想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

MommyPanel勳章

大家好!我將我嘅故事寫出來,主要係想話比大家知:
只要係女人,都可以生育!

故事好長,希望大家耐心睇完。
2011年,結婚後好快就懷孕成功,每次產檢BB都健康成長,大家都滿懷歡喜期待BB嘅來臨,直至⋯
將臨近四個月之時,發現BB腦蓋骨「生唔埋」,即係有個大窿,而呢個情況,無論你有幾多錢,你都補救唔到,亦做唔到啲乜,醫學上,無嘢做到。
而你只能夠選擇:(1)選擇終止懷孕手術 (2)照樣陀BB,佢一日喺子宮內,一日都可以成長。不過,出生後幾小時就會離開你,離開呢個世界。
終於,我差不多崩潰嘅情況下選擇(1)
呢次我喺做全身麻醉括宮手術。

2012年,再次成功懷孕,所有人都話係BB返嚟揾返我喇!於是,又再一次期待⋯
七周,第一次產檢,有心跳㗎!未嚟得及笑就聽到醫生話:唔樂觀呀!心跳得八十幾⋯
Ok,我信BB生命力強,只要有心跳就一定能活下來!
於是,一星期後返去再做多次產檢⋯
結果心跳跳至六十幾,醫生話要做定心理準備。
再一星期後,BB已經回天家,我哋再一次分離。
而今次,我係自己回家食藥流產。

2013年,第三次懷孕。
我決定放鬆自己,唔心急去做產檢,唔比壓力自己,唔比壓力BB,直接book十一周先做第一次產檢。
不過,八周滿時,有一日瞓醒流啡,所以立即去急症室,分流將我排緊急,立即可見醫生,而醫生照聲波後,BB有心跳,不過我仍需留院瞓一晚,等第二朝再照多次。
第二天再照,仍然見到BB有強勁嘅心跳,醫生話我無事可出院,但回家要瞓床休息,我覺得自己好幸運。
不過⋯
兩日後由流啡轉為出血,我立即再去醫院,今次係直接去私家醫院,唸住最多長期瞓院,我唔係啲咩有錢人或濶太,只係可以保住BB嘅話,再多嘅錢我都願意比。
但係去到再照嘅時候,原來BB已經離開咗我,心跳已經停咗,而且個胎位已經下移,醫生話呢個情況就算唔食藥胚胎都會自動流出,而結果係一日後佢已經自己流出,我第三次失去BB。

2014年,開始睇中醫調理身體,唔好問我睇邊個中醫,因為人夾人,我嗰個未必夾到你,而且我亦調理好自己心理,因為前三年我都係自然成孕,所以我相信自己身體無問題,只喺唔夠強壯啫!抱住呢個心態,我比自己休息吓,每星期去見吓中醫,同老公去吓旅行,放縱吓自己,因為我信,有子宮就可以成孕!

2014年11月,唔舒服去睇醫生,原來喺多咗個小生命,今次聽從醫師建議,瞓床至十二周保胎。而小生命今次亦很頑強同強壯!每一日都很健康地成長。

今天,2015年7月,我個BB岀世喇!38周剖腹生產。
BB所有嘢都好健康,無唐氏,無遺傳病,順利出世,無黃胆唔駛照燈,食得瞓得,姑娘仲讚佢好多表情好可愛!我同BB只需要住院4天就可以一齊出院返屋企喇!

因為失去過,所以我更珍惜今日嘅幸福!
但我更加相信,只要你係女人,只要你有個子宮,你就絕對可以生育!

最後,要講比大家知嘅就係:
我今年41歲。

祝福大家!

雨木果    發表於 15-8-5 17:41
ling2040    發表於 15-8-5 02:07
HeungYau    發表於 15-8-3 22:15
Kwongnana    發表於 15-8-3 08:39
sisbro    發表於 15-8-3 02:13
catcat2056    發表於 15-8-2 22:35
Nikobb    發表於 15-8-2 20:23
wm214    發表於 15-8-2 01:53
Cupcakebbbb    發表於 15-8-2 01:28
車仔人    發表於 15-8-1 22:39
momo-cherry    發表於 15-8-1 12:30
babypoohpooh    發表於 15-8-1 12:15
twinstar258    發表於 15-8-1 11:15

大宅

引用:大家好!我將我嘅故事寫出來,主要係想話比

原帖由 zillionaire 於 15-07-31 發表
恭喜你, 感人分享, 祝bb身體健康!!

大宅

回覆:從流產三次到BB健康出世之路

很感動,謝妳的分享

洋房

回覆:zillionaire 的帖子

大宅

感謝分享!祝小朋友快樂長大!

別墅

好感動!
祝你一家平安快樂!

複式洋房

好感人呀。祝福你們一家人都幸福快樂。

大宅

恭喜恭喜,祝福你和bb都健康快樂

大宅

多謝你既分享呀,好登你開心呀!

男爵府

好多謝你的分享!

還有5個月我就42了,自然 bingo 兩次,同樣失去兩次。

恭喜你 希望不久將來,我都可以好似你咁,成功。

男爵府

好多謝你的分享!

還有5個月我就42了,自然 bingo 兩次,同樣失去兩次。

恭喜你 希望不久將來,我都可以好似你咁,成功。

大宅

恭喜你!祝福你同屋企人幸福快樂!
我都試過失去,明白那種痛,很慶幸你終於雨過天晴!

珍珠宮

開心吸收勳章

睇完好感動,多謝你的分享,祝你bb快高長大,身體健康。

大宅

複式洋房

多謝分享

別墅

只要有心,人定勝天。多謝比返信心我。

別墅

多謝分享。您的分享令我增添信心,高齡實在令我增加壓力,希望自己可以再放鬆一點。在這裡,公元

別墅

回覆:bcdf 的帖子

多謝分享。您的分享令我增添信心,高齡實在令我增加壓力,希望自己可以再放鬆一點。在這裡,祝BB健康快樂成長。

複式洋房

Congrats !!!!

別墅

好感動。難得有咁正面嘅心態。祝你幸福健康

首頁

尾頁

跳至