自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本人英文唔好, 最近公司要我負責聽電話, 間中有D英文電話打來, 如果有講搵邊個既我都可以略為應付一下, 但有D打來可能是純粹找dept. head or 推銷 or 白撞既, 我又唔識問佢咩事, 又唔識打發佢, 揸住個電話都唔知點算好? 有無人可以教下我點樣同個英文人講呢?

有無一樣要係公司聽電話既JM? 你地多唔多收到D英文人電話打來, 但唔係客又唔係供應商? 多數呢D電話打來做咩既呢?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

回覆 cherry_k 的帖子

希望秘書妹妹幫到你

Useful/ Workplace English

職場英語
http://www.jiujik.com/resources/ ... 4%E8%8B%B1%E8%AA%9E

香港電台
http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 07121&m=episode

向客戶道歉 點只Sorry咁簡單
http://www.jiujik.com/resources/ ... 1%E7%B0%A1%E5%96%AE

辦公室必用口頭英語
http://www.jiujik.com/resources/ ... D%E8%8B%B1%E8%AA%9E

接聽及拒聽電話技巧
http://www.jiujik.com/resources/ ... 1%E6%8A%80%E5%B7%A7

前僱主介紹信
http://www.jiujik.com/resources/ ... B%E7%B4%B9%E4%BF%A1

履歷 ── 描述個人能力的用語
http://www.jiujik.com/resources/ ... 4%E7%94%A8%E8%AA%9E

c.vieri    發表於 16-1-22 11:48
小梁媽媽    發表於 16-1-22 10:26
nieualma    發表於 16-1-22 09:05
Dwmn    發表於 16-1-21 17:32
961123    發表於 16-1-21 16:58
Makeupforever    發表於 16-1-21 16:23
tsung    發表於 16-1-21 16:00
Justforyouss    發表於 16-1-21 15:57
la_source    發表於 16-1-21 15:56

男爵府

秘書妹妹以前英文都麻麻
溝通上更加係英語有限公司
出黎浸淫左一陣,發現好多野都可以克服的!!

比心機主動d去搵資料學!
加油!!!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 cherry_k 的帖子希望秘書妹妹幫到你Us

原帖由 秘書妹妹 於 16-01-21 發表

希望秘書妹妹幫到你
好厲害呀你

總有離別的時候

子爵府

回覆 秘書妹妹 的帖子

多謝你既回覆呀!

就快人到中年, 以前返學個D真係完全記唔起, 諗住趁個女小學做功課跟佢一齊學啦, 點知都係完全唔知做緊咩, 加上個個月都抆抆緊, 無多餘錢可以出去進修, 以家我真係有D老鼠拉龜,有心無力既感覺!! 想從基礎學起唔知可以去邊度學好呢? 我寫又唔得講又唔得, 又唔識拼音, 學咩先會易D上手呢?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我...成日要聽電話...8成英文人..好多白撞/推銷/搵dept head...
多數問佢咩事? What is it regarding? OR May I know what's the matter?
佢up完一輪係推銷, 直接講: sorry we don't need this service/product right now. Thanks for calling. 佢再up, 我都係直接講: no, we don't need this at the moment. Thanks. 通常識自動收線。

有D, 堅持留D咩卡片/資料比我...就(扮)抄低, 然後講: ok thanks. we will contact you if we need any of it. 再收線。

搵咩dept head, 一律講: he's not based in Hong Kong 或者 he's not in hong kong. 聽過有D公司係要人講到名先transfer, 就會問: do you have his/her full name? 如果條友話唔知/只講dept head, 就同佢講: sorry, i need to know the full name in order to transfer your call. 佢再chur, 再講sorry we can't help on this. thanks for calling. 通常都收到線。

對住三唔識七打黎, 我最多講sorry咋。咩apologies呢D我只會對真正客戶用~~

nieualma    發表於 16-1-22 09:06
sandyhome    發表於 16-1-21 17:02
秘書妹妹    發表於 16-1-21 16:39

子爵府

回覆 gloriatutor 的帖子

謝謝JM既回覆, 你既回覆好有用呀!

gloriatutor    發表於 16-1-21 16:35

男爵府

回覆 Chowying 的帖子

多謝你啊

男爵府

上網好多時都有教, 我都無係出面學,我會上網睇完要篩選哂唔相關既資料然後mark低有用既資訊,做野既時候點都有空餘時間
空餘時間包括左無心機做野,無心機做工作上既野時就開番d資訊出黎睇

好快就儲到好多嫁喇!~

子爵府

回覆 秘書妹妹 的帖子

多謝指點!

男爵府

BK Milk勳章

回覆:英文好既JM請幫下我! please!

大宅

大宅

中學listening ex. 成日都係做聽電話, 記低人地講咩既task, 去書局買黎做下聽下

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:秘書妹妹 的帖子

Tk u for sharing

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

秘書妹妹 發表於 16-1-21 15:51

希望秘書妹妹幫到你

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:秘書妹妹 的帖子

Thanks for sharing

伯爵府

引用:秘書妹妹以前英文都麻麻溝通上更加係英語有

秘書妹妹以前英文都麻麻
溝通上更加係英語有限公司
出黎浸淫左一陣,發現好多野都可以克服的!!
我浸左好左都好一般, 對英文呢種語言真係投降, 但國語我出黎做野先學同講, 而家講國語時d同事我係未大陸落黎

男爵府

回覆 fatping 的帖子

講到呢度有小小羞愧, D人係聽唔明我講煲冬瓜

伯爵府

引用:回覆 cherry_k 的帖子希望秘書妹妹幫到你Us

希望秘書妹妹幫到你

首頁

尾頁

跳至