親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

上年十月因為HKexpress推出 1蚊機票所以就去左5日4夜既台中自由行(第一次去台中)
5大人1小童(4歲半)。

航班時間就差d; 起飛18點幾;回程21點,
夜機去夜機返,第一晚就無左成日。
行程如下:

Day 1 星期四:清泉岡機場包車到酒店,包車司機很好等埋我地放行李再車我地去逢甲夜市,都無額外收車費!逢甲夜市食左好多野,特別推介:(甘梅薯條既地瓜薯條、臭豆腐,我地剩係掃街當左晚餐飽哂!
(台中逢甲商務旅館住)
住宿我地住家庭房,無咩特別問題。

Day 2 星期五:9點包車司機到,開始今日行程微笑天梯→ 妖怪村(午餐)→集集→車埕 →日月潭
(清境黃慶果民宿住)晚餐伊拿谷甕缸雞
住宿我地訂左樹屋親子房,有滑梯有攀石係房內玩,啊仔最開心高興,係隔音差,廁所比較簡單唔太方便。
晚餐伊拿谷甕缸雞,睇書同討論區推介,食完覺得一般無咩特別(叫左5至6人餐),好多小昆蟲飛黎飛去,因為郊區而且坐左係室外。
包車司機overtime左兩個鐘都無收額外費用,送我地去食晚餐仲等埋我地食(我叫佢一齊食,點知佢話已經order左自己食),之後就送我地返民宿。已經成9點幾⋯

Day 3 星期六:無包車,清境自己玩。係民宿食完早餐hea陣11點要check out,就打電話比歐美抵鄉民宿叫車接我地同行李過去。放低行李就去清境農場睇羊show(午餐)→小瑞士花園/紙箱王→晚餐國民賓館牛排,呢到話牛排好味,我就覺得無咩特別,反而佢地既類似salad bar就好正,基本上叫一份餐就會配埋,有湯,沙律,水果,麵包,菜,牛肉飯,糖水等免費任食。牛排未到已經飽左8成,都值得去食。
(清境歐美抵鄉住)呢間住宿係好多書都有介紹,我地都係訂左家庭四人房,早餐比較差。

Day 4 星期日:由民宿代為安排本地團凌晨去合歡山睇星星睇日出,雖然凌晨3點幾出發至7點幾好辛苦既時間,但當晚天氣好星星好靚好清,日出都睇到,值得去!早上9點包車司機到達接我地,今日行程由佢再執一執,路程更順(前一晚同佢whatapps夾)→扇形車庫 → 星月天空(睇草泥馬)(沿路午餐)→ 薇熱山丘→ 彩虹村→高美溼地(一定要去)→ 梧棲魚港→ 宮原眼科→ 一中街商圈。今日又係超時完成呢日,包車司機又係車我地返酒店放值野,再車我地出去夜市,等我地唔使再煩。(完全無額外收費)其實攪到我地都有d唔好意思!
(台中永豐棧住)住宿呢間酒店係最好,有bb床、for bb 設備既都有。如果係台中首選呢間。因為有兒童遊樂區playhouse。

Day 5 星期一:台中市自己走街行
(午餐春水堂)
飛機遲起飛⋯⋯

大家如對我以上行程有問題可以問我,樂意分享!第一次寫咁多字,希望比到大家更多既提議!

大宅

回覆:台中5天自由行分享,多多指教!

景點:微笑天梯

fionaleung43    發表於 15-4-28 00:17

大宅

景點:妖怪村

大宅

景點:清境農場

大宅

景點:星月天空睇草泥馬

大宅

景點:高美濕地

大宅

景點:扇形車庫

大宅

回覆:yuiyee 的帖子

請問你喺逢甲住果間係咪叫做「逢甲商旅」,睇介绍好似係新酒店,你覺得間酒店ok嗎?

大宅

引用:請問你喺逢甲住果間係咪叫做「逢甲商旅」,

原帖由 chunchundaddy 於 15-04-27 發表
請問你喺逢甲住果間係咪叫做「逢甲商旅」,睇介绍好似係新酒店,你覺得間酒店ok嗎?

...
係啊!逢甲商旅,幾新。最重要近逢甲夜市,十分鐘內到。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:上年十月因為HKexpress推出 1蚊機票所以就

原帖由 yuiyee 於 15-04-27 發表
上年十月因為HKexpress推出 1蚊機票所以就去左5日4夜既台中自由行(第一次去台中)
5大人1小童(4歲半)。
...
好詳細,多謝分享!我5月中也會去台中,4大3細,可否給我包車司機聯絡電話?唔該哂!

大宅

回覆:yuiyee 的帖子

國民牛排什麼價錢?黃慶有民宿的車去嗎?
集集這個地方值得去嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+yuiyee+於+15-04-27+發表上年

原帖由 wsy329 於 15-04-28 發表
好詳細,多謝分享!我5月中也會去台中,4大3細,可否給我包車司機聯絡電話?唔該哂!

...
已經pm包車司機資料。

大宅

引用:國民牛排什麼價錢?黃慶有民宿的車去嗎?集

原帖由 kabo626 於 15-04-28 發表
集集這個地方值得去嗎?
國民牛排。牛排最經濟個set係大約$360台幣,已經包我講既salad bar。價錢唔係話平,勝在自助bar好正!
黃慶果民宿有車落清清農場,但落唔落國民就要睇佢架車空閒唔空閒,佢地都好nice。民宿有DVD, 玩樂遊戲借上房玩。
集集我覺得一般,台灣太多火車站睇,我會揀扇形車庫特別d...無時間可以減左佢

大宅

高美濕地啱唔啱2歲去?

複式洋房

想問下微笑天梯,集集,車埕,你大概玩左幾耐?
因為我5月去,想知大概由台中出發,去依3個景點,再上清境,會幾耐先到。

珊瑚宮

引用:國民牛排什麼價錢?黃慶有民宿的車去嗎?集

原帖由 kabo626 於 15-04-28 發表
集集這個地方值得去嗎?
黃慶有免費車去:小瑞士,國民賓館,青青草原等

(黃慶網有寫的)

大宅

yuiyee 發表於 15-4-27 21:16
景點:妖怪村

妖怪村好玩嗎 ?

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

首頁
12345...7

尾頁

跳至