自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔用狗帶,任d狗四圍走,知唔知會驚親小朋友的。

複式洋房

回覆:點解D人帶狗出街唔用狗帶

如果係細狗仔,法例無規定一定要用狗帶架喎~
對小朋友黎講,係一個機會接觸狗仔,有愛心嘅小朋友更可愛

男爵府

引用:如果係細狗仔,法例無規定一定要用狗帶架喎

原帖由 hamaibb 於 15-09-27 發表
對小朋友黎講,係一個機會接觸狗仔,有愛心嘅小朋友更可愛:ki ...
就係唔係細狗仔係中型狗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 yiuki 的帖子

我係好驚狗,無論大細狗都驚,因為細個時見哥哥比狗咬。希望各狗主,見到多人既時候,為他人著想,用番狗帶,唔好只係講"唔洗驚,佢唔會咬人"

大佬呀! 我驚就係驚,唔會因為你一句唔洗驚,我就會唔驚囉!

想當年,我大住肚同老公散步, 有個狗主放狗,隻狗好大隻同惡,我驚佢走埋嚟,唔夠胆行,個狗主一句話唔洗驚,照行得嫁la, 跟住比我老公醒佢,大肚婆嚟㗎,有乜野事,你担當得起咩?

俗d講句: 大便係臭既,我唔會因為你講一句"大便唔臭既"就可以改變我既睇法。

大家互相尊重

J^O^W    發表於 15-9-29 08:52
ilovexo824    發表於 15-9-28 10:57
boccioni    發表於 15-9-28 10:27
chi-ying    發表於 15-9-28 10:18
Makeupforever    發表於 15-9-28 10:18
siiu_Y0613    發表於 15-9-28 04:13
mei_  咪係囉,我超驚狗的  發表於 15-9-28 00:37
Vermeer    發表於 15-9-27 22:44

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

引用:回覆 yiuki 的帖子我係好驚狗,無論大細狗都

男爵府

引用:回覆 yiuki 的帖子我係好驚狗,無論大細狗都

原帖由 SiuBBee 於 15-09-27 發表

我係好驚狗,無論大細狗都驚,因為細個時見哥哥比狗咬。希望各狗主,見到多人既時候,為他 ...
講得啱, 我女2歲時比一隻同佢差不多既狗嚇親(隻狗當時企係道,擁抱佢),而家不論狗隻大小都超驚,有時見到細狗我會叫佢睇下,但佢一定會拉我走。

翡翠宮

我尊重佢哋養狗的權利,我亦希望佢哋能夠尊重番我既權利,亦即係唔洗心慌慌咁行路。

公爵府

金毛夠大喇呱?口罩唔戴,想哄我bb車入面嘅bb,我覺得好討厭,就今晚嘅事,我bb訓咗,培養唔到 “愛心”,但狗主嘅公德心明顯有待加強!

子爵府

回覆:點解D人帶狗出街唔用狗帶?

絕對同意!
我唔明白點解有D人會覺得細狗無所謂,
講真,狗主肯定覺得自己的狗聽話,可愛,無問題
但我點知隻狗會突然「發癲」咬親或者嚇親我個女⋯而且唔係一定所有人都喜歡狗
利申:我係養狗&愛狗

chi-ying    發表於 15-9-28 10:20
SiuBBee    發表於 15-9-27 23:08
SiuBBee    發表於 15-9-27 23:08

子爵府

引用:回覆+yiuki+的帖子我係好驚狗,無論大細狗都

原帖由 SiuBBee 於 15-09-27 發表

我係好驚狗,無論大細狗都驚,因為細個時見哥哥比狗咬。希望各狗主,見到多人既時候,為他 ...
我都係好驚狗,其實由細到大冇唔開心既經歷,但我就係驚,無辦法解釋,最憎D人話唔洗驚,唔會咬人架好想講你又唔係佢,你點知佢一定唔咬?

珍珠宮

其實無論大狗定細狗,出街都應該用狗帶!因為條街總有驚狗的人

翡翠宮

回覆 waiyeee 的帖子

d人係好自私, 唔理他人感受。

男爵府

有時有人會驚,不論大小都應該要有狗帶
利串:我細就唔驚,大隻同比較惡個d就會驚

大宅

雖然法例冇硬性規定,不過都真係帶狗帶最好,有公德心外仲避免狗狗亂跑有意外。

子爵府

同意樓主!我自從6歲那年親眼看著一隻大狗咬甩我家姐大腿一塊肉後,我就開始好驚狗,其實我已經盡量克服自己,但係唔知點解隻狗一行埋嚟我就好驚好驚,我會兜路行避開隻狗。我最唔喜歡有些養狗人士,見到我怕狗,仲會話我有問題,又話我奇怪,又話我冇愛心等等說話,真係覺得好hurt

男爵府

引用:剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔

原帖由 yiuki 於 15-09-27 發表
剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔用狗帶,任d狗四圍走,知唔知會驚親小朋友的。

...
我係狗痴,不過次次放狗都一定縛狗帶拖實! 其實為人為己都應該咁做,一下狗狗受嚇走左又搵自己來搞。嚇親小朋友都唔好la....培養愛心,我只會用自己養開果隻來培,狗本性護主,小朋友唔識性整到狗仔發惡就大家都唔開心。

兩條線    發表於 15-9-28 00:21

男爵府

喺BK,狗係大晒,狗係唔會無原無故咬人,就算有人被狗咬,都係人的錯,例如人在跑,人的動作太大,人嚇親隻狗,人樣......,隻狗都係受驚才自衛,狗狗被嚇親好可憐啊

SiuBBee    發表於 15-9-27 23:28

大宅

我仔都好驚狗,就算隻狗有無狗帶都會驚。所以我對戴唔戴狗帶無乜意見。

子爵府

我都唔鍾意啲狗主唔同狗仔載狗帶
狗,你點當佢係人都好,點都有獸性
牽引住狗仔行,亦方便控制,唔怕走失或走出馬路
我帶住三隻狗仔散步,絕對唔可以唔載狗帶
街上面真係好多人怕狗
同時亦都有好多小朋友好熱情想摸狗狗
我都怕狗狗會失控傷害到人
我擔當唔起呀

請牽引你的大小型狗隻

大宅

引用:如果係細狗仔,法例無規定一定要用狗帶架喎

原帖由 hamaibb 於 15-09-27 發表
對小朋友黎講,係一個機會接觸狗仔,有愛心嘅小朋友更可愛:ki ...
有人天生驚狗,唔係話接觸多d就可以改變,唔通咁就代表無愛心 .....同埋有時往往係d越細隻嘅狗仔吠得最大聲,有公德嘅狗主係街就應該帶狗帶,始終寵物係可能係某些情況或刺激下失去常性。
利申:我好喜歡狗仔

首頁

尾頁

跳至