自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

經常睇POST都見好多JM因為處理錢銀問題, 攪到不愉快又激氣, 以下是本人心得,

1. 去街市買嘢, 永遠唔好成個銀包攞出攞入, 只取出一定數量"細紙+硬幣在褲袋.
一來 - 避免容易被人"打荷包" "跌荷包", 因好多人在街市揾食, 唔見錢銀事少, 唔見信用咭, 身份證事大.
二來 - 將找贖出錯風險減到最低.
三來 - 亦可以計到是次買餸用咗幾多錢.

2. 為咗保障自己, 永遠自己要先心算清楚, 盡量付上正確銀碼.

試過去長洲食海鮮, 只係食咗過2人套餐 ($168) 及1支大可樂 ($13), 共($181), 已同C6講好呢個總數, 誰知阿姐話 ($281)???? 足足計多$100, C6當然立刻更正, 阿姐仲要用計數機計多次???? 好彩我有同C6溝通好, 佢唔知照比$, 返轉頭追就難!!
C6以前成日問我計咩, 自從這件事後, 佢無再問啦. 因佢都難以致信可以咁樣計多$100.

3. 付款時, 永遠報上自己比咗幾多錢之餘, 再報埋找幾錢, "姐姐, 呢道$50, 找返$15比我", 就算唔駛找, 都要講, "姐姐, 呢道收哂$20" 避免任何不必要誤會.

4. 八達通唔應該同銀包放在一齊, 因取出機會多, "打荷包" "跌荷包" 的機會亦多.

永遠因為錢銀出咗事時, 好多JM會話報警, 但報警有咩用呢?? 口同鼻拗, 大熱天時, 你都唔肯係街市做大龍鳳啦, 最終阿SIR都係叫你地算, 又無CCTV, 唔通拉佢坐監咩, 你話人收多你, 人地都可以話你比少.

大家又有咩心得可以交流下呢?

柏架山莊    發表於 15-6-19 17:24
minoxgtx    發表於 15-6-19 16:59

侯爵府

環保接龍勳章

good tips !
[1] 通常去旅行都會咁做.
[2] 會心算咗大約既數, 咁埋單又係咁上下咪廢時CHECK單囉.
- 但...用得電腦手機計數多, 好多人都心算麻麻..

男爵府

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆:關於日常處理錢銀心得

好方法

Life is better when you're laughing!

子爵府

男爵府

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章

珍珠宮

很好的方法。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

你講嗰D我全部都做緊。

1. 行年宵或去旅行時,我係用散銀包放碎銀和小量紙幣,總之俾錢就係散銀包攞,就算比人偷咗都無咁肉赤。

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

報警可以claim保險

子爵府

各位JM, 人多嘅地方一定多扒手, 個個又迫又撞, 你地仲不斷將個銀包攞出攞入, 明比條明路人行, 唔揾你揾邊個??

大宅

cannot agree more,

伯爵府

引用:經常睇POST都見好多JM因為處理錢銀問題, 攪

原帖由 cashdollar 於 15-06-19 發表
經常睇POST都見好多JM因為處理錢銀問題, 攪到不愉快又激氣, 以下是本人心得,

1. 去街市買嘢, 永遠唔好成 ...
謝分享,好有用的tips

珍珠宮

回覆:cashdollar 的帖子

我都做齊

公爵府

我細個在酒樓做part time 收銀, 所以出去食飯我一定慣左計定數大約幾錢. 通常相差在十元八元之內.

見銀碼對就不用check 單, 唔對就會check check ....

有次在赤柱食飯, 餐牌有一碟野係寫138元, 但原來餐廳的電腦係 168, 同個侍應講, 佢話唔會錯, 因為係電腦. 我叫佢比餐牌我, 我指比佢睇, 先知電腦錯, 之後改番單.

侯爵府

咁去超市買嘢會一路買一路計住條數嗎?

愈嚟愈冇記性

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

首頁

尾頁

跳至