論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做左兩年,3月頭先renew contract,突然話要走。佢完約比左來回機票錢佢返菲律賓,但佢仲未返(本來話Easter返的,所以比機票錢),請問而家新約開始左,佢突然話唔做,係咪都要再比一張機票佢返去?

男爵府

引用:做左兩年,3月頭先renew+contract,突然話

原帖由 丘師奶 於 15-04-07 發表
做左兩年,3月頭先renew contract,突然話要走。佢完約比左來回機票錢佢返菲律賓,但佢仲未返(本來話Easter ...
佢玩野,無法過喎。照情照理,係要比機票,因為新contract. 好頭好尾,免得佢告你.

珍珠宮

引用:做左兩年,3月頭先renew contract,突然話

做左兩年,3月頭先renew contract,突然話要走。佢完約比左來回機票錢佢返菲律賓,但佢仲未返(本來話Easter ...
係,你要比去程機票

好多工人都係咁,續完又話唔做

男爵府

回覆:kaunty 的帖子

真係好慘! 慘在我無老人家back up,份工無假請,好大鑊

男爵府

回覆:小mama 的帖子

直頭玩死左,錢都算,家陣無人照顧個仔事大,唉…

伯爵府

回覆:工人今日話要月底走,唉…

一renew合約生效,即刻唔做(算有小小良心),特登搏抄(比較狠);現今工人圍內公開搵錢方法之一

男爵府

回覆:forgive 的帖子

真係衰格,累死人。只怪自己太天真,真係信佢會做多兩年。

禁止訪問

大宅

引用:做左兩年,3月頭先renew+contract,突然話

已有2年感情,仲明知你有2個細佬
你工人好無良心啊!香港僱主好無保障
你要寫信俾入境處,等佢米玩野玩得咁過癮

男爵府

點解剛續約又唔做?對佢有乜好處?
我上嗰個又係咁,仲要係第三個約,連長期服務金都唔要!

男爵府

引用:點解剛續約又唔做?對佢有乜好處?我上嗰個

原帖由 97+01 於 15-04-09 發表
點解剛續約又唔做?對佢有乜好處?
我上嗰個又係咁,仲要係第三個約,連長期服務金都唔要!
想知

子爵府

好媽媽勳章

回覆 丘師奶 的帖子

佢之前RENEW CONTRACT時,你幫佢簽咗信延長留港?定係,你第一張約根本仲未到期?如佢第一張約已過期,你就要比多一次回程機票比佢,但如果舊約仲未到LAST DAY, 只係做咗續約手續,就唔使再比,仲可以問佢拎返回程機票錢

子爵府

好媽媽勳章

回覆 丘師奶 的帖子

唔記得講,佢耍比一個月通知期你,即係,佢LAST WORKING DAY 係5月7日, 4月尾唔走得

大宅

我工人又係續咗第二張約,今年10月到期,點知前2日因為佢以為我老馮比35Kg行李嘅機票佢走而噪交,我只係話佢知機票冇限制行李重量,可能佢以為我唔比35kg佢掛,馬上發爛,第二日同我講要break contract,比one month notice我⋯但到今日都仲未比信我,又正常做嘢,好似冇事一樣,都唔知佢想點

大宅

引用:我工人又係續咗第二張約,今年10月到期,點

原帖由 melun 於 15-04-09 發表
我工人又係續咗第二張約,今年10月到期,點知前2日因為佢以為我老馮比35Kg行李嘅機票佢走而噪交,我只係話 ...
10月到期,你已經同佢續左約??
仲有半年先到10月喎,點解咁快汁行李?

大宅

引用:直頭玩死左,錢都算,家陣無人照顧個仔事大

直頭玩死左,錢都算,家陣無人照顧個仔事大,唉…
今次貴都要buy ticket......5好以$代票益佢

男爵府

回覆:wendy_ho 的帖子

佢上一張約完左架喇,部約3月7日開始

男爵府

引用:回覆 丘師奶 的帖子唔記得講,佢耍比一個月

原帖由 wendy_ho 於 15-04-09 發表
回覆 丘師奶 的帖子

唔記得講,佢耍比一個月通知期你,即係,佢LAST WORKING DAY 係5月7日, 4月尾唔走得 ...
佢到而家都無信比我,佢無理由唔知架,都唔知佢想點?但佢堅持30號走

男爵府

引用:Quote:原帖由 丘師奶 於 15-04-07 發表直頭

原帖由 markus128 於 15-04-09 發表
今次貴都要buy ticket......5好以$代票益佢
我想問知唔知邊度有依d機票賣呀?聽人講有d機票唔上機係可以拎返部分架,不過買嘅時候會比一般貴d

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 丘師奶 的帖子

一日未收信都吾作準, 總之佢比信你之後30日就係佢LAST DAY, 早過LAST DAY走就要賠番錢比你。就算佢今日比你, 堅持30號走, 你已經可扣佢10日人工

首頁

尾頁

跳至