自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

發現亞仔(2歲)個頭有頭蝨, 已經晌藥房買左支野俾佢搽, 點知搽完後亞仔個頭好"拿", 係咁喊, 唔夠5分鐘我地就幫佢洗晒d野, 洗完後我再檢查, 依然有頭蝨, 點算?
我呀仔不嬲都無頭蝨, 後來我發現個新工人都有, 我諗係新工人傳俾亞仔, 因為佢地一齊睡(係子母床), 2個又好close, 而家唔知點算好....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

侯爵府

先剷光呀仔個頭...
工人就要佢去電髮....

大宅

原文章由 carriechan 於 08-7-23 09:48 發表
發現亞仔(2歲)個頭有頭蝨, 已經晌藥房買左支野俾佢搽, 點知搽完後亞仔個頭好"拿", 係咁喊, 唔夠5分鐘我地就幫佢洗晒d野, 洗完後我再檢查, 依然有頭蝨, 點算?
我呀仔不嬲都無頭蝨, 後來我發現個新工人都有, 我諗係 ...

最快方法都係剪哂d頭髮, 睇完你個topic我而家個頭都有d 痕

珍珠宮

畀面勳章

唔知點解我都係呀。

原文章由 建男媽咪 於 08-7-23 09:55 發表

最快方法都係剪哂d頭髮, 睇完你個topic我而家個頭都有d 痕

翡翠宮

個支藥水就比工人用啦, 仲要佢由現在開始日日要洗頭先得 至於個仔咁細有蝨飛光佢吧啦, 用咩鬼野藥水呀, 你未用個果d藥水咩好辛苦架拿拿地又痕到死焗一陣先洗得小朋友未必頂得順, 再者佢咁細d藥水都5g啱5啱佢用 一於飛光左佢等d蝨無頂呢
原文章由 carriechan 於 08-7-23 09:48 發表
我呀仔不嬲都無頭蝨, 後來我發現個新工人都有, 我諗係 ...

大宅

我真係唔捨得剪晒亞仔d頭髮呀, 下個再下個星期要返學喇, 我唔想佢咁醜樣.....
我地已經一日沖3次涼同洗頭(早午晚), 點解仲會有頭蝨???
工人已經一晚用晒支藥水, 係我親自幫佢搽架, 但我今朝同佢檢查, 都仲有少少, 係咪要搽多幾次先得??
我而家好驚, 驚佢傳埋俾個大仔同我....
我想問下睇西醫有無用, 定係要睇中醫???

原文章由 ringoivy 於 08-7-23 10:02 發表
個支藥水就比工人用啦, 仲要佢由現在開始日日要洗頭先得 至於個仔咁細有蝨飛光佢吧啦, 用咩鬼野藥水呀, 你未用個果d藥水咩好辛苦架拿拿地又痕到死焗一陣先洗得小朋友未必頂得順, 再者佢咁細d藥水都5g啱5啱 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

大宅

同佢地杜完蝨後, 使唔使屋企都要焗蝨呀???

大宅

你不如帶佢地去睇醫生啦, 等醫生開d 藥俾佢地囉

你唔想同阿仔剷光頭, 就等醫生開d溫和d既藥水

你工人除左要用杜蝨藥焗頭外, 最好買把日式好密齒既梳, 等佢梳晒d蝨 & 蝨蛋出來, 再來要佢剪短晒d頭髲, 而且唔到佢唔肯架, 你現在大條道理, 佢有蝨呀~~~

大宅

工人D頭髮已經好短喎 (掂唔到膊頭算唔算短??)...

係咪一定要梳晒d蝨 & 蝨蛋出來先得架? 我見昨晚佢用完D藥水後只剩返好少頭蝨, 我叫佢今日下午再搽多次, 我諗我晚上返屋企要幫佢搽多次至得... 我諗三次應該殺得晒D蝨喇呱....

反而係呀仔依家唔知點算好呀...

屋企焗蝨呀仔又唔知放晌邊好..... 驚會焗埋佢呀....

