自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友2歲,大約由1歲時已開始扔東西,例如玩厭的玩具或食物,直到1.5歲停一陣子,到差不多2歲,又開始經常扔東西,有時是發脾氣扔,有時是無啦啦扔,就算是喜歡的玩具玩一會兒又扔,最初我們試過要求他自己執拾,試過大聲責罵,試過打手板,但現在發現效果不理想,希望可以在n班開學前管教好,怕他扔到同學、老師!求管教方法?

子爵府

回覆:如何管教經常扔擲東西的幼童?

留毛學野

男爵府

育兒性格勳章

留毛~

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女15m都係

訓話打手仔都唔理,就會拉走佢唔俾玩

活在當下,愛得及時

大宅

留毛

公爵府

我個仔都係咁, 而家仲玩埋爬椅子攪野
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

引用:我個仔都係咁,+而家仲玩埋爬椅子攪野

原帖由 shareholder 於 15-05-04 發表
我個仔都係咁, 而家仲玩埋爬椅子攪野
幾歲?

子爵府

[b]留毛...

我女11個月. 大慨7-8個月開始掟野.
例如
1)佢想拎你電話, 你唔比, 比第2D野佢.
滿足唔到佢, 佢接左就掟.
2)含住奶咀想訓, 左擰右擰, 拎起個奶咀掟落地.
3) 比佢左手, 佢轉右手又掟...

公爵府

朱古力小b 發表於 15-5-4 09:52
幾歲?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女都係咁,不過聽人講一返學小朋友就會變乖,可能係因為其他人既關係,希望我個女真係會咁樣

公爵府

託兒所的老師都教過佢唔好扔, 但無佢辦法, 雖然已經好好多

子爵府

管教書話呢個年紀既小朋友好奇原來擲野可以令物件跌落地,覺得好好玩,如果無傷大雅既我由得佢,甚至同佢一齊擲波,擲紙,但之後一齊收拾。但如果發脾氣我就問佢係咪唔要,然後當佢面throw入去垃圾桶(當然之後執返)隔一段時間再攞出黎。如果再發脾氣就罰企。咁既方法我小朋友發脾氣擲野不多過五次

子爵府

引用:我女都係咁,不過聽人講一返學小朋友就會變

原帖由 fanny3315 於 15-05-04 發表
我女都係咁,不過聽人講一返學小朋友就會變乖,可能係因為其他人既關係,希望我個女真係會咁樣 ...
你女都是2歲左右?

複式洋房

回覆:朱古力小b 的帖子

留位學嘢:quiet

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

朱古力小b 發表於 15-5-4 09:57
你女都是2歲左右?
就黎3歲,佢以前都係咁,依家就係屋企都係咁,但係姨姨屋企幾個小朋友佢就好乖,所以我諗佢返學會好正常

大宅

回覆 朱古力小b 的帖子

我以前係捉住佢隻手好嚴肅同佢講唔可以, 但阿B會整古作怪想引我笑黎放過佢. 我依然唔笑, 跟住佢就會停手... 唔停我就收起冇得玩或冇得食, 但轉頭又掉過...

終於有一次講極都唔聽, 我俾埋LAST WARNING都唔停手, 直接送去垃圾桶, 堅係掉左去. 佢每次想掉我就問佢你唔想要喇?

佢就話唔係, 之後就冇再掉過.

TIPS: 你要掉個樣野係佢好寶貝, 但又唔係太貴嘅野.... 如果唔係呢頭你心痛佢喊得咁淒涼, 轉頭仲要肉赤埋件貴價玩具

大宅

引用:小朋友2歲,大約由1歲時已開始扔東西,例如

原帖由 朱古力小b 於 15-05-04 發表
小朋友2歲,大約由1歲時已開始扔東西,例如玩厭的玩具或食物,直到1.5歲停一陣子,到差不多2歲,又開始經常 ...
你有無次次佢擲野,你即刻好緊張咁幫佢執番?我發現d bb一擲野你幫佢執佢就愛上係咁擲野

我嘅做法係,好冷靜咁話「哦!你擲走玩具,玩具唔開心,好痛!」然後帶佢一齊執番同呵番玩具........一邊解釋下一次都唔可以亂擲玩具。呢個行為一定要佢開始做第一次

就即刻教,如果唔係之後好難教
如果佢已經成為習慣,你要堅持做多幾次,每次要佢自己執番,然後再解釋點解,唔好以為一兩歲bb唔識聽你解釋,其實佢地明嘅

當佢肯執番個玩具唔再擲時,你拍手讚bb做得到,唔再擲野有進步,好叻!媽媽覺得好開心(一定要講出自己嘅感受)讓bb開始明白要顧及身邊人嘅感受

So far我仔而家七歲,佢都無擲野嘅習慣,希望幫到你地啦!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

十個月到廿幾個月係'重災',
而家唔掉LU,
自然的,
應該係30個月開始減少至而家完全唔掉
花花真美好!

子爵府

引用:回覆+朱古力小b+的帖子我以前係捉住佢隻手

原帖由 毛毛大眼 於 15-05-04 發表
回覆 朱古力小b 的帖子

我以前係捉住佢隻手好嚴肅同佢講唔可以, 但阿B會整古作怪想引我笑黎放過佢. 我依然 ...
你會不會襯佢見唔到執番

大宅

我仔都係,19個月
打鬧講道理都試過,越話越擲,真係好勞氣,但未試過JM所講,掉垃圾筒
我仔很反叛倔強,相信佢可能有樣學樣,下次不是掉落地,而是直接垃圾筒

首頁

尾頁

跳至