自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問小朋友學長笛難嗎?
會唔會有啲小朋友係學唔到架? 如因 嘴形和牙齒問題

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:請問小朋友學長笛難嗎?會唔會有啲小朋友係

原帖由 NokNokB 於 15-09-20 發表
請問小朋友學長笛難嗎?
我囡學左一年便放棄了(當時係小學三年班),因為唔夠氣

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

回覆:長笛

原來夠唔夠氣,都係一個幾重要的問題

男爵府

回覆:NokNokB 的帖子

我個女由小二開始學、咁就吹左長笛十一年啦、一開始學個陣都冇問題

wcpcelia    發表於 15-10-5 11:39

公爵府

所以唔好太早學,有反效果

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

NokNokB 發表於 15-9-20 21:45
請問小朋友學長笛難嗎?

我囝七歲開始學,佢平時好鍾意吹口哨,所以一開始就吹得幾好。

jc2009    發表於 15-10-5 11:04
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:原來夠唔夠氣,都係一個幾重要的問題

我妹大人大姐去學都話唔容易吹嫁

daddy999    發表於 15-10-5 09:31
daddy999    發表於 15-10-5 09:30
總有離別的時候

用戶要求終止服務

易學難精,我覺得夠唔夠氣都幾重要。我雖然考了8級,但覺得根本吹得唔好,真係唔夠氣,可能有肥肚腩所以吸氣唔夠深!

wcpcelia    發表於 15-10-5 11:39

子爵府

回覆 NokNokB 的帖子

係同口部結構有關的,我本來大囡小一時想俾佢跟學校學長笛,點知試樂器時發現佢完全吹唔響個笛頭,咁唯有放棄啦!之後佢升中,學校評估佢原來適合吹單簧管,雙簧管,色士風之類,咁佢第一堂就吹響兩塊哨片。相反,我好輕易就吹得響長笛笛頭,但就完全吹唔到阿囡個雙簧片。聽講,兩種樂器吹氣方法原全唔同的。
小朋友放暑假比平日更忙!

侯爵府

有啲人學左好耐都吹唔到

珍珠宮

15週年勳章

我識吹口哨,但吹唔响,阿女唔吹口哨,佢反而吹得响(摸索一段時間後),
佢(成人)呢一年才學, 初時見佢吹唔夠氣, 而家閒時係家都吹到成粒鐘

男爵府

引用:原來夠唔夠氣,都係一個幾重要的問題

我女吹到頭暈頭痛,之後無學了

daddy999    發表於 15-10-5 09:32

子爵府

BK Milk勳章

我覺得咀型係其次,主要睇你識唔識用道氣,
我本身吹開單簧管,試過拎長笛嚟玩,
都要摸好耐先吹得響,因為用氣嘅力同方法好唔同

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

真係唔講唔知
我老公曾經xx痕學過幾個月,我拎枝笛黎玩,吹唔響頭都暈埋。到我仔小二因為屋企有笛咪俾佢試學啦,一試上手(口),學左4年了佢好鐘意,而家玩兩個樂團玩得好開心(其實兩個都屎屎地,佢享受就好)

子爵府

聽你地咁講,有啲猶疑緊比唔比阿仔學, 買支長笛3千幾真係唔平價架, 一陣吹極都吹唔響就慘

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

學校有無借呀? 我仔學校第一年有得借, 第2年一係買一係租

男爵府

我想問下我見有琴行可以4歳以上學,叫J-flute, 請問同flute有什麼分別?

大宅

長笛要用丹田來吹的,如錯用肺來吹是會暈的。初學時老師會教呼吸先和不斷提醒。

別墅

引用:長笛要用丹田來吹的,如錯用肺來吹是會暈的

原帖由 VivL 於 15-09-22 發表
長笛要用丹田來吹的,如錯用肺來吹是會暈的。初學時老師會教呼吸先和不斷提醒。

...
本人係長笛老師,係細琴行仔教,發覺有好多跟過岀面唔同老師學嘅學生都有一個問題,就係個嘴型完全唔啱。可能係d老師無點執個學生,又或者學生無留意。好多時d小朋友吹到頭暈係因為佢地吹嘅方法同個嘴錯哂。初學其實5洗理d咩丹田問題住,只要你個嘴型正確,放啱位置,其實用少少氣已經吹到好響。

男爵府

jjoanne0626 發表於 15-10-4 18:48
本人係長笛老師,係細琴行仔教,發覺有好多跟過岀面唔同老師學嘅學生都有一個問題,就係個嘴型完全唔啱。可 ...
原來如此,我仲諗丹田响邊呀大佬

首頁

尾頁

跳至