原文章由 平安 於 08-7-23 10:45 發表
你不如帶佢地去睇醫生啦, 等醫生開d 藥俾佢地囉

你唔想同阿仔剷光頭, 就等醫生開d溫和d既藥水

你工人除左要用杜蝨藥焗頭外, 最好買把日式好密齒既梳, 等佢梳晒d蝨 & 蝨蛋出來, 再來要佢剪短晒d頭髲, 而且唔到佢唔 ...

[ 本文章最後由 carriechan 於 08-7-23 11:28 編輯 ]

大宅

如果屋企焗蝨, 就最好一個人都唔好留係屋企, 你地可以係星期六 or 日焗, 咁焗完, 派個大人返屋企先, 打開晒d窗 & 洗潔返個地下及附近既野, 咁就可以帶仔仔回家

如果你仔仔既頭蝨解決唔到, 咁你個工人都會有機會再有, 而且用藥杜蝨, 你唔梳番d蝨同蝨蛋出來, 咁你點知d蝨蛋死左未, 如果蝨蛋未死, 咁隔一陣又可能再有架啦

帶你仔仔去睇醫生啦, 同醫生講番個情況, 佢地應該可以幫到你

大宅

D 被使唔使用滴x浸洗呢?
咁d床褥又點好, 要點消毒呢??

男爵府

一定要清乾淨,唔係就好易成家都會中招

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

http://www.kidsno1.com/article/feature/skin-20000710a.html

頭蝨 (Lice)

蝨 子 會 由 帶 有 蝨 子 的 其 他 孩 子 或 成 人 傳 染 。 成 蝨 會 在 髮 根 產 卵。 卵 在 兩 週 後 孵 出 , 蝨 子 開 始 吸 血 , 這 時 孩 子 的尤 其 是 在 激 烈 運 動 後 身 體 很 熱 時 頭 皮 會 發 癢 。 蝨 子 很 擾 人 , 但 它 很 容 易 消 滅 , 因 此 並 不 算 嚴 重 。
症狀
  • 頭 皮 癢 , 尤 其 在 頭 較 熱 時 。
  • 在 髮 根 可 見 細 而 白 的 蝨 卵 。
家中處理方法 :
  • 如 果 孩 子 在 抓 頭 皮 , 檢 查 髮 根 是 否 有 蝨 卵 。
  • 如 果 留 意 有 蝨 卵 , 隔 7 天 以 後 要 再 處 理 一 次 。
  • 到 藥 房 買 適 於 驅 除 蝨 子 的 洗 頭 水 , 把 含 有 馬 拉 松 劑 的 洗 髮 水 在 事 先 弄 濕 的 頭 髮 上 加 以 揉 擦 , 約 隔 5 分 鐘 後 沖 洗 乾 淨 。
  • 亦 可 請 藥 師 介 紹 含 有 馬 拉 松 的 藥 液 , 擦 在 頭 髮 上 過 夜 。 不 論 用 哪 一 種 藥 劑 , 都 要 嚴 格 遵 照 使 用 說 明 。
  • 檢 查 其 他 家 人 是 否 有 蝨 子 。 蝨 子 的 傳 染 不 用 一 秒 鐘 , 因 此 其 他 家 人 最 好 也 用 有 療 效 的 洗 頭 水 或 藥 液 處 理 。
  • 經 處 理 後 , 用 密 梳 子 梳 去 蝨 卵 。
  • 用 抗 蝨 劑 清 洗 孩 子 使 用 過 的 梳 子 和 頭 髮 用 具 。
  • 如 果 處 理 無 效 ,要 儘 早 看 醫 生 。
醫生的處理方法 :
  • 醫 生 可 能 會 開 另 外 一 種 洗 頭 水 。
  • 頭 蝨 是 一 種 公 共 衛 生 公 害 , 醫 生 可 能 向 有 關 衛 生 署 報 告。

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

翡翠宮

其實如果係我:

1) 同呀囝鏟晒d頭髮
2) 個工人, 真係無辦法, 會炒左佢, 因為佢放假時, 同d朋友一齊, 都已經好可能傳染左比d朋友, 再放假時又傳染返黎贊攪, 你個工人無論係賓or印, 佢地d頭髮都係十分濃密, 傳染倒就算要佢去電髮, 都好難根治, 除非佢真係鏟光啫. 如果係我為免有後患, 真會炒左佢囉. (算吧啦, 你都可以省回$9,600)

3) 焗蝨: 趁暑假, 你個囝唔洗返學住, (諗你囝都可能係8月就返bb班) 快d攪掂佢, 否則會傳染比其他小朋友.

