1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直以黎, 我地都係煲爛飯仔比佢, 無油無鹽, 我地平時食野比佢食, 佢都唔太願食, 好肯食自己的飯仔.

但突然間星期六開始堅拒唔肯食自己的飯仔, 宁願捱餓都唔食, 個日的 lunch 無食, 夜晚有食. (因為期間唔比任何野佢食)

第二日, 下午有食 , 但夜晚唔肯食 (迫左好耐食左一半左右)......
今日睇 cam, 下午個餐又唔肯食, 工人姐姐己經同佢傾左成半個鐘, 都唔肯食....

點解! 點解突然間會咁架?
有無 jm 可以解答到我, 幫幫我啦

大宅

回覆 salomanfa 的帖子

2歲可以食大人野啦! 仲食爛飯仔? 又冇油冇鹽, 你自己試一啖都想嘔返出黎啦! 何況個女?

子爵府

轉下口味睇下情況有冇改善

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你可以嘗試俾大人飯佢食,煮軟小小就可以喇

別墅

回覆:求救! 2 歲女突然間唔肯食爛飯仔

我囝囝歲半時也有相同情況!後來請教人就開始落小小調味料,亦由2餐飯仔改變為中午食粉麵,晚餐食飯到現在22個月大了,都食得好好!

珍珠宮

畀面勳章

回覆:求救! 2 歲女突然間唔肯食爛飯仔

兩歲......我個六個月開始就唔肯食

兩歲可直接食飯啦,跟大人食就得

珍珠宮

畀面勳章

引用:回覆 salomanfa 的帖子 2歲可以食大人野啦!

原帖由 lwylwck 於 15-02-02 發表

2歲可以食大人野啦! 仲食爛飯仔? 又冇油冇鹽, 你自己試一啖都想嘔返出黎啦! 何況 ...
冇錯

侯爵府

畀面勳章

食飯喇.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

試下意粉...

男爵府

一歲幾我個女都唔like 爛飯了 ...... 你個兩歲女可試下食正常質感的飯了
我個女大左都唔中意飯餸撈在一起食 而係要分開一啖啖食 好似大人咁

*有兩歲都要俾佢有自己咀嚼能力 就算佢like爛飯都可以再成日俾佢唔駛咀嚼就可以吞到嘅食物佢 久而久之 佢會唔想咬野架 懶左

加油 小朋友好多情況都係突然轉變架 今日食唔代表明日食 今日唔食又唔代表明日唔食 多嘗試 多轉換口味 小朋友就會無咁擇食

大宅

回覆 catlee324 的帖子

Thanks! 明白
因為我平時比大人飯佢, 佢唔食, 所以無迫佢試食大人野.

我都明白小朋友會突然間轉變態度, 今日開始試下轉變下

大宅

回覆 Carrot媽 的帖子

我試下煮軟飯 + 餸, 睇下今日情況如何先

大宅

回覆 myaisha0435 的帖子

佢一向都好肯食自己的爛飯仔, 無鹽無油對佢健康, 我覺得無必要急於食大人野

大宅

回覆 myaisha0435 的帖子

因為佢唔肯食大人野....
又唔可以話完全唔肯, 好間唔 c 先食几啖, 所以一直都無話迫佢食大人野

但今日會開始轉下, 試下效果如何

thanks!

大宅

回覆 2803 的帖子

明白.

之前夏天中午食鳥冬的, 我見冬天, 所以中午轉返做爛飯.

我試下今日煮軟少少的飯仔, 加餸, 睇下如何先

thanks!

男爵府

加油 媽媽勇於多嘗試 小朋友都會健康快樂成長

大宅

回覆 catlee324 的帖子

thanks!

我唔係唔比佢試, 之前問過我老公, 話個囡 2歲其實係咪應該食飯
但老公又話如果佢仲肯食就由佢食, 始終無鹽無油對佢健康...

點知佢有一日就突然間話唔食就唔食
我都唔知原因

今日試下, 如果佢肯食飯仔就梗係好啦, 我唔洗擔心嘛

男爵府

YES 我地大家都係見步行步 xdxd 見到仔女有咩變化 再因應情況改變囉 .......始終個個口味/成長變化唔同 加油呀 希望你個女快d食番正餐正常份量啦 ...養育小朋友同老公達成共識 方向一致真係好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

2歲可以開始試食只要清淡大人食物,加小小油鹽唔怕。

大宅

回覆 haha748494 的帖子

明白, thanks!

首頁

尾頁

跳至