懷孕前後

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

可否分享帶托時子宮頸長度,帶托後情況,是否都順利帶到足37週才除托呢,謝謝?

Update 。。。。。。。。。
生左後一路忙住湊b , ar b 都3個幾月大喇,到而家先記得上黎分享返

響呢度我想多謝孫醫生, 係孫醫生響17week時發現我子宮頸短問題 (同期睇緊另一醫生但未發現問題,睇政府醫院亦只係叫我順其自然,你個b要跌出黎就叫流X, 冇辦法),
之後孫醫生幫我帶托及要我休息訓床以及因應我情況開宮縮藥幫我
最後我響38week 1 day 順利生左囡囡喇

對我而言, 今次可以順利生左囡囡, 係全靠孫醫生,佢對子宮頸短係好有經驗, 我唔係打手, 我只係想以過來人經驗分享比有需要既媽媽, 唔like既媽媽可以唔使理會我個post

複式洋房

回覆:請問有冇子宮頸短/鬆,有加子宮環托既媽媽?

Up

大宅

回覆 koeylee425 的帖子

我第一胎話宮頸短咗小小, 參加咗中文大學個(子宮環托)實驗, 直到36週姑娘話其實冇落到, 39W出世...仲要係痛咗20HRS都唔開, 結果要開刀...醫生話你子宮頸短咗?

大宅

回覆 Fungcs 的帖子

謝謝分享 ,上星期私家產檢,發現宮頸由之前2點幾 得返1.5x cm. 同宮頸口開始鬆, 而家先19 week 所以即刻幫我帶左托同開埋宮縮藥, now bed rest 中, 希望阿b 可以撐到足月先出黎 啦,嗚嗚

大宅

唔駛怕, 放鬆心情, 唔好攞重野, 多啲休息. 唔好成日形住就好好多架啦, 冇事既, 我當年到生時都開唔到

大宅

係喎, 你平時有冇用托復帶? 我今胎一到四個月就用, 醫生暫時冇話子宮頸短, 唔知係咪同有冇用托復帶有關

大宅

請問果陣你帶左環後係咪訓床到生? 帶左後有冇成日宮縮,肚痛呀?同埋好多分泌?

大宅

我有買托腹帶呀,但試用過,成日移位,可能我唔識用,根住冇用喇

大宅

我冇BED REST呀, 我當時既實驗係話"可能"會加個宮環托(後來36W先話我知冇加), 我記得當時做完個加托小手術時後就叫我走, 跟住每個月番去照超聲波, CHECK下BB有冇落到好低同磅下佢幾重....其間冇肚痛, 分泌冇咩異樣..

醫生要你BED REST? 醫生有冇同你講有咩見議?

大宅

托復帶要用呀, 唔好嫌煩, 陀B條腰好傷架

大宅

不過我有時行下行下, 下面會好緊, 好似急尿咁, 唔知咁樣係咪叫宮縮. 一遇到咁既情況, 我就會企定係度唔行住, 或者揾個石碇坐一陣, 會覺得好啲

平時行架時候慢小小, 咩都慢慢慢

洋房

回覆:koeylee425 的帖子

我都同你一樣25week, 宮頸得得番1.1cm,已加了托,bed rest 中,希望涯到足月

大宅

回覆 fatkkk 的帖子

點解你哋會知宮頸短咗?

別墅

引用:+本帖最後由+koeylee425+於+15-7-8+00:13+

原帖由 koeylee425 於 15-07-08 發表

可否分享帶托時子宮頸長度,帶托後情況,是否都順利帶到足 ...
我18週得1.7xcm
落左托,keep食抗宮縮藥。
完全訓床(食飯就訓响梳化,沖涼就坐),去覆診外無落過街,湊女都要工人同老公代勞。
去到26週開始都宮縮得厲害,但係醫生話已經食得好重藥,無得再加。捱到28週照宮頸得返1.2cm,醫生叫我都準備可能要早生,後來我就走落屋企樓下睇中醫,食左中藥好似少左宮縮
我宜家仲訓緊床,32週。
醫生話頂到去34週bb會好好多!
我大女都係宮頸問題,30週早產
醫生話落托後,一定要配合訓床加休息 (孫錫鴻幫我落托的),順利的話37週可除托。
大家一齊加油!

大宅

產檢時,醫生知我有肚痛情況,幫我用陰照度子宮頸發現架
好,等我試下用下托腹帶先,thanks

大宅

回覆 fatkkk 的帖子

我得19 weeks ja, 呢個週數真係好擔心,同埋子宮頸口都開左d 添喇
希望我地齊齊捱到足月啦

大宅

回覆 ashleychowsy 的帖子

我都係孫醫生幫我加托架
我上星期5 , 19weeks產檢,子宮頸1.57cm, 同埋子宮頸開左d喇,孫醫生話子宮頸好淋喇,即刻幫我帶環
而家都係訓床中,早晚一粒30g 宮縮藥, 頭3日食完藥又頭痛又暈,好辛苦
帶完托第2日,以為自己穿水添,突然卜一聲,透明水狀流出黎,嚇死我
而家就超多分泌,雖然食左藥,但都有宮縮,同肚痛
而家都試下中藥,希望有幫助
希望我地齊齊可以順利捱到足月

大宅

想問下訓床係咪側訓好過平訓,使唔使墊高pat pat加托後,孫醫生仲會唔會再幫你檢查子宮頸 ?

別墅

引用:回覆+ashleychowsy+的帖子想問下訓床係咪側

想問下訓床係咪側訓好過平訓,使唔使墊高pat pat加托後,孫醫生仲會唔會再幫你 ...
我早晚宜家都食60mg,不過我自己效果麻麻
醫生話平躺已ok,不過我有墊高打側身訓,我平訓好快肚硬
你要盡量訓,食多d營養野,醫生話bb size越大,越難跌落宮頸位,所以佢要我食多d飲多d奶bump大bb
我地大家一路keep in touch呀,交換心得!

別墅

引用:回覆+ashleychowsy+的帖子想問下訓床係咪側

想問下訓床係咪側訓好過平訓,使唔使墊高pat pat加托後,孫醫生仲會唔會再幫你 ...
我28週果時有再照多次宮頸,因為果輪宮縮好勁,又多左分泌。其餘咁多次檢查都無再照

首頁
12345...10

尾頁

跳至