懷孕前後

跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

應承咗d bk jm要分享優合一開二嘅改裝,喺我自己落手試之前爬過好多文又追過好多帖,發覺啲有用嘅資料都散落喺好多唔同頁數,要參考起上嚟都幾唔方便,所以而家開過個新帖,希望方便到之後想搵呢個資料嘅jm啦

好多媽媽買咗優合泵嘅都唔用佢啲膠配件,只用個泵機,喺其他post度有見過avent同medela嘅parts可以直接駁落優合,不過呢兩個我都未試過,我買嘅spectra parts應該係最平嘅配搭

單變雙泵
1)喺護協買咗兩set spectra嘅parts(如圖),護協賣$112@,一田要$180,然後根據佢包裝紙嘅圖組裝好
2)喺金魚街或者水族店買個Y字(圖右下角)或者T字喉,$3@,for一開二

Kuakua  請問護協果set惠氏媽咪卡可以買嗎?  發表於 15-9-15 01:32

複式洋房

回覆:優合單變雙配spectra parts+TT奶樽/窄口nuk奶樽/pigeon儲奶樽

3)配窄口nuk樽
要喺護協買個闊轉窄嘅環,$3x@

複式洋房

回覆:優合單變雙配spectra parts+TT奶樽/窄口nuk奶樽/pigeon儲奶樽

或用同一個轉環配pigeon儲奶樽

複式洋房

4)配TT樽
要個闊轉窄嘅環再加下面個TT adaptor,呢個adaptor我喺香港搵唔到,唯有amazon訂返嚟,US$4.5@

複式洋房

組裝完成!可以正常操作,不過因為仲未生得,未可以有用後感分享,遲啲泵過再報告

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆:優合單變雙配spectra parts+TT奶樽-窄口nuk奶樽-pigeon儲奶樽

我直接買優合電雙泵 係咪就唔使改裝啦?
我都未生得 37wks 6days
所以完全無概念點用

複式洋房

可以呀,不過就會用返佢原裝膠喉
同埋雙泵要人仔300幾,單泵百幾,如果唔打算要佢D膠配件就單泵抵D

大宅

回覆:優合單變雙配spectra parts+TT奶樽-窄口nuk奶樽-pigeon儲奶樽

thx for sharing

別墅

引用:可以呀,不過就會用返佢原裝膠喉同埋雙泵要

原帖由 Cerisemama 於 15-08-11 發表
可以呀,不過就會用返佢原裝膠喉
同埋雙泵要人仔300幾,單泵百幾,如果唔打算要佢D膠配件就單泵抵D ...
點解隻泵要用返原裝膠喉嘅?

大宅

Thx,好詳細呀。要收藏佢先得

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Cerisemama+於+15-08-11+發表

原帖由 princess1009 於 15-08-11 發表
點解隻泵要用返原裝膠喉嘅?
我睇佢淘寶裡面啲圖,都係得一接口位駁落個泵機,所以如果係好似我咁買兩set spectra parts的話就一係要個y字喉將佢單變雙,一係就要用佢原裝嘅膠喉
再或者可以買本身已經係for雙泵嘅parts,如medela freestyle,不過咁就貴好多,淨係條喉已經over$200喇

別墅

如果單揼變雙揼會不會唔夠力?我考慮緊買單定雙

男爵府

減齡達人勳章

好犀利呀!

複式洋房

yenn.LY 發表於 15-8-11 22:39
如果單揼變雙揼會不會唔夠力?我考慮緊買單定雙
呢個真係好因人而異,有人話單轉雙之後唔夠力,又有人話都仲係好大力,要試過先知呀我未有得泵所以買一個試下先,到時候真係唔夠力就買多個唔做一開二囉

子爵府

Thanks!

別墅

回覆:Cerisemama 的帖子

明白,謝謝你

複式洋房

有待更多分享 謝謝

複式洋房

育兒性格勳章 想生BB熱投

好厲害呀
謝謝分享,非常有用!

複式洋房

好犀利,等你用後分享

大宅

好犀利呀~~對我呢D完全冇概念既新手媽媽有好大幫助

首頁
12345...17

尾頁

跳至