在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做左ftm兩年,間唔中都有同fd聚下,但身邊朋友我結左婚有小朋友,朋友們一係就結左婚唔打算要小朋友,再唔係就未結婚
我一個湊住個女,係幾開心的,但鍾意既野都無人同我分享

唔通做左ftm,真係除左老公之外,就好難有朋友???諗到呢度,有d sad~

男爵府

唔介意我地都可以做朋友架。我都係全職媽咪,情況同你差不多,好明白你的感受,有咩可以大家分享下

大宅

回覆:做左ftm,朋友唔係越黎越少,而係一個都無 -_\\

Same here

複式洋房

不用sad呀, 你的小朋友上幼稚園,上小學就會多左D同學仔媽咪朋友, 到時積極參與學校活動, 就唔悶呀.

:lalala: :mrgreen: :-| :wink:

男爵府

回覆:angelameimei 的帖子

帶個女去公園玩,你會識到新朋友

男爵府

引用:做左ftm兩年,間唔中都有同fd聚下,但身邊

原帖由 angelameimei 於 15-11-13 發表
做左ftm兩年,間唔中都有同fd聚下,但身邊朋友我結左婚有小朋友,朋友們一係就結左婚唔打算要小朋友,再唔 ...
同是天涯淪落人

別墅

大家做個朋友啦 一齊傾計 會開心d架

大宅

回覆樓主:

一樣

公爵府

你咁嘅情況,同d未有小朋友嘅,可能係難傾得埋

大宅

BK Milk勳章

我情況類似,比較幸運的是朋友都愛跟我兒子玩,並就我和兒子作息去聚會,但是她們不會太了解全職媽咪的苦況,變成有時我會在聚會中吐苦水⋯⋯

洋房

唉 我都係啦 次次見到朋友去邊度食邊度玩 都好鬼羨慕佢地 我亦都係大部份朋友都未有bb 真係想申下都無 最衰係個個都話我就好啦晤洗做 但又晤明我地d ftm係幾忙 我重要揍兩個添…真係有苦自己知

複式洋房

回覆:做左ftm,朋友唔係越黎越少,而係一個都無 /_\\

朋友未經過依段時間,唔會明的

別墅

Totally agree. 以前有乜野都有幾個同事一起傾,而家開心唔開心都係自一個人。等個老公返來諗住share一下,其實男人又點會想聽點師奶野。

所以好似玩多左whatsapp. 在FB又唔方便講咁多。所以諗住自己開個blog,叫做有個發洩/傾訴的channel

別墅

引用:不用sad呀,+你的小朋友上幼稚園,上小學就會

原帖由 dordormom 於 15-11-15 發表
不用sad呀, 你的小朋友上幼稚園,上小學就會多左D同學仔媽咪朋友, 到時積極參與學校活動, 就唔悶呀. ...
咁你地好好彩。我個d同學仔媽咪,一係就好大年紀,一係就日日急急腳走左。 仲有幾個係爸爸。咁我都唔會同人地爸爸熟,費事啦。

唉!識到又傾得埋都係講彩數。

大宅

好想盡情喊...
一班朋友外國番黎參加好友婚禮..
約出去聚..有諗過佢哋會攰..Whatsapp group問咗超過三次佢哋會唔會夜走我要餵人奶要搞掂女瞓先join..一路都冇話唔得我make到就會等我
我已經plan好哂大女一早安排好瞓..我只餵飽tum好個細妹瞓就走得..
阿細又特別扭...到原定時間出門口我先tum好..我一早Whatsapp group講咗我嗰個時間出門口..遲咗五分鐘我巳經再問一次佢哋會唔會想走.. 都重係話會等.. 我九秒九整好衫袋準備著鞋, 收到message 話想leave soon因為聽日都會見..要湊女it\'s ok..

It\'s not ok lor!!!!
好似比咗個希望我突然攞番走...
我好重視好想盡量meet up 佢哋一早盡量安排好屋企..但巳經係第二次係咁
我好想好想盡情喊一場
點解佢哋一D都唔明

男爵府

我身邊都冇朋友生過呀!!我明你心情幾咁孤單,突然覺得身邊d朋友系酒肉朋友

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

唉,我未生之前已經冇咩朋友

大宅

我本身交心朋友唔多,一係結左婚未生,一係拍緊拖未結婚。
有好多時佢地都會就我時間&地點算好好。
就算而家新相識果班媽媽朋友,都未算好交心,流於表面,所以人越大越難識到交心朋友。

大宅

引用:我本身交心朋友唔多,一係結左婚未生,一係

原帖由 Yokothine 於 15-11-19 發表
我本身交心朋友唔多,一係結左婚未生,一係拍緊拖未結婚。
有好多時佢地都會就我時間&地點算好好。
就算而 ...
都係, 我都會諗下,其實究竟係我變左,或是佢地變左。 所以,其實站係各自的立場,大家都互相覺得大家變左。

不過, 有一樣你講得好啱,雖然再識同係媽咪的朋友,關係好好,好啱傾,總係覺得好難傾到知心話,同未升級做媽咪之前一的朋友之間的友誼係唔同的

男爵府

fy_925 發表於 15-11-19 00:47
唉,我未生之前已經冇咩朋友
我同你都一樣

首頁

尾頁

跳至