在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我係ftm, 有一對仔女分別3歲&1歲,有工人姐姐。主力我湊小孩,姐姐負責家務煮飯。雖然每日唔係十分忙碌,一日只有個大女返左學or細仔訓左覺至可停下來做自己野。但絕對不是少奶奶生活。但奈何身邊朋友甚至外人也覺得我是好嘆平時好得閒。。。自己內心也不好受,覺得自己真是咁「冇用」嗎?要老公一個養咁多人。。

goodtea  你就好啦,有工人幫下   發表於 14-10-26 10:34
bb060908  身在褔中不知褔  發表於 14-9-25 12:06
wongjoetabo  你真係好嘆  發表於 14-9-24 20:23

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 baby7 的帖子

算好好啦,好過好多ftm一人湊2件/3件,無姐姐,無人幫手,咩都系自己搞定,如買菜煮飯,湊B,做家務~

子爵府

我都係有工人既FTM, 真係比想像中忙, 我2個B 都未返學, 日日都要諗下同佢玩乜, 而家新工人黎左, 又要睇實佢又要教, 都好嘔血

wongjoetabo  真係辛苦你,要諗玩乜  發表於 14-9-28 21:05

象牙宮

baby7 發表於 14-9-24 17:15
我係ftm, 有一對仔女分別3歲&1歲,有工人姐姐。主力我湊小孩,姐姐負責家務煮飯。雖然每日唔係十分忙碌, ...

3歲&1歲,有經濟能力, 可以用工人.
當一个上小學. 輕松d. 做 part time?

當二个都上學. 請家務協助.. 自己做 part time or
當二个都上學. 請工人, 自己工作.

有人一个媽 湊2个小孩 vs 有人一个媽+工人+家婆 湊 一个小孩

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

引用:回覆+baby7+的帖子算好好啦,好過好多ftm一

原帖由 0030 於 14-09-24 發表

算好好啦,好過好多ftm一人湊2件/3件,無姐姐,無人幫手,咩都系自己搞定,如買菜煮飯 ...
我都知道,因為我之前也是一個湊2個,是在細仔5個月時至有工人姐姐,但感覺d人好似覺得我好「冇用」。。。

伯爵府

引用:Quote:baby7+發表於+14-9-24+17:15+我係ftm

原帖由 333s 於 14-09-24 發表
3歲&1歲,有經濟能力, 可以用工人.
當一个上小學. 輕松d. 做 part time?
其實我plan下年細仔返N班就開始cut工人姐姐,。。減少老公嘅壓力。到佢地小學就打算出來做返full time.... 不過家呢個階段自我價值好低。。。

象牙宮

baby7 發表於 14-9-24 18:07
其實我plan下年細仔返N班就開始cut工人姐姐,。。減少老公嘅壓力。到佢地小學就打算出來做返full time.... ...

這段時間可以學些 東西增加 自己的自信心.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好多人都係白頜眼同埋根本係唔抵得.

有時間剩咪去享受人生, 你家人滿意而家既生活咪得囉. 終日營營役役唔一定叫有用, 我相信做一個管家都要技巧.

Robbie17  講得啱!  發表於 14-10-10 06:41

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我係ftm,+有一對仔女分別3歲&1歲,有工人

原帖由 baby7 於 14-09-24 發表
我係ftm, 有一對仔女分別3歲&1歲,有工人姐姐。主力我湊小孩,姐姐負責家務煮飯。雖然每日唔係十分忙碌, ...
唔使做家務同煮飯,時間鬆動好多!
我每日小朋友放學係最忙碌既時間,要教功課溫書之餘同時間又要煮飯⋯一頭煙

大宅

引用:Quote:原帖由+333s+於+14-09-24+發表3歲&1

原帖由 baby7 於 14-09-24 發表
其實我plan下年細仔返N班就開始cut工人姐姐,。。減少老公嘅壓力。到佢地小學就打算出來做返full time.... ...
我有一個七個月B,都係工人做家務自己湊B,好明白你嘅感受,真係唔係清閒的,好想做返嘢。我自我形象都十分低落。

