自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經忍左好多年,由於先生轉左做司機,工作需要好集中精神,個隣居。。。所以喺度呻下。事情係咁嘅,幾年抽到屯門呢個公屋單位,殊不知隔離條友,成日制做不必要的嘈音,佢地每次回來,記住,佢係由早上六點到晚上的十一,二点也出出入入多次。而每次回來也不用鎖匙,就由走廊中段位置(佢住在盡頭,我就在佢旁邊),一路叫"開門,開門呀!(仲要係D鄉下話),D聲量=人地用大聲公咁大,後尾仲要俾我發現佢,原來身上有鎖匙,只係佢對手唔用,係都要叫家人開門。佢屋企的人有時聽唔到佢叫,分分鍾喺走廊叫成幾分鐘。。。佢屋企共有四人,除左男果個會自己開門,其餘的三個女人,每次回來也咁叫,你話日光日白也冇佢符,晚上,深夜都係咁叫,開左門仲要唔立即立入屋,喺外面同屋內的人大大聲講一輪野先入去(入去先講唔得嘅),最慘我老公,醒左又難再瞓番,第朝0400~0500又要起身揸車,真係好慘。跟住又幾乎每隔一,兩又大吵大鬧的鬧交。男的每次都要大大聲"卡~two"咁吐痰在地,總之呢家人簡直係怪獸。
同房署投訴,佢又叫我話佢知,佢咩時間大叫&吐痰,我点話佢知呀?佢不定時咁叫,我又冇$裝CCTV,成日失眠,好鬼困擾。。

侯爵府

好慘

子爵府

回覆:如果你有個咁嘅隣居,你會點

自己用耳塞. 呢d痴既人唔會改.

水晶宮

lmc640 發表於 15-12-30 10:55
已經忍左好多年,由於先生轉左做司機,工作需要好集中精神,個隣居。。。所以喺度呻下。事情係咁嘅,幾年抽 ...
其實WHY唔同阿隣居好好傾吓呀??

男爵府

同房署講如果佢地唔跟進, 就去申訴專員工署投訴房署瀉駁...
D政府部門最怕申訴專員工署

珍珠宮

鄧你惨!

別墅

pbpk03845784 發表於 15-12-30 11:08
其實WHY唔同阿隣居好好傾吓呀??
試過喇!佢仲話痴X線

tsung    發表於 15-12-30 12:32

公爵府

買個cctv 幾百咋

子爵府

引用:已經忍左好多年,由於先生轉左做司機,工作

原帖由 lmc640 於 15-12-30 發表
已經忍左好多年,由於先生轉左做司機,工作需要好集中精神,個隣居。。。所以喺度呻下。事情係咁嘅,幾年抽 ...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

慘, 冇計喎

我地以前住公屋, 隔離個既, 日日都講小人阿媽+斬C你, 每一個鐘講十次, 由早講到晚, 講足十幾年, 我地都聽到冇反應啦
投訴過都冇用, 後尾有能力咪搬走囉~

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

Jumama24 發表於 15-12-30 11:12
同房署講如果佢地唔跟進, 就去申訴專員工署投訴房署瀉駁...
D政府部門最怕申訴專員工署
...
真係可以㗎?😊

伯爵府

或者你試下用軟D方式, 趁佢地返黎時扮野出去倒垃圾, 有禮貌地打招呼, 俾人地感覺良好先, 跟住再送小小禮物俾鄰居, 就趁哩個機會好聲好氣有禮貌咁解釋先生因為工作關係瞓覺對佢黎講好緊要, 請佢地可唔可以自己用鎖匙開門, 睇下有冇改善

珍珠宮

佢咁大聲叫法,其他鄰居都聽到GA BOR
咁其他鄰居有無打算聯合一齊投訴佢?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

其實佢好似無犯任何一條扣分嘢,
吐痰如果捉到除外,
呢D癲人佢會覺得佢自己好正常的,
投訴佢可能佢仲玩多D花臣,
總之戥你慘!
快買個耳塞吧
花花真美好!

禁止訪問

引用:或者你試下用軟D方式, 趁佢地返黎時扮野出

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我對面個家又係好嘈的你試下買隔音條貼係大門邊,人聲可以減咗唔少,好過冇

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

戥你老公慘, 投訴唔好俾佢地知係你. 有時住正傻o既對面/附近真係好慘.

我阿媽都係住公屋, 對面一家4口應該拎綜援, 佢地唔使返工, 但又係成日出出入入, 大力關門, 個男人成個癲佬咁講野又大聲, 成日同老婆鬧交同扔野, 又打仔又咆哮.

我地有時人多返去做節, 打開門, 傾計傾得高興佢反而係咁鬧又大力關門, 都痴痴地, 其實最噪係佢地.

有兩次我阿媽屋外的水喉仲俾人關o左, 所以我阿媽好驚佢地. 電視都唔敢開大聲, 怕佢真係痴而刺激到佢發作.

好彩, 呢家人最近搬走了, 一天光晒.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

難頂

首頁

尾頁

跳至