心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為返娘家附近睇醫生,收工睇完就返媽咪度飲湯先走
自己慢慢行,好舒服,好鐘意風吹埋黎陣草青味(娘家響沙田),同而家住緊嘅九龍無得比
返到,媽咪就筆湯俾我,我就好似以前咁攤左響疏化度,攤攤下就想訓
起身飲湯,媽咪知我而家響九龍住晚晚無飯食無湯飲,所以次次都俾足料俾好多湯渣我,同家姐佢地講話我平時無屋企飯食無湯飲,所以盡量俾最好戈啲我食(打到呢度已經喊左出黎 :( )
飲完食埋藥之後就同媽咪講要返屋企,媽咪返咁叫我自己小心,每次自己返娘家都好唔捨得走,因為響我心目中沙田媽咪屋企先返我真正嘅家

每次自己一個返娘家就覺得自己好無用,讀完書出黎做野幾個月就意外有左bb,一直都無俾錢媽咪,但媽咪完全無介意過,重好錫我同bb
家姐哥哥知我結左婚之後一直都唔開心,我有時唔開心到搵家姐姐夫講佢地好支持我,話唔開心就返沙田,沙田永遠都係我屋企

屋企真係好錫我,好多時我唔開心唔會話俾佢地听,就係唔想好似而家咁一路打字一路喊,唔想佢地擔心
我知我打出黎會有人話我,我認我係未準備好就結婚,要為自己做錯事要負責

呻完,喊完,要收拾心情返屋企搵bb

琴琴89  我同你一樣,未搵過錢   發表於 14-10-24 22:50
Manwah  有娘家可歸, 真好  發表於 14-10-24 17:02

大宅

回覆:evaaa0215 的帖子

知道家人對自己好就得。

別墅

真羡慕您,有娘家同媽咪永遠支持。我要下世才有機會飲到媽咪的靚湯了。 多d 愛錫您的媽咪,將來一有时間帶埋BB 返去探她,她会很開心啊!

rachel_ching    發表於 14-10-23 21:20
智昂  掛念(涙)  發表於 14-10-21 00:03
一之蘭太太  有共嗚:-(  發表於 14-10-20 22:26

子爵府

育兒性格勳章

永遠都係自己屋企人最好,好好珍惜,多d同佢哋聚下

子爵府

回覆:娘家

你先生唔錫你嗎?

大宅

回覆:Liontigerma 的帖子

一開始就好錫,之後一齊生活耐習慣唔一樣開始有磨擦

Bonbonho  夫妻就係咁,要慢慢磨   發表於 14-10-21 20:34

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

真羡慕您,有娘家同媽咪永遠支持。

rachel_ching  X2  發表於 14-10-23 21:21

大宅

引用:真羡慕您,有娘家同媽咪永遠支持。

原帖由 c60300 於 14-10-21 發表
真羡慕您,有娘家同媽咪永遠支持。
就係知道佢地好錫我就愈覺得自己無用

男爵府

2024年龍年勳章

引用:因為返娘家附近睇醫生,收工睇完就返媽咪度

原帖由 evaaa0215 於 14-10-20 發表
自己慢慢行,好舒服,好鐘意風吹埋黎陣草青味(娘家響沙 ...
加油!

珍珠宮

啱啱今日下午tbb 做“只有你”,講兩母女,睇到我喊唒。所以世上只有媽媽好,是真的。

禁止訪問

男爵府

你家人真好,你要比心機照顧自己一家

複式洋房

我岩岩同你相反,我嫁左沙田。丫媽住九龍。不過點講都好自己丫媽一手湊大,你既開心吳開心丫媽最清楚。你都吳開心可以講。我吳開心都怕同屋企人講。怕佢地擔心。不過堅持自己做人既原則。吳好俾人牽住走。咁樣自己會好辛苦。加油

大宅

一返到媽媽度, 好似有超大的保護"jau" 在身邊.
好有安全感......
我試過日日喊, 好唔捨得亞媽

不知何時開始, 我離開"娘家" 前, 都會狂咀亞媽塊面
等佢知我好錫佢, 唔捨得佢.
人老左怕冇機會了

大宅

引用:一返到媽媽度,+好似有超大的保護\"jau\"+在身

原帖由 chiupotato 於 14-10-24 發表
一返到媽媽度, 好似有超大的保護"jau" 在身邊.
好有安全感......
我試過日日喊, 好唔捨得亞媽
我都覺,一返到九龍就咩都自己一腳踢無人幫

大宅

引用:Quote:原帖由 c60300 於 14-10-21 發表真羡

原帖由 evaaa0215 於 14-10-21 發表
就係知道佢地好錫我就愈覺得自己無用
咁你更加要做返啲野報答佢地啦
有心永遠唔怕遲既! :)

男爵府

引用:真羡慕您,有娘家同媽咪永遠支持。我要下世

原帖由 toyspoodle 於 14-10-20 發表
真羡慕您,有娘家同媽咪永遠支持。我要下世才有機會飲到媽咪的靚湯了。 多d 愛錫您的媽咪,將來一有时間帶 ...
agree

複式洋房

引用:因為返娘家附近睇醫生,收工睇完就返媽咪度

原帖由 evaaa0215 於 14-10-20 發表
自己慢慢行,好舒服,好鐘意風吹埋黎陣草青味(娘家響沙 ...
我都好掛住屋企,由其事同c6鬧交時就會特別掛住媽咪

大宅

娘家當然好,有人在背後支持,更要好好去計劃將來,和c6慢慢建起屬於自己的家,不然自己的孩子將來怎會和你一樣幸運,有個那麼好的避難所?做了人妻子,做了人媽媽,其實不應該過份留戀做女時的日子,否則對c6不公平,自己也不能快樂。我覺得你首要的是學會煮飯,有媽媽會煲湯煮菜的就好了,何不偷偷師讓c6和bb將來日日有愛心飯菜吃?相信你媽媽也是為你們付出了很多努力去試去學,現在才令你那麼懷念。努力為自己再建立一個同樣美好的家吧!

水晶宮

有娠家做back up 真係好好...

首頁

尾頁

跳至