自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教一下

琥珀宮

引用:請教一下

原帖由 daddy12345 於 15-10-17 發表
請教一下
我以前教小朋友都係跟課本進度去教,開始時係將所有因數、倍數排列出來,再搵最大最少,令小朋友明白個意思,習慣之後再教簡便快捷方法。

大宅

木土土 發表於 15-10-17 11:29
我以前教小朋友都係跟課本進度去教,開始時係將所有因數、倍數排列出來,再搵最大最少,令小朋友明白個意思 ...
想請問咩叫因數 (唔好意思, 我數學底子好差, 而且以前學的已經完全忘記)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 daddy12345 的帖子

比如6, 2同3係佢的因數
公因數 : 比如36, 48; 佢的最大公因数係12

我估係咁,有錯請更正

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

daddy12345 發表於 15-10-17 11:34
想請問咩叫因數 (唔好意思, 我數學底子好差, 而且以前學的已經完全忘記)

eg

24 嘅所有因數

1 2 3 4 6 8 12 24

36 嘅所有因數

1 2 3 4 6 9 12 18 36

如果問最 24 同 36 嘅最大公因數就係 12, 最小公倍數係 72.

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+15-10-17+11:29+我以

上面有人講咗,其實你可以自己先睇番小朋友課本,搵番d記憶明咗之後再教小朋友!

小學咁淺一定教到,我果時教阿囡高中數都要自己花d時間睇番先教到

子爵府

+3金熱血

ian723 發表於 15-10-17 11:44
eg

24 嘅所有因數
eg

24 嘅所有因數

1 2 3 4 6 8 12 24

36 嘅所有因數

1 2 3 4 6 9 12 18 36

如果問最 24 同 36 嘅最大公因數就係 12, 最小公倍數係 72.

正如呢個媽咪所舉嘅例子,

最大公因數係指2個數都公同有嘅因數, 即係可以除到嘅數

最小公倍數, 即係2個數都有嘅第一同公同倍數

我細個都唔明點解, 反而係嗰陣一路番呀仔本書, 一路對番佢嘅功課, 先溫番同明白多咗... 以前細個都算係求其做, 好彩求其得黎都過到骨咋... 托賴...

ian723    發表於 15-10-17 13:34

子爵府

引用:Quote:木土土 發表於 15-10-17 11:29 我以

找24的因數: 兩個數相乘等於24,就是因數。
最基本可以由細至大寫
1x24, 2x12, 3x8, 4x6

寫到4x6就可以停,因為之後會係6x4, 開始重複之前列過的因數

順序列出就是1,2,3,4,6,8,12,24

同樣道理,找36的因數:
1x36,2x18,3x12,4x9,6x6
順序是 1,2,3,4,6,9,12,18,36

24和36的最大公因數是12, 因為它是24和36當中最大的、共同有的因數

最小公陪數: 24/36=2/3, 所以最小公陪數=24x3, 或者36x2=72

子爵府

回覆:daddy12345 的帖子

另一種計法
24=2x2x2x3 (有3個2, 1個3)
36=2x2x3x3 (有2個2, 2個3)

HCF 最大公因數是2x2x3 (大家共同都有2個2,1個3)=12
LCM 最小公陪數是2x2x2x3x3 (大家合共最多有3個2,2個3)=72

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請問因數, 公因數, 倍數, 公倍數是否好難

都係要先再睇返本書和學校的工作紙睇至得。。我自己都唔記得晒,都係做返筆記

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

珍珠宮

珍珠宮

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

引用:

原帖由 timandy 於 15-10-17 發表

男爵府

回覆 timandy 的帖子

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

引用:

原帖由 timandy 於 15-10-17 發表

禁止訪問

禁止訪問

引用:

子爵府

畀面勳章

回覆:請問因數, 公因數, 倍數, 公倍數是否好難? 小朋友好似不明白

簡直係我死穴幾年級教?

首頁

尾頁

跳至