懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家剛三十週,係男仔寶寶,醫生話寶寶而家有三磅,是正常體重,但是我家人就話寶寶好細,最起碼而家都要五,六磅,是真的嗎??另外,我話自己肥左二十磅左右,佢地覺得肥晒落我到……想問下同我差唔多週數的媽媽,你地寶寶大約又幾多磅?請表明男女,因為佢地覺得男仔咁瘦唔得………

大宅

回覆:懷孕30週寶寶體重

傻啦,30週有5,6磅,到你生得果陣有9,10磅架喇!
bb之後會大得好快好快,我36週check都係得5磅多少少,38週再check已經差唔多7磅!
2星期重左1磅幾!

大宅

引用:我而家剛三十週,係男仔寶寶,醫生話寶寶而

原帖由 小魔狸 於 15-05-18 發表
我而家剛三十週,係男仔寶寶,醫生話寶寶而家有三磅,是正常體重,但是我家人就話寶寶好細,最起碼而家都要 ...
痴線架咩; BB健康咪得囉; 覺得唔夠磅; 出世先加追啦; 好多人出世時磅數細; 出世後追返架咋嗎; 唔好理佢地啦; 總之醫生話你ok咪得; 不用太擔心

大宅

MommyPanel勳章 美好大世界2017勳章

之前有jm post 左呢個表, 可以參考下

複式洋房

謝安慰,佢地講完之後我諗緊唔通我飲食方面唔好,所以寶寶真係細左…??昨日仲因為咁而發夢俾人迫食好多野,真係有少少唔開心…

大宅

引用:之前有jm post 左呢個表, 可以參考下

原帖由 Kangaroojoey 於 15-05-18 發表
之前有jm post 左呢個表, 可以參考下
呢個表可以pm send比我嗎?? thx

大宅

引用:謝安慰,佢地講完之後我諗緊唔通我飲食方面

謝安慰,佢地講完之後我諗緊唔通我飲食方面唔好,所以寶寶真係細左…??昨日仲因為咁而發夢俾人迫食好多野, ...
發夢都見到要食好多野; 禁睇黎你都比佢地話完好大壓力喎;;;

複式洋房

因為佢仔仔出世有九磅幾,佢話愈重骨就會愈堅硬,所以佢一聽到我話而家得三磅,就話要我食多點野 不過其實我想順產唔想開刀,佢開刀,因為佢寶寶遲左一星期先出世,我話唔想寶寶咁重,怕會好難生,佢話生係你生之麻,講真真係有點唔開心。

大宅

我31週...bb都係3磅左右...我就重左12磅~~
我反而想bb唔好太大隻...真係驚好難生..~

複式洋房

醫生有科學數據話俾我地知咩週數咩體重係 within range, 唔需要介意D姨媽姑姐佢地只追求有咁大得咁大, 因為生果個又唔係佢地!
最重要係正常發展然後順產, 一齊加油!

別墅

同你差唔多呀,29週照嗰時2lbs 12oz, 頭圍肚圍同週數一樣,醫生話一切正常順產無問題,照番而家飲食,出世大概6.5lbs。我覺得醫生意見重要啲,bb 健康正常就可以喇

男爵府

吾洗擔心,尾兩個月係bb體重升得好快,我32w照bb有4磅5,37w bb已經7磅11,太大隻好難生架,而且個個人吾同,無得比較,bb健康已經好足夠,吾需要理人太多

複式洋房

我而家剛三十週,係男仔寶寶,醫生話寶寶而家有三磅,是正常體重,但是我家人就話寶寶好細,最起碼而家都要 ...
BB 出世太重之後亦會增加童年肥胖心臓糖尿病等風險。重量唔係健康單一指標,谷得太過份過重反而對你同BB有影響!希望你家人明白你啦。每個人同BB都不同。最好問醫生。

男爵府

你家人唔係醫生,你只需聽從醫生既advice

洋房

男仔30週3磅3安士⋯⋯醫生話體重中size,預計出世有6磅幾7磅,自己重左大約15磅。C6驚佢太大隻我陀得辛苦同難生,唔希望我谷肥佢。其實飲食正常就可以了,好多B出世之後好快變肥仔要同佢減肥仲殘忍!

翡翠宮

最緊要bb健康,如果太大嘅話,生嘅時候咪好辛苦

男爵府

無可能5,6磅喎!30週6磅,出世嗰陣咪成10磅?
最後嗰四個星期阿B可以大得好誇張嫁,醫生話有啲B喺最後四星期重四磅!叫我千其唔好谷個B,等自己易生啲。

我是一隻大草蚊

大宅

引用:因為佢仔仔出世有九磅幾,佢話愈重骨就會愈

因為佢仔仔出世有九磅幾,佢話愈重骨就會愈堅硬,所以佢一聽到我話而家得三磅,就話要我食多點野 不過其實 ...
9磅幾,基本上順產一定生唔到! 一定開刀!
其實太大都唔一定健康架! 可能媽媽有糖尿,bb先會咁大! 總之醫生話正常就好了!

男爵府

回覆:小魔狸 的帖子

我30週時3磅半左右,醫生話後期重得好快

珍珠宮

硬淨同重磅無關係架,我女出世6磅幾超硬淨又好湊,而家孖b31週都係3磅幾,醫生話size ok。好多人生一個就當自己專家

首頁

尾頁

跳至