4) 個工人d枕頭被袋, 會徹底消毒or丟晒佢

5) 呀仔連自己兩公婆d枕頭被袋會徹底消毒

[ 本文章最後由 kc_01k 於 08-7-23 12:15 編輯 ]

大宅

畀面勳章 親子達人勳章

我記得我細個的時候都試過, 咩宜家重有架?! 你要小心d個新工人呀, 怕佢係佢d朋友度野返嚟, 都係小心d好!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你個工人

大宅

炒左佢??? 無人幫我揍仔喎........ , 就算再申請一個都要等2個月啦, 點得呀......
而家真係唔知點算好....

原文章由 kc_01k 於 08-7-23 12:13 發表
其實如果係我:

1) 同呀囝鏟晒d頭髮
2) 個工人, 真係無辦法, 會炒左佢, 因為佢放假時, 同d朋友一齊, 都已經好可能傳染左比d朋友, 再放假時又傳染返黎贊攪, 你個工人無論係賓or印, 佢地d頭髮都係十分濃密, 傳染倒就算 ...

翡翠宮

原文章由 carriechan 於 08-7-23 12:31 發表
炒左佢??? 無人幫我揍仔喎........ , 就算再申請一個都要等2個月啦, 點得呀......
而家真係唔知點算好....

咁你唯有:

1) 個工人: 同佢講佢有頭蝨, 而家傳染左比呀囝, 要求佢剪短頭髮同電頭髮, 買d藥液比佢用, 要佢跟足指示, 你話如果清除唔倒d頭蝨, 無辦法都要炒佢, 等佢知要保住份工, 就要跟足, 之後仲要注意佢個人衛生先有得o係度做.

2) 要求佢o係未徹底消除頭蝨前, 都唔可以放假, 最多計返人工比佢. 同如果佢可以與佢d朋友聯絡, 都叫佢朋友檢查係咪有頭蝨啦, 佢地最怕無假放, 無得見d朋友, 你同佢講, 叫佢朋友如果有, 都買d嘢用清除左d頭蝨呀, 如果唔係真係有排無得見啦! 你好似好言相勸咁, 唔好鬧佢.

3) 唔好比呀囝同佢瞓, 個工人d枕頭被套要佢自己日日更換. 比佢知好大陣仗 (實質都真係好大陣仗喎)

4) 真係搵日你o係屋企, 安排焗蝨啦, 呢排唔好買咁多嘢食返屋企啦, 焗蝨時要全部食物放雪柜or包好, 唔好比呀囝o係屋企, 搵人湊住先啦! 未焗前預備你地各人清潔既枕頭被套, 包好, 唔好焗倒, 咁焗完後就更換晒呢d清潔既枕頭被套. 最緊要記住呀囝d奶樽食具要包好呀.

5) 確定個工人同呀囝無晒頭蝨, 你先比工人再放假, 叫佢以後要日日洗頭, 乾左先好瞓. 佢自己d梳, 都要放一個地方, 唔好同你地o個d一齊放. 叫佢確定吓d朋友有無, 等佢自己醒醒定定, 有都叫d朋友拿拿林攪掂佢啦, 佢應該醒水麻煩倒你, 佢自己又無假放, 又有排唔得閒啦.

希望你早日攪掂啦.

頭蝨清除唔難, 但就好煩囉.

[ 本文章最後由 kc_01k 於 08-7-23 13:08 編輯 ]

子爵府

mouth: 睇完有d頭痕....
我細個時都有..
我媽就幫我剪短頭髮
再用藥水焗死d野
用好密梳梳左好耐....
然後再焗...再梳

首頁

尾頁

跳至