公爵府

你唔應該有甘負面的情緒,得空好好充實自己仲好,胡思亂想對你一點好處都無

伯爵府

引用:Quote:原帖由+baby7+於+14-09-24+發表其實

原帖由 wginny 於 14-09-25 發表
我有一個七個月B,都係工人做家務自己湊B,好明白你嘅感受,真係唔係清閒的,好想做返嘢。我自我形象都十分 ...
係丫,其實自己全湊也冇自己的時間剩,細b仲細比較困身。。。d人一聽到自己湊加個姐姐就覺得「冇需要」咁。。。

伯爵府

引用:回覆+baby7+的帖子你唔應該有甘負面的情緒

原帖由 0030 於 14-09-25 發表

你唔應該有甘負面的情緒,得空好好充實自己仲好,胡思亂想對你一點好處都無 ...
唔,我都打算等仔女返哂學也找part time做。依家仲未想放低姐姐自己湊細b自己外出。

伯爵府

記得有個post 問, 兩個b 兩個工人點安排...........
人比人, 點比呀; 你見我返工上bk 都會覺得我唔洗做, 好嘆架.

大宅

回覆:ftm有工人姐姐=唔洗做?!

我都有2個小朋友,又係隔2年,生第一個就開始有工人,請咗4年,根本日日都好忙,因為中間換過一次工人之後,我大女完全唔比新工人掂,全部我湊,我送女返放學/出去買野先交低個仔比工人睇一陣. 我都有聽過同一番說話:你有工人架嘛,洗乜做姐?但我唔會care,因為講呢d說話既人係冇仔女既,到佢地生小朋友時就會知. 如果佢意思係你話你不事生產,就更加唔洗理,老公有能力養起一家4口+工人,老婆唔洗返工,應該覺得光榮先係!
後來我炒工人並唔係經濟問題,係實在頂唔順工人各種缺點,加上仔女都開始大,自己應付得到,請鐘點已夠,現在2個都返學,更加唔需要請個外人係屋企篤眼篤鼻.

公爵府

你點做決定都好啦,畢竟一家無同一家我自己就兩個小朋友,無工人,仲要返工,都系甘過啦

大宅

引用:Quote:原帖由+0030+於+14-09-25+發表回覆+b

原帖由 baby7 於 14-09-25 發表
唔,我都打算等仔女返哂學也找part time做。依家仲未想放低姐姐自己湊細b自己外出。

...
有時可以空到幾多時間好睇你放唔方放心交比工人。好似我BB而家食副食品,試過比工人整,佢整到佢認為嘅碎,但係對BB都係大,BB唔肯食,你唔跟足嘅話工人就會同你講到係BB嘅關係,所以有時得唔得閒好睇你有幾放心交比工人,見唔到當無問題,但係當然想BB待遇好啲,咁時間就會用多咗。

侯爵府

回覆:maymay516 的帖子

我都係,有工人都好忙,因細路細個,仲忙過工人

侯爵府

畀面勳章

回覆:ftm有工人姐姐=唔洗做?!

我ftm, 試過請兩個工人,當時大既三歲,細既nb. 我從無唸自己無用。咁我以前份工好,人地覺得我sacrifice tim! 就是因為有能力才請到兩個工人,我又唔駛做,好鬼幸福tim。到细夠兩歲,就keep 一個工人。

人地講d 野唔啱聽,係佢地誤解,唔明做媽媽可以幾忙,幾多心思。又或者佢無條件唔打工,只可出口術,令自己好過d. 無論點,堅持信念,最大得益者係對仔女!人地點講,不用上心。

其實有無谂過有d 女人係唔識做阿媽,所以佢才以為ftm 好得閑,因為佢地都唔點識教和照顧,就覺得無野做。我就識d 咁既人!

伯爵府

睇到呢到,我對自己當日辭工帶b又多一份信心(當然包括安胎原因,工作壓力,怕未來工人唔識……)
雖然我老公略有微言,但因為小產過2次,都驚左,另外我99更都有比頗多說話我聽架,其實我99係非家庭主婦女人,唔係經濟壓力問題,而係99唔鐘意湊小朋友,唔鐘意做家務啫。
我和老公某程度上都仲可以負擔到既,只係唔可以豪飲豪食豪玩(其實為左生仔,都忍左3年去儲錢)。

係我99怕佢自己個仔一個人揾錢會辛苦,又唔想我可以做少奶奶咁巴閉。(其實大家都解釋左真係唔係做少奶奶囉)

首頁

尾頁

跳至