"糟糕"...黑晒, 打了2次長文字都係咁
我今次唔係店舖問題.
今日下午, 我帶女過北角補習, 其間我要去北角圖書館還書, 之後經原路行回補習班(因我唔熟路, 只原路來, 原路返)

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

香港硬幣條例

面額1蚊2蚊5蚊10蚊每次唔超過一佰蚊
毫子唔可以超過2蚊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 豬仔嘜 於 14-09-13 發表根據

原帖由 PandaRabbitttt 於 14-09-13 發表
我上次買面包$5.5
佢話唔收毫子。
我都試過,最衰係咁!! 嗰次我係喺一個唔熟街市,俾 5 毫個阿婆,佢話佢唔收跟住之後仲要找番 5 毫俾我。都算,一路仲口 up up 話我, 周圍 d 師奶眼望望仲好似我洽阿婆咁

男爵府

我果日買野,間鋪連2個5毫都收,而家毫子唔係錢嚟架

大宅

BK Milk勳章

在今日下午, 北角實X 買野, 店舖開了2個收銀, 排隊的人唔多, 我要付$184.8.
我都盡快從散紙包拎出, 1張$100, 3張$20, 2張$10, 1個$2, 2個$1 和 毫子.
之後我出門口時, 聽到一個男人同老婆講, "個死大陸婆用散紙比錢"

myaisha0435    發表於 14-9-13 23:01
carebearsss  傻的嗎?   發表於 14-9-13 22:38

首頁

尾頁

